Benzina a coborât sub 7 lei/litru, motorina e tot scumpă. Ce prețuri mai au carburanții în UE

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.09.2022 - 15:50
Preț carburanți / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prețul benzinei standard de 95 a coborât sub pragul psihologic de 7 lei/litru, pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia în martie. E 6,83 lei/litru în București, dar, atenție, cu reducerea de 50 de bani, care mai e valabilă până la 1 octombrie.

SHARE

Benzina standard de 95 se vinde la pommpă luni, 19 septembrie, începând cu 6,82 lei/litru, în Sânnicolau Mare, județul Timiș. În București, benzina standard de 95 pornește de la 6,83 lei/litru. Iar, de exemplu, la Cluj e 6,86 lei/litru, la Timișoara 6,84 lei/litru și la Constanța 6,86 lei/litru. Litrul de benzină superioară pornește de la 7,29 lei. 

Prețul motorinei este tot mult mai mare. În București, motorina standard costă 8,07 lei/litru și la Cluj, 8,12 lei/litru, potrivit peco-online.ro. Iar prețul motorinei superioare pornește de la 8,45 lei/litru. 

Citește și: VIDEO Un șofer s-a dat șmecher cu Porsche Cayenne pe plajă. S-a făcut de râs, l-a pus pe burtă

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzina a scazut cu 7.0%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 26.5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. Iar în cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 0.6%, ceea ce înseamna că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 2.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Prețurile carburanților au sărit de pragul psihologic de 7 lei/litru în jurul datei de 20 februarie 2022, pe fondul tensiunilor din Ucraina, și au depășit 8 lei/litru imediat după invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Citește și: FOTO Pamela Anderson, Cameron Diaz, „mutilate” de operații estetice. A fost silicon de contrabandă

Prețurile carburanților* în alte state europene

Cursul BNR valabil luni, 19 septembrie, este de 4,92 lei/euro, ceea ce înseamnă că, în România, benzina standard costă 1,39 euro/litru și motorina, 1,64 euro/litru, cu reducerea de 50 de bani/litru acordată de Guvern și companii până la 1 octombrie.

Polonia: benzină - 1,36 euro/litru; motorină - 1,58 euro/litru

Bulgaria: benzină - 1,51 euro/litru; motorină - 1,64 euro/litru

Ungaria: benzină - 1,29 euro/litru; motorină - 1,63 euro/litru

Grecia: benzină - 1,96 euro/litru; motorină - 1,91 euro/litru

Austria: benzină - 1,75 euro/litru; motorină - 1,96 euro/litru

Germania: benzină - 2,02 euro/litru; motorină - 2,14 euro/litru

(*) Prețurile carburanților sunt din data de 12 septembrie 2022, conform tolls.eu. 

Prețurile carburanților în România, în concordanță cu evoluția prețului petrolului, conform Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a analizat prețurile carburanților vânduție la pompă în România în intervalul iunie 2019 - iulie 2022 și a ajuns la concluzia că acestea urmează atât creșterile, cât și scăderile cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină.

”Preţurile carburanţilor în staţiile de alimentare au o evoluţie similară cu cea a cotaţiilor internaţionale Platts pentru benzină şi motorină, dar cu o diferenţa de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotaţiilor se transmit în preţurile la pompă”, a transmis autoritatea.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard şi motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziţie de următorii furnizori de carburanţi: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom și Socar.

Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol.

Prelungirea compensării prețurilor carburanților cu 50 de bani/litru după 1 octombrie 2022, incertă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, 16 septembrie, că în ședința coaliției de guvernare de săptămâna aceasta se va lua o decizie privind prelungirea sau nu a schemei de compensare la carburanți cu 50 de bani pe litru, care expiră la 1 octombrie.

Ciucă a explicat că se va face o analiză în urma căreia se va vedea evoluţia preţurilor la carburanţi după compensare, evoluţia preţului la petrol pe piaţa internaţională şi în funcţie de aceste date se va lua decizia prelungirii sau nu a măsurii.

Pe 30 iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților. Măsura, care a intrat în vigoare la 1 iulie, este valabilă până la 1 octombrie. 25 de bani sunt suportaţi din bugetul de stat, iar cealaltă jumătate este reducerea aplicată de benzinari.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te