VIDEO Cu cât s-a scumpit vacanța în Thassos: Drumul costă minimum 200 €, mâncarea - 350 €/persoană

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 09.06.2022 - 18:57
VIDEO Cu cât s-a scumpit vacanța în Thassos: Drumul costă minimum 200 €, mâncarea, 350 €/persoană / Profimedia
Prețuri la benzină și motorină în Grecia, pe continent, în data de 8 iunie. / Foto: Forum Grecia, Facebook
Vacanță cu mașina în Thassos. / Foto: Newsweek Romania
Meniu de la o tavernă din Thassos în mai 2022. / Foto: Forum Thassos, Facebook

Thassos, ”Insula de smarald” a Greciei, este una dintre destinațiile favorite ale românilor pentru vacanța de vară. Cum prețurile carburanților, energiei și alimentelor au explodat, Newsweek a calculat cât costă drumul cu mașina și a căutat exemple de prețuri în restaurante.

SHARE

O fi distracție la Mamaia sau în alte stațiuni de pe la noi și All Inclusive-ul bulgăresc, mai aproape, dar, cel puțin pentru cei care caută relaxare, plaje și apă cu tente exotice, peisaje care îți alimentează romantismul reprimat de activitățile cotidiene și gusturi mediteraneene, nordul Greciei și mai ales Insula Thassos sunt cele mai la îndemână variante.

Din București până în Thassos sunt sub 600 de kilometri. Cea mai scurtă rută este București - Giurgiu - Veliko Tarnovo - Haskovo - Makaza - Egnatia Odos/A2/E90 – Keramoti (580 km) și poate fi parcursă, în general, în circa opt, zece ore. Cum am făcut acest drum de patru ori în ultimii zece ani, cu mașini diferite (puteți citi două dintre experiențe AICI și AICI), pentru estimarea costurilor legate de carburant vom lua în calcul un consum mediu de 6 litri/100 km de motorină și un consum mediu de 8 litri/100 km de benzină.

Citește și: VIDEO Românii vor cheltui, în Grecia, aproximativ jumătate de miliard de euro în vacanța de vară

Sigur, consumul poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de stilul de condus și tipul exact al mașinii, dar cele două valori medii acoperă o plajă destul de mare. Cu un SUV mediu superior, cu motor puternic, de exemplu, se poate ajunge ușor și la un consum de 10 litri/100 km (benzină/motorină).

Prin urmare, „ecuația” drumului cu mașina în Thassos arată cam așa: 1.400 kilometri (1.200 km dus-întors, plus 200 km pe insulă), consum mediu de 6 litri/100 km de motorină sau un consum mediu de 8 litri/100 km de benzină.

Rezultă, un necesar de cel puțin 85 de litri de motorină sau un necesar de cel puțin 115 litri de benzină.

Citește și: Prețurile la restaurantele din Grecia, sub presiunea inflației: „Souvlaki Pita” s-a scumpit cu 30%

Benzina și motorina, mult mai „ieftină” în România și Bulgaria decât în Grecia

Astăzi, 9 iunie 2022, conform peco-online.ro, în România, benzina de 95 costă 8,5 lei/litru (8,48-8,49 lei, mai exact), iar motorina standard, 9,1 lei/litru (9,08-9,16 lei, mai exact).

În Bulgaria, conform cargopedia.net, în medie, benzina de 95 costă 1,63 euro/litri și motorina standard, 1,66 euro/litru. Prin urmare, carburanții sunt puțin mai ieftini decât în România, unde media este de 1,69 euro/litru la benzină și de 1,82 euro/litru la motorină.

În Grecia, conform cargopedia.net, în medie, benzina de 95 costă 2,35 euro/litru și motorina standard, 1,93 euro/litru. Un membru al Forum Grecia a postat pe Facebook, de pildă, că, pe 8 iunie, în Ioannina, benzina costa 2,369 euro/litru și motorina, 1,929 euro/litru. Atenție, pe insule carburanții sunt mai scumpi decât pe continent.

Citește și: 9 plaje pentru familiile cu copii, în nordul Greciei

Prin urmare, având în vedere distanța și structura drumului, cam 80% din necesarul de carburant pentru vacanța cu mașina în Thassos poate fi achiziționat din România și Bulgaria și 20% din Grecia.

În cele două cazuri luate în calcul în „ecuația” Newsweek România, acest lucru înseamnă aproximativ 65 de litri de motorină la preț de 1,66 – 1,82 euro/litru (facem o medie și calculăm la 1,75 euro/litru) și 20 de litri de motorină la preț de 1,93 euro/litru, respectiv aproximativ 95 de litri de benzină la preț de 1,63 – 1,69 euro/litru (facem o medie și calculă la 1,65 euro/litru) și 20 de litri de benzină la 2,35 euro/litru.

Rezultă că vacanța cu mașina pe motorină în Thassos costă cel puțin 155 euro (670 de lei), iar vacanța cu mașina pe benzină în Thassos, minimum 205 euro (1.000 de lei). Atenție, fără a alimenta pe insulă și fără a lua în calcul taxele de drum.

Prețurile la taverne au crescut cu 25-30% în medie

Dacă anul trecut o persoană putea mânca de prânz la o tavernă cu circa 20 de euro (aperitiv + fel principal + băutură), vara aceasta, pe fondul crizei și a inflației, prețurile au crescut în medie cu 25-30%. Adică, sunt necesari minimum 25 de euro pentru o masă/persoană.

Câteva exemple de prețuri postate de utilizatorii Forum Grecia pe Facebook: salată tzatziki – 4-5 euro, salată grecească – 7-8 euro, caracatiță/calamar la grătar – 13-14 euro, souvlaki – 7-8 euro (farfuria, 2-3 frigărui), mixed grill – 13-15 euro, pește spadă – 12-13 euro, bere la halbă – 4 euro/500 ml, sucuri – 1,5-2 euro.

Creșterea cu 30% a prețurilor la restaurantele din Grecia este confirmată și de un reportaj Reuters. „Souvlaki Pita”, gustarea tradițională grecească alcătuită dintr-o frigăruie la grătar, salată și puțin tzatziki (iaurt cu usturoi) costă acum 3,30 euro, în medie, în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută, relatează Reuters, în timp ce rata inflației în Grecia a ajuns la 10%, maximul ultimilor 28 de ani.

Prin urmare, bugetul alocat de o persoană pentru prânz și cină ajunge la circa 40-50 de euro pe zi. Pentru o vacanță de o săptămână, asta înseamnă minimum 280-350 de euro de persoană.

Din fericire, tarifele la cazare în Thassos au rămas aproape la fel ca anul trecut, cu unele excepții unde au crescut cu circa 10%. Cine a rezervat din timp, a putut găsi un studio frumos, cu vedere la mare, pentru 2-3 persoane, în Golden Beach, una dintre cele mai apreciate stațiuni și plaje din Thassos, de exemplu, cu 60-65 euro/noapte, în iulie-august. Ceea ce este mult mai ieftin decât la Mamaia, unde o garsonieră în regim hotelier nu se dă sub 100 euro/noapte în full sezon.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te