Mașinile electrice se vând greu fără subvenții de la stat, fiind în continuare mult mai scumpe decât versiunile echivalente ca dimensiuni cu motoare termice. UK, de exemplu, a decis reintroducerea „Rabla Plus” după 3 ani, deși piața din această țară a crescut considerabil.
Constructorii auto din China atacă Europa din toate pozițiile. Chery, de exemplu, a pus pentru prima dată piciorul pe „Bătrânul continent” în Polonia, apoi în Grecia și acum în România. Pe piața autohtonă a venit, pentru început, cu SUV-urile Tiggo 7 și Tiggo 8.
Deși datele statistice arată că românii n-au bani de mașini noi și inclusiv în municipii unii continuă să se încălzească cu sobe pe lemne, cărbune, etc., autoritățile vor să le interzică pe cele vechi în București și alte orașe mari, prin crearea unor zone cu emisii reduse (LEZ).
Jörg Schlagbauer, boss-ul Audi, este de părere că oamenii nu trebuie forțați să-și ia mașini electrice. „Oamenii nu-i vor lăsa pe politicieni să le dicteze ce mașini să conducă”, a punctat el.
Întârzierea lansării Rabla 2025 și, apoi, blocarea programului pe termen nedeterminat, în vederea reevaluării, în contextul crizei bugetare, au pus pe butuci piața de mașini noi din România. În iunie, înmatriculările au înregistrat o cădere istorică de 50,1%.