vineri 05 decembrie
EUR 5.0919 USD 4.3707
Abonează-te
Newsweek România

Acest tip de ulei iubit de români ar putea duce la creșterea în greutate. La pensie, situația e și mai gravă

Data publicării: 05.12.2025 • 07:32 Data actualizării: 05.12.2025 • 18:21
Femeie mâncând - Foto: Freepik
Femeie mâncând - Foto: Freepik
Femeie mâncând - Foto: Freepik
Femeie mâncând - Foto: Freepik

Uleiul de soia este cel mai folosit ulei de gătit și un ingredient frecvent în alimentele procesate, iar cercetările sugerează că joacă un rol în promovarea obezității la șoareci. La pensie lucrurile sunt și mai grave. Îl găsești în orice supermarket din România.

Oamenii de știință încep să descopere motivele biologice din spatele acestui efect.

Acest tip de ulei iubit de români ar putea duce la creșterea în greutate. La pensie situația e și mai gravă

Într-un studiu de la UC Riverside, majoritatea șoarecilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi ce conține cantități mari de ulei de soia au înregistrat o creștere notabilă în greutate.

Un grup separat de șoareci modificați genetic nu a făcut-o. Acești șoareci modificați au produs o versiune ușor diferită a unei proteine hepatice care reglează sute de gene implicate în metabolismul grăsimilor. Această proteină modificată pare să influențeze și modul în care organismul gestionează acidul linoleic, principalul acid gras găsit în uleiul de soia.

"Acesta ar putea fi primul pas spre a înțelege de ce unii oameni iau mai ușor în greutate decât alții, având o dietă bogată în ulei de soia", a declarat Sonia Deol, om de știință biomedicală la UCR și autoarea corespondentă a studiului publicat în Journal of Lipid Research.

Femeie mâncând - Foto: Freepik
Femeie la masă - Foto: Freepik

Care e explicația pentru uleiul de soia - nociv?

Oamenii produc, de asemenea, două forme ale proteinei hepatice HNF4α, deși versiunea mai puțin comună apare de obicei doar în situații specifice, inclusiv boli cronice sau stres metabolic cauzate de postul sau ficatul gras alcoolic.

Această diferență, combinată cu factori precum vârsta, sexul, utilizarea medicamentelor și fundalul genetic, poate clarifica de ce unii indivizi răspund mai puternic decât alții la influența metabolică a uleiului de soia.

Citește și: „Drogul violului”, detectat într-o secundă de un tatuaj temporar. Păstrează rezultatul pentru o lună

Studiul se bazează pe lucrări anterioare ale cercetătorilor UCR care au legat uleiul de soia de creșterea în greutate. "Știm încă de la studiul nostru din 2015 că uleiul de soia este mai obezogen decât uleiul de cocos", a spus Frances Sladek, profesoară de biologie celulară la UCR. "Dar acum avem cele mai clare dovezi că nu este uleiul în sine, nici acidul linoleic. Este ceea ce se transformă grăsimea în interiorul corpului."

Citește și: Băutura răcoritoare care te ajută să slăbești. O faci acasă doar din trei ingrediente

Studiul este AICI

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră