Este puiul mai sănătos decât somonul? Nutriționiștii explică care alegere este mai bună
Pui sau somon: care este mai sănătos? Nutriționiștii explică că alegerea depinde de obiectivele fiecăruia. Somonul oferă acizi grași Omega‑3, vitamina D și antioxidanți, fiind benefic pentru inimă și creier.
Atât puiul, cât și somonul sunt considerate surse sănătoase de proteine slabe. Alegerea uneia dintre cărnurile care sunt mai bune pentru tine se poate reduce la câteva diferențe cheie în ceea ce privește caloriile, proteinele și grăsimile sănătoase pe care le conțin.
Puiul are mai puține calorii și mai multe proteine
Pentru oricine se concentrează pe pierderea în greutate sau încearcă să-și construiască masa musculară, puiul este probabil o opțiune puțin mai bună decât somonul. Comparând porții gătite de 100 de grame din fiecare, puiul și somonul au această descompunere a caloriilor și proteinelor: Piept de pui: 187 calorii și 33 grame de proteine; Somon: 206 calorii și 22 grame de proteine.
Somonul oferă mai mulți acizi grași Omega-3 sănătoși pentru inimă
Somonul este un pește gras cu mai multe calorii decât pieptul de pui fără piele, dar grăsimea pe care o conține este considerată o grăsime sănătoasă, extrem de benefică în doze moderate.
Citește și Tonul sau somonul la conservă: pe care ar trebui să-l alegi ca să mănânci mai sănătos?
În ceea ce privește omega-3-urile benefice pentru inimă, cum ar fi EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), somonul are semnificativ mai multe. De fapt, bucățile de pui mai grase, cum ar fi pulpele și aripioarele, sunt de obicei mai bogate în grăsimi saturate nesănătoase.
În ceea ce privește alți nutrienți, somonul este o sursă excelentă de vitamina D, care ajută la absorbția calciului, și de vitamina B12, care ajută la producerea de globule roșii.
Carnea de pui este o sursă mai bună de niacină (vitamina B3), de care organismul are nevoie pentru digestie, funcția nervoasă și multe altele.
Luați în considerare consumul ambelor
Nu există o singură proteină slabă care să fie întotdeauna mai bună. Varietatea contează.
Includerea atât a puiului, cât și a somonului în dieta ta te poate ajuta să obții cei mai buni nutrienți pe care proteinele slabe le oferă, plus grăsimi sănătoase pentru inimă. O dietă mai diversificată te poate ajuta să obții o nutriție mai echilibrată.
Asociația Americană a Inimii recomandă consumul a cel puțin două porții de pește gras pe săptămână pentru a beneficia la maximum de beneficii cardiovasculare.
Citește și Este pieptul de pui mai sănătos decât pulpele? Nutriționiștii explică care alegere este mai bună
Consumul zilnic al aceleiași mărci de somon, fără a o amesteca cu alte varietăți de pește, ar putea duce la depășirea limitelor recomandate pentru anumiți contaminanți (cum ar fi mercurul). Alternarea tipurilor și surselor de fructe de mare ajută la optimizarea beneficiilor și la reducerea riscurilor.
Cum să le adaugi la mesele tale săptămânale
Folosește aceste sfaturi pentru a roti puiul și somonul în dieta ta:
Pui gătit în cantități mari: Gătiți o cantitate mare de piept de pui pentru a-l folosi în salate, sandvișuri sau burrito pe parcursul întregii săptămâni.
Folosește pui la rotisor: Renunță la gătit și economisește timp cumpărând un pui la rotisor. Fărâmițează carnea și păstreaz-o în frigider. Apoi, adaugă-o în supe bogate în proteine, mâncăruri la wok sau o salată rapidă de pui.
Optează pentru boluri simple și rapide: Folosește pui sau somon pre-gătit pentru a face boluri. Combină-le cu cereale integrale (cum ar fi orez brun sau quinoa) și legume cu frunze verzi pentru o masă echilibrată.
Faceți-o o rutină: De două ori pe săptămână, alegeți o zi pentru a prepara fileuri de somon proaspete sau congelate pentru a vă satisface nevoile de omega-3 în mod regulat, scrie verywellhealth.com
Când să întrebi un furnizor de servicii medicale
Dacă aveți afecțiuni preexistente, sunteți însărcinată sau luați medicamente sau suplimente, este important să solicitați îndrumarea unui furnizor de servicii medicale sau a unui dietetician autorizat înainte de a face o schimbare în dietă.