STUDIU Înlocuirea forțată a mașinilor termice cu unele electrice, o măsură proastă pentru mediu

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 29.10.2021 - 12:34
STUDIU Înlocuirea forțată a mașinilor termice cu unele electrice, o măsură proastă pentru mediu. / Foto: autoplus.fr
STUDIU Înlocuirea forțată a mașinilor termice cu unele electrice, o măsură proastă pentru mediu. / Foto: autoplus.fr

Un studiu realizat de cercetători japonezi de la Universitatea Imperială din Kyushu arată că înlocuirea forțată a mașinilor termice aflate deja în uz cu unele noi electrificate, în numele reducerii poluării, doar pare o idee bună. Emisiile se calculează pe întreg ciclul de viață.

SHARE

Automobile hybrid, electrice sau pe pile cu hidrogen. Orice soluție mai verde decât mașinile clasice, cu motoate termice, este bună pentru reducerea treptată a emisiilor de CO2 generate de sectorul transporturilor, care, la nivel global, reprezintă circa o treime din emisiile totale de CO2.

Dar cercetătorii japonezi de la Universitatea Imperială din Kyushu spun că obsesia tranziției energetice forțate nu este așa de verde precum pare. Amprenta de carbon a unui automobil nu se limitează la gazele de eșapament.

Citește și: Mașină full-hybrid, mild-hybrid sau plug-in hybrid? Avantaje și dezavantaje

Prelungirea duratei de exploatare a mașinilor termice în uz, mai verde decât înlocuirea lor forțată cu mașini electrificate

Cercetătorii de la Universitatea Imperială din Kyushu au analizat mașinile înmatriculate în Japonia între 1990 și 2016 și afirmă că, prin prelungirea, de exemplu, cu 10% a duratei de exploatare a acestora, emisiile lor totale de CO2, de la producție până la casare, scade cu 30,7 milioane de tone de CO2, chiar dacă ele continuă să polueze pe străzi, față de înlocuirea lor forțată cu automobile noi.

Citește și: HVO, motorina de sinteză ce poate salva mașinile diesel. Costă 2,86 €/l, dar reduce cu 90% emisiile

Concret, cercetătorii japonezi au generat mai multe modele pentru a estima efectele schimbării parcului auto din Japonia asupra mediului, luând în calcul durata de viață fizică a mașinilor (PHL), durata de posesie și utilizare (POL) a mașinilor noi și uzate și amprenta totală de carbon a acestora (CF).

Aplicând aceste criterii mașilor înmatriculate în Japonia între 1990 și 2016, cercetătorii au ajuns la concluzia că extinderea cu 10% a PHL-ului automobilelor reduce CF-ul cu 30,7 milioane de tone de CO2, în timp ce extinderea cu 10% a POL-ului mașinilor noi reduce CF-ul cu 26,4 milioane de tone de CO2, iar extinderea cu 10% a POL-ului mașinilor uzate duce la o scădere a CF-ului cu 5,2 milioane de tone de CO2.

Citește și: Atenție, șoferi! Nouă regulă, pentru depășirea bicicliștilor și a trotinetiștilor

Pe de altă parte, studiul arată că reducerea cu 10% a duratei de exploatare a mașinilor în cele trei cazuri crește CF-ul cu 42,2, 29,4 și, respectiv, 6 milioane de tone de CO2.

Prin urmare, cercetătorii de la Universitatea Imperială din Kyushu spun că extinderea perioadei de utilizare a mașinilor deja înmatriculate, atenție, în stare bună de funcționare, poate contribui semnificativ la reducerea poluării, față de înlocuirea lor forțată cu automobile noi.

„Studiul nostru arată că putem reduce emisiile de CO2 doar prin întreținerea corectă și exploatarea mai lungă a mașinilor pe care le conducem acum”, a declarat Shigemi Kagawa, profesor la Universitatea Imperială din Kyushu.

„Dacă mașina este relativ recentă și are un randament energetic bun, efectul este și mai important. Data viitoare când vă gândiți să achiziționați o mașină nouă, încercați să vă întrebați dacă mașina actuală nu vă mai poate satisface nevoile pentru încă ceva timp”, a adăugat Kagawa.

De asemenea, cercetătorii japonezi spun că, având în vedere datele studiului, măsurile precum primele de conversie acordate de state sunt contraproductive per ansamblu.

În Japonia, stimularea casării automobilelor vechi și a cumpărării de mașini noi a dus la o creștere a amprentei de carbon în sectorul auto cu peste 42 de milioane de tone de CO2.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te