Realitatea arată că mașinile electrice nu se vând prea bine fără subvenții. Iar, cum criza din industria auto europeană, generată mai ales de costurile electrificării, se adâncește pe zi ce trece, Comisia Europeană discută un ecobonus la nivelul întregii Uniuni, iar Marea Britanie a hotărât să reintroducă ecobonusul după 3 ani de pauză.
Citește și: Mașinile electrice nu se vând fără subvenții. Un ecobonus la nivel UE, o soluție? Cine îl va plăti
Mașinile electrice se vând greu fără subvenții de la stat. UK reintroduce „Rabla” după 3 ani
Un sfert din mașinile noi vândute în 2025 în UK au fost electrice, cota de piață a BEV-urilor crescând cu aproape șase procente față de aceeași perioadă a anului trecut.
Dar acest lucru este încă departe de ceea ce este necesar pentru a respecta interdicția din 2030 a mașinilor termice, pe benzină și diesel.
Citește și: Programul Rabla pentru mașini, blocat 2 ani? Românii și actorii din piața auto protestează
Prin urmare, guvernul de la Londra pregătește un nou program, în genul „Rabla Plus”, cu subvenții de 700 de milioane de lire sterline (crica 800.000.000 €), pentru a încuraja populația să cumpere mai multe vehicule electrice.
Heidi Alexander, ministrul britanic al Transporturilor, va anunța în această săptămână subvenții pentru șoferi, pentru a ajuta la acoperirea costului mașini electrice noi, precum și mai mulți bani pentru dezvoltarea punctelor de încărcare, informează The Telegraph.
Citește și: Tăierea cu 50% a ecobonusului Rabla a dinamitat piața de mașini electrice. Prăbușire de 59%
Foto: Regele Charles și-a luat mașină electrică chinezească de 200.000 €. O va folosi la țară
Mașinile termice noi, interzise în UK din 2030. Prețul mediu al unei mașini electrice, dublu față de cel al unei termice echivalente
Intervenția sa vine pe fondul îngrijorării crescânde în cadrul guvernului cu privire la faptul că vânzările slabe de mașini alimentate cu baterii pun în pericol obiectivele net zero.
Laburiștii au menținut planurile conservatorilor de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel începând din 2030, ceea ce va forța automobiliștii să treacă la vehicule electrice.
Însă mulți șoferi au fost descurajați de costurile inițiale ridicate, modelele alimentate cu baterii costând de obicei cu mii de euro mai mult decât cele pe benzină.
Citește și: Trump oprește „Rabla pentru mașini electrice” în SUA. Economisește 16.000.000.000 $/an
Prețul mediu al unui EV nou în Marea Britanie este puțin sub 50.000 de lire sterline, mai mult decât dublu față de costul unei mașini pe benzină tipice, de 22.000 de lire sterline.
De asemenea, vehiculele electrice sunt fost afectate de o depreciere ridicată, pierzându-și valoarea mai rapid decât mașinile pe benzină și diesel, deoarece tehnologia evoluează rapid și bateriile lor se degradează.
„Știm că oamenii sunt circumspecți cu privire la costurile ridicate de achiziție inițială a vehiculelor electrice.
Cred că trebuie să fim sinceri și să spunem că există o mulțime de oameni care cred că vehiculele electrice sunt doar pentru cei mai bogați.
De asemenea, vrem să trecem de la anxietatea legată de autonomie la conștientizarea autonomiei și să știm că vor putea face călătoriile pe care și le doresc.
Este corect ca guvernul să se gândească la ce putem face pentru a rezolva ambele probleme, cu privire la încărcare și la costurile inițiale de achiziție”, a declarat Heidi Alexander, ministrul britanic al Transporturilor.
Săptămâna aceasta, guvernul de la Londra va anunța două noi scheme pentru a face mai ieftină achiziționarea unei mașini electrice, în încercarea de a stimula cererea slabă.
Potrivit The Telegraph, noul plan tip „Rabla Plus” va oferi cele mai ridicate niveluri de subvenții pentru vehiculele electrice fabricate în Regatul Unit.