În ciuda crizei generalizate din industria auto, generată în principal de costurile electrificării, Uniunea Europeană vrea în continuare ca toate mașinile noi să fie electrice, cu emisii zero, începând din 2035, forțând producătorii și clienții să întoarcă spatele motoarelor termice, pe benzină sau motorină.
Iar Oliver Zipse, șeful BMW, este extrem de critic față de aceste reglementări, susținând că sunt prea rapide și prea dure.
El pledează pentru deschiderea către alte tehnologii decât cea electrică, cum ar fi hidrogenul și combustibilii sintetici.
Citește și: Boss-ul Audi: „Oamenii nu-i vor lăsa pe politicieni să le dicteze ce mașini să conducă”
Șeful BMW: Politica UE, un dezastru. Fabricarea unei electrice, cu 40% mai poluantă decât la termică
În cadrul unei întâlniri recente cu presa, Oliver Zipse a criticat dur politica climatologică a Uniunii Europene, afirmând că aceasta este un „dezastru care ar putea distruge industria auto”.
În special, șeful BMW a criticat taxele vamale și interdicția planificată pentru motoarele cu combustie internă în 2035.
„Nu ne veți auzi niciodată spunând că punem sub semnul întrebării obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050.
Dar să ne uităm doar la emisiile de la țeava de eșapament, nu este cea mai bună soluție”, a afirmat CEO-ul BMW, care crede că automobilele electrice nu sunt singura modalitate de a reduce emisiile de CO2, relatează challenges.fr.
Citește și: Mașinile electrice se vând greu fără subvenții de la stat. UK reintroduce „Rabla” după 3 ani
„Trebuie să fim neutri din punct de vedere tehnologic”, a continuat Oliver Zipse.
Dar „trebuie luat totul în considerare: materiile prime, producția, electricitatea... Astăzi, emisiile de CO2 ale unui motor cu ardere internă sunt măsurate în același mod, indiferent de combustibilul utilizat!”, a explicat șeful BMW, adăugând că o mașină electrică emite cu 40% mai mult CO2 în timpul fabricației decât o mașină cu motor cu ardere internă.
De asemenea, Zipse a spus că până și Germania, care este adesea admirată pentru robustețea infrastructurii sale, ar avea dificultăți în a absorbi o conversie totală a flotei într-un timp atât de scurt.
El a estimat că o astfel de transformare a pieței, pentru a electrifica totul, ar necesita între 30 și 40 de ani de investiții continue.
Citește și: Akio Toyoda, șeful Toyota: O mașină electrică poluează cât 3 mașini hybrid
În același timp, realitatea de pe piața auto arată că oamenii nu se grăbesc să adopte mașini electrice, cu excepția cazului în care sunt disponibile subvenții substanțiale pentru achiziție. Cifrele arată că vânzările de mașini electrice rămân fragile în timp și că sunt foarte sensibile la modificările subvențiilor.
Iar poluarea creată de mașini nu se limitează la țeava de eșapament. În cazul mașinilor electrice, începe în minele de litiu sau cobalt, continuă în fabrici și se termină în centrele de reciclare pentru baterii.