Mâncarea consumată de femeile japoneze pentru a rămâne tinere și a pierde în greutate. 4 ingrediente

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.01.2025 - 12:01
Mâncarea consumată de femeile japoneze pentru a rămâne tinere și a pierde în greutate. 4 ingrediente - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Mâncarea consumată de femeile japoneze pentru a rămâne tinere și a pierde în greutate. 4 ingrediente - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Mâncarea consumată de femeile japoneze pentru a rămâne tinere și a pierde în greutate. 4 ingrediente - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Mâncarea consumată de femeile japoneze pentru a rămâne tinere și a pierde în greutate. 4 ingrediente - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Mâncarea consumată de femeile japoneze pentru a rămâne tinere și a pierde în greutate. 4 ingrediente din care poți prepara o cină gustoasă și slab calorică.

SHARE

Mâncarea consumată de femeile japoneze pentru a rămâne tinere și a pierde în greutate. 4 ingrediente din care poți prepara o cină gustoasă și slab calorică. 

Mâncarea consumată de femeile japoneze pentru a rămâne tinere și a pierde în greutate

Conform sondajului european de sănătate în Spania în 2020, 16,5% dintre bărbații cu vârsta de 18 ani și peste și 15,5% dintre femei suferă de obezitate. De altfel, experții raportează că șapte din zece români au un indice de masă corporală (IMC) de peste 25 de puncte, limita care stabilește greutatea excesivă pentru o ființă umană. 

Citește și: Te poți droga cu semințe de mac? Sunt periculoase în cozonac și prăjitură? Ce spun cercetătorii?

Datele sunt foarte diferite, mai ales când le comparăm cu alte țări precum Japonia, țara dezvoltată cu cea mai mică rată de obezitate din lume, de abia 3,5% în populația adultă. Pe lângă măsurile legislative, precum Legea Metabo, realitatea acestor cifre, precum și longevitatea în țară, se datorează în principal alimentației sale.

Dieta din Japonia nu este doar responsabilă pentru că este una dintre țările cu cei mai slabi oameni din lume, ci și pentru că are una dintre cele mai lungi speranțe de viață. Unul dintre meniurile lor obișnuite se numește  ichi-jū-san-sai  și constă într-o supă și trei feluri de mâncare, plus un castron mic de orez.

Ichi-jū-san-sai este o abordare culinară care nu se remarcă doar prin echilibrul și simplitatea sa, ci și prin faptul că este o practică legată de sănătate și longevitate. Acest stil de gătit, al cărui nume se traduce literalmente prin „o supă și trei părți”, a ghidat gătitul tradițional japonez de secole.

Acest meniu include  un fel de mâncare principal, care oferă proteine—aproape întotdeauna pește în loc de carne—;  două garnituri secundare, care sunt de obicei legume fierte sau murate; și o supă, de obicei miso. Aceste articole sunt completate de un castron de orez ca sursă de carbohidrați.

Ce beneficii are supa pentru organism?

În timp ce primul fel oferă proteine, garniturile oferă vitamine fiind pe bază de legume. Supa adaugă minerale în dietă, iar orezul echilibrează ecuația cu carbohidrații.

Acest aranjament nu asigură doar un echilibru între macronutrienți, ci și un aport bogat în micronutrienți, antioxidanți și compuși bioactivi care ajută la reducerea inflamației și la prevenirea bolilor cronice.

Unul dintre punctele de atracție ale acestei tradiții este accentul pus pe ingrediente proaspete, de sezon, procesate minim. Acest lucru se aliniază cu filozofia japoneză de a respecta natura și de a profita la maximum de ceea ce are de oferit fiecare sezon.

Consumând alimente în starea lor cea mai naturală, reduceți încărcătura de aditivi și conservanți care sunt adesea prezenți în dietele moderne și au fost legate de inflamația cronică și diverse probleme de sănătate.

Prin includerea unei varietăți de culori și preparate, acest tip de alimente echilibrează o serie de beneficii. Legumele murate nu numai că îmbunătățesc digestia datorită proprietăților lor probiotice, dar stimulează și sănătatea intestinală, un factor crucial în menținerea unui sistem imunitar puternic și controlul inflamației.

Pe de altă parte, miso și tofu sunt surse de proteine ​​vegetale și conțin izoflavone, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. 

Beneficii suplimentare ale „ichi-jū-san-sai”

Un aspect semnificativ al ichi-jū-san-sai este controlul natural al porțiunii. În loc de farfurii mari și grele, această abordare promovează porții moderate care vă permit să vă bucurați de o masă satisfăcătoare fără să vă răsfățați.

Acest lucru nu numai că ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, ci și reduce riscul afecțiunilor asociate cu obezitatea, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Practica de a mânca încet și de a aprecia fiecare mușcătură, tipică culturii japoneze, joacă, de asemenea, un rol important, deoarece promovează digestia corectă și previne supraalimentarea.

Beneficiile antiinflamatorii ale ichi-jū-san-sai sunt în mare parte derivate din profilul nutrițional al componentelor sale. Dieta este săracă în grăsimi saturate și zaharuri rafinate, dar bogată în grăsimi sănătoase din alimente precum peștele gras, susanul și uleiul de soia.

Citește și: Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal

Acizii grași Omega-3, prezenți în pește, au proprietăți antiinflamatorii bine documentate. În plus, legumele și algele furnizează antioxidanți care neutralizează radicalii liberi, în timp ce alimentele fermentate precum miso întăresc microbiota intestinală, care la rândul său reglează inflamația sistemică.

Pe lângă faptul că are o dietă bazată pe pește și legume, filozofia japoneză le influențează și fizionomia. Hara hachi bu se referă la mâncarea în proporție de până la 80% , evitând excesele și senzațiile de greutate. Măsurarea nu este exactă, dar se bazează pe oprirea din alimentație atunci când începi să simți o senzație de sațietate.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te