VIDEO S-au fript cu Tesla. La 300 km autonomie plătesc pe curent cât alimentarea la o mașină Diesel

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.09.2022 - 20:43

Prețul plinului de curent la Supercharger-ele Tesla a bubuit în întreaga Europă. Din 19 septembrie, Tesla a scumpit curentul la peste 0,6 €/kWh. În Franța, a ajuns chiar 0,67 €/kWh. Deocamdată, în România încărcarea la cele 5 Superchargere a rămas gratuită.

SHARE

Săptămâna a început cu o veste prostă pentru proprietarii de mașini electrice Tesla din Europa. Luni, 19 septembrie, prorietarii de Tesla din Europa s-au trezit cu un e-mail prin care au fost anunțați că tarifele din rețeaua Supercharger au crescut. 

Invocând criza energetică, Tesla a anunțat prin e-mail că a scumpit peste noapte curentul la stațiile sale Supercharger de pe „bătrânul continent” la peste 0,6 €/kWh (aprox. 3 lei/kWh). Tarifele variază în funcție de stație, dar, potrivit Electrek, tarifele au crescut cu o medie de 0,12 €/kWh, ceea ce este semnificativ, și nu prea mai există Supercharger cu tarife sub 0,6 €/kWh. În România, încărcarea la cele 5 Superchargere Tesla a rămas gratuită, conform plugshare.com. 

Citește și: Loviți de guvern: 300 lei poate ajunge un „plin” de curent la Dacia Spring. 1.000 lei la un BMW

În Franța, curentul electric în rețeaua Supercharger a ajuns chiar 0,67 €/kWh (aprox. 3,35 lei/kWh), Tesla scumpind energia cu până la 36,7%. Iar proprietarii altor mărci de mașini electrice, care vor să încarce la Supercharger, trebuie să plătească 0,79 €/kWh (aprox. 3,95 lei/kWh), fără abonament, relatează caradisiac.com.

De exemplu, potrivit caradisiac.com, la stația Supercharger de la Herbiers, înainte de creșterea tarifului la 0,67 €/kWh, curentul costa 0,52 €/kWh, ceea ce se traduce printr-o scumpire cu 28,9%, iar la stația Supercharger de la Poitiers, 0,49 €/kWh, ceea ce se traduce printr-o scumpire cu 36,7%. 

Citește și: Benzina a coborât sub 7 lei/litru, motorina e tot scumpă. Ce prețuri mai au carburanții în UE

Utilizarea unei mașini electrice devine mai scumpă decât a uneia diesel

Pe fondul crizei energetice, avantajul principal al mașinilor electrice începe să pălească. La 0,67 €/kWh, plinul unei mașini electrice cu o baterie de 60 kWh, care, la un consum mediu de 19 kWh/100 km, oferă o autonomie de circa 315 kilometri, ajunge la 40,2 euro.

O mașină diesel de aceleași dimensiuni, care are un consum mediu de 6,5 litri/100 km, are nevoie de aproximativ 20 de litri de motorină pentru a parcurge aceeași distanță (315 km). La un preț de 1,7 €/litru, asta înseamnă 35 de euro. 

Chiar dacă scumpirea curentului la Superchargerele Tesla din Europa a fost făcută peste noapte și este consistentă, aceasta nu a fost decât o aliniere la tarifele percepute în alte rețele de stații de încărcare din Europa.

În rețeaua Ionity, de exemplu, tariful este de 0,69 €/kWh (aprox. 3,45 lei/kWh) pentru cei fără abonamament, fără vreo scumpire recentă. Cei care plătesc un abonament lunar de 17,99 € încarcă, deocamdată, la un tarif de 0,35 €/kWh. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te