sâmbătă 18 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3489
Abonează-te
Newsweek România

Este pieptul de pui mai sănătos decât pulpele? Nutriționiștii explică care alegere este mai bună

Data publicării: 18.10.2025 • 07:40
Femeia care a gătit carne - Foto: Freepik
Femeia care a gătit carne - Foto: Freepik
Piept de pui făcut la grătar - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Piept de pui făcut la grătar - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Pulpe de pui pregătite pentru a fi gătite - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Pulpe de pui pregătite pentru a fi gătite - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Este pieptul de pui mai sănătos decât pulpele? Nutriționiștii explică care alegere este mai bună. Ambele mese sunt nutritive, dar una este mai bogată în proteine.

Atât pulpele de pui, cât și pieptul de pui sunt surse nutritive de proteine, dar diferă în ceea ce privește conținutul de grăsimi și calorii. 

Pieptul de pui este ideal pentru diete, fiind mai slab și bogat în proteine, în timp ce pulpele, mai grase, sunt preferate pentru gustul lor intens și textura fragedă.

Este pieptul de pui mai sănătos decât pulpele? Nutriționiștii explică care alegere este mai bună

Deși puiul are mai multe tipuri de bucăți, cele mai consumate sunt pieptul și pulpele. 

Fiecare are avantaje și dezavantaje legate de gust, nutrienți, textură.

„Pulpele de pui au un conținut mai mare de grăsime, ceea ce menține carnea suculentă și fragedă. Provin din părțile mai întunecate și mai antrenate ale păsării, ceea ce le conferă un gust mai intens și mai robust.”, spune Bess Berger, nutriționistă certificată în dietă

Iată o analiză mai atentă a profilului nutrițional al unei porții de pulpe de pui dezosate și fără piele, conform datelor USDA:

  • Calorii: 164
  • Proteine: 21,2 grame (g)
  • Carbohidrați: 0 g
  • Grăsimi totale: 9,03 g
  • Grăsimi saturate: 1,89 g
  • Colesterol: 105 miligrame (mg)
  • Fier: 0,684 mg
  • Zinc: 1,54 mg
  • Fosfor: 203 mg
  • Potasiu: 310 mg

Pieptul de pui se referă la bucata slabă care provine din mușchiul pectoral al păsării.

Având un conținut mai scăzut de grăsime, este considerat un tip de carne „albă”.

Uneori este asociat și cu mușchiul de pui, o fâșie mai mică de carne care provine din mușchiul pieptului.

Similar pulpelor de pui, pieptul de pui poate fi cu os și piele, deși îndepărtarea pielii îl face mai slab.

„Piept de pui este una dintre cele mai bune proteine ​​slabe existente. Are un conținut scăzut de grăsimi, un conținut ridicat de proteine ​​și un conținut mai scăzut de calorii decât alte bucăți de carne. Pieptul de pui are un gust mai blând, pe care unii îl consideră «fad» atunci când este mâncat simplu”, spune Berger.

Citește și: LEGUMA ZILEI: Aurul mov care te scapă de riduri și e plin de vitamine. Slăbești că n-are calorii

Berger explică că pieptul de pui are mai puțină grăsime, se gătește mai rapid, dar se poate usca dacă nu este supravegheat.

Piept de pui făcut la grătar - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Carne de pui - Foto: Freepik

Iată o analiză mai atentă a profilului nutrițional al unei porții tipice de piept de pui dezosat și fără piele, conform datelor USDA:

  • Calorii: 131
  • Proteine: 25,6 g
  • Carbohidrați: 0 g
  • Grăsimi totale: 2,2 g
  • Grăsimi saturate: 0,398 g
  • Colesterol: 83,2 mg
  • Fier: 0,399 mg
  • Zinc: 0,741 mg
  • Fosfor: 245 mg
  • Potasiu: 376 mg

Deși au un conținut mai scăzut de grăsimi, pieptul de pui este totuși foarte versatil, existând multe moduri de a-l găti. 

Atât pulpele, cât și pieptul de pui au multe de oferit.

Citește și: Firmele din turism declară război micilor comercianți. Fără dughene și cașcarabete, pe Litoral

Pulpele de pui sunt oarecum mai ușor de gătit, deoarece conținutul de grăsime le împiedică să se gătească prea mult și să se usuce. 

Din punct de vedere nutrițional, există câteva moduri în care pieptul de pui este mai bogat în proteine, dar mai sărac în grăsimi și calorii

Cu toate acestea, cea mai bună opțiune depinde de nevoile și preferințele individuale.

 „Dacă doriți proteine ​​slabe cu un conținut minim de grăsimi, pieptul de pui este cea mai bună alegere”, spune Berger.

Atât pieptul, cât și pulpele de pui au beneficii nutritive, iar includerea amândurora într-o dietă echilibrată ajută la diversificarea meselor și la furnizarea unei game variate de nutrienți.

Pulpe de pui pregătite pentru a fi gătite - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Pulpe de pui pregătite pentru a fi gătite - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
 

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră