Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.11.2024 - 12:42
Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal. Ce se întâmplă în corpul nostru, când ne culcăm la o altă oră în fiecare seară?

SHARE

Noi cercetări indică faptul că o rutină de somn neregulată poate crește riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi bolile de inimă sau accidentele vasculare cerebrale, chiar dacă dormiți între șapte și nouă ore pe noapte, conform recomandărilor. 

Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal

Studiile anterioare s-au axat în principal pe rezultatele asupra sănătății ale duratei somnului, spre deosebire de impactul de a avea un ciclu stabil de somn-veghe, astfel încât aceste constatări sunt semnificative, conform The New York Post.

„Rezultatele noastre sugerează că regularitatea somnului poate fi mai relevantă decât durata suficientă a somnului în modularea riscului unui eveniment cardiovascular major”, a declarat echipa de cercetare a studiului. 

Citește și: Cum îți este afectat somnul atunci când dormi cu centrala pornită? Ce să faci dacă îți e frig seara

Pentru studiu, 72.269 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani au purtat un tracker de activitate timp de o săptămână pentru a-și evalua tiparele de somn. Niciunul dintre participanți nu avea antecedente de boli de inimă sau accident vascular cerebral. 

Datele au fost apoi colectate pentru a calcula un scor pentru fiecare participant. Cei cu un scor mai mare de 87 au fost considerați a avea un model de somn regulat, iar cei cu scoruri sub 72 au fost determinați a avea un model de somn neregulat. Cei care se aflau între aceste două valori au fost clasificați drept „moderat regulat”. 

Echipa de cercetare a colectat apoi date privind incidentele de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și atacuri de cord în următorii opt ani și a constatat că persoanele care dormeau neregulat aveau cu 26% mai multe șanse să se confrunte cu un eveniment cardiovascular major decât cei care mergeau la culcare aproximativ la aceeași oră în fiecare seară. 

Citește și: Temperatura care îți garantează somnul perfect în nopțile reci de iarnă. Ghid pentru somn odihnitor

Participanții al căror program de somn era moderat de regulat aveau cu 8% mai multe șanse de a suferi acest tip de eveniment amenințător pentru viață. 

Studiul a arătat, de asemenea, că cei care aveau un program de somn regulat aveau mai multe șanse să atingă numărul recomandat de ore de somn pe noapte - considerat a fi de șapte până la opt ore pentru cei peste 65 de ani și de șapte până la nouă ore pentru cei între 18 și 64 de ani. 

În plus, cercetătorii au constatat că încercarea de a recupera somnul pierdut nu a compensat riscurile cardiovasculare în cazul celor care dorm neregulat. 

Citește și: Ce să faci dacă nu poți adormi seara din cauza stresului? Ai nevoie doar de un pix și o hârtie

Aceste concluzii au fost publicate marți în Journal of Epidemiology & Community Health.

Studiul a avut anumite limitări, inclusiv faptul că datele privind somnul au fost colectate doar pe parcursul unei săptămâni.

Cu toate acestea, această nouă cercetare indică faptul că există o legătură puternică între a nu merge la culcare la aceeași oră în fiecare noapte și riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te