Care tip de pâine este cea mai bună dacă ai glicemia mare. Pâinea cu maia sau cea din grâu?
Atunci când glicemia este ridicată, chiar și o simplă felie de pâine poate face diferența. Totuși, nu toate tipurile de pâine acționează la fel în organism. Este mai potrivită pâinea cu maia, cunoscută pentru fermentația ei lentă, sau pâinea obișnuită din grâu?
Pâinea este de obicei unul dintre primele alimente pe care oamenii le elimină din dietă atunci când devin îngrijorați de nivelul zahărului din sânge. Cu toate acestea, tipul de pâine, modul în care este preparată și cu ce o consumați sunt de cea mai mare importanță, scrie Very Well Health.
Care tip de pâine este cea mai bună dacă ai glicemia mare. Pâinea cu maia sau cea din grâu?
Publicația a descris cele mai sănătoase 7 tipuri de pâine pentru un nivel stabil al zahărului din sânge:
1. Pâine din cereale încolțite
Este fabricat din cereale integrale care au început să încolțească, ceea ce face ca o parte din amidon să se descompună în compuși mai ușor digerabili. Se observă că acest proces are ca rezultat, de obicei, un răspuns glicemic mai mic în comparație cu consumul de pâine albă tradițională sau pâine integrală obișnuită.
Pâinea din cereale încolțite conține, de asemenea, mai multe fibre, proteine și anumite vitamine și minerale care ajută la încetinirea digestiei. Unele studii au arătat că acest tip de pâine are proprietăți antidiabetice.
2. Pâine din grâu sau din cereale integrale
Cea mai bună opțiune pentru nivelul zahărului din sânge este pâinea 100% integrală, care conține cereale integrale sau minim procesate, cum ar fi ovăzul, orzul sau grâul. Acest lucru se datorează faptului că acestea au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune în tractul digestiv, rezultând o eliberare mai treptată a glucozei (zahărului) în sânge.
3. Pâine cu maia
Pâinea adevărată cu maia este obținută printr-un proces lent de fermentare, folosind bacterii naturale și drojdie sălbatică. Aceasta promovează descompunerea anumitor carbohidrați și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Mai multe studii arată că pâinea cu maia provoacă o creștere mai mică a nivelului de zahăr din sânge decât pâinea albă obișnuită.
4. Pâine de secară pâine de secară
Pâinea de secară este mai densă și conține de obicei mai multe fibre solubile decât pâinea de grâu. Se spune că aceasta ajută la încetinirea digestiei și la creșterea senzației de sațietate.
Citește și Trucul bunicii. Cum păstrezi pâinea proaspătă mai multe zile? De ce să pui un cartof lângă ea?
5. Pâine multicereale cu semințe
Combină cereale integrale cu semințe de in, chia, floarea-soarelui și dovleac. Aceste semințe conțin grăsimi sănătoase, fibre și proteine, care ajută la încetinirea absorbției carbohidraților de către organism.
6. Pâini bogate în proteine sau fără cereale
Pâinea făcută cu făină de migdale, făină de cocos, făină de năut sau cu adaos de proteine din mazăre sau soia conțin mai puțini carbohidrați digerabili per felie.
7. Pâine de ovăz sau orz
Făina de ovăz și orzul sunt bogate în beta-glucani, un tip de fibră solubilă care formează un gel în intestin și încetinește absorbția zahărului în fluxul sanguin. Prin urmare, această pâine este deosebit de benefică pentru persoanele care doresc să stabilizeze nivelul de glucoză din sânge.