Un scandal-monstru privind producția și vânzările de mașini electrice este în plină desfășurare în China, după ce s-a descoperit că cel puțin doi producători, Neta şi Zeekr, și-au măsluit cifrele de vânzări, pentru a putea raporta că și-au atins obiectivele comerciale.
Deși constructorul bavarez a pariat pe o strategie câștigătoare, bazată pe platforme multi-energie, și se numără printre puținii producători cu istorie care vând bine pe piața mașinilor electrice, șeful BMW critică politica climatologică UE și explică de ce e un dezastru.
Criza din industria auto, generată în special de costurile electrificării și scumpirii materiilor prime, face o nouă victimă. Nissan a decis să închidă una dintre uzinele sale istorice din Japonia, care este activă din 1961 și în care lucrează acum circa 4.000 de angajați.
Programul Rabla 2025 ar fi trebuit să înceapă în martie, dar în contextul găurii bugetare a fost amânat și, apoi, suspendat. Acum, noul ministru al Mediului spune că l-a „salvat” și va începe. Însă, cu buget tăiat de 3 ori și cu primă pentru mașini electrice mai mică de 7.500 €.
Mașinile electrice se vând greu fără subvenții de la stat, fiind în continuare mult mai scumpe decât versiunile echivalente ca dimensiuni cu motoare termice. UK, de exemplu, a decis reintroducerea „Rabla Plus” după 3 ani, deși piața din această țară a crescut considerabil.