Cercetătorii de la Universitatea Stanford au investigat dacă administrarea unei cantități de fibre, proteine sau grăsimi înainte de consumul de carbohidrați poate diminua sau întârzia creșterea nivelului glicemiei.
Astfel de creșteri au fost asociate cu obezitatea, deoarece fluctuațiile glicemiei cresc probabilitatea de a simți senzația de foame și, prin urmare, de a consuma alimente cu multe calorii, între mese.
Citește și: Alimentele care încetinesc îmbătrânirea și te apără de boli. Ce să introduci în dieta ta
Cum să mănânci ce vrei și să nu te îngrași. Totul ține de ordinea în care consumi alimentele
Dar experții au descoperit că acest proces poate fi întrerupt nu prin schimbarea alimentelor consumate, ci prin schimbarea ordinii în care sunt consumate, scrie Daily Mail.
În cadrul experimentului, oamenii de știință au recrutat 55 de voluntari, dintre care aproximativ jumătate prezentau semne de prediabet, o stare premergătoare diabetului de tip 2, care se caracterizează prin niveluri ale glicemiei mai mari decât cele normale.
Cum să mănânci ce vrei și să nu te îngrași. Totul ține de ordinea în care consumi alimentele - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Apoi, au oferit fiecărui participant o masă compusă din orez, în trei reprize separate, în timp ce aceștia purtau dispozitive de măsurare a glicemiei numite monitoare continue de glucoză.
Citește și: Alimentul la care un bucătar de renume a renunțat complet, slăbind 90 kg. „Mă epuiza fizic”
Cu zece minute înainte de fiecare masă, participanților li s-a administrat fie un supliment de fibre, fie proteine sub formă de albuș de ou fiert, fie grăsimi lactate.
Analizând rezultatele, ei au descoperit că consumul de fibre sau de proteine din ouă înainte de masă reducea creșterea glicemiei provocată de orez.
Consumul de grăsimi înainte de carbohidrați nu reducea creșterea glicemiei, dar o întârzia.
Acest lucru sugerează că consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, și de proteine, cum ar fi ouăle, înainte de a consuma carbohidrați, ar putea preveni creșterea bruscă a glicemiei, care duce la o scădere bruscă a apetitului.
Profesorul Michael Snyder, expert în genetică și autor al studiului, a declarat că persoanele care iau masa ar trebui să încerce să mănânce într-o anumită ordine.
„Consumul de carbohidrați mai târziu în timpul mesei este în continuare o idee bună, chiar dacă nu s-a stabilit încă dacă este mai bine să consumăm proteine, grăsimi sau fibre înainte de carbohidrați”, a spus el.
„Consumați salata sau hamburgerul înainte de cartofii prăjiți.”
Citește și: Alimentul numit „elixirul tinereții” ce previne ridurile și îmbătrânirea. Cum îl incluzi în dietă?
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că impactul fibrelor, proteinelor și grăsimilor asupra nivelului zahărului din sânge a fost mai puțin semnificativ în rândul participanților cu semne de prediabet.
Autorii, care au publicat concluziile lor în revista Nature Medicine, au afirmat că acest domeniu necesită cercetări suplimentare.
Carbohidrații, un grup care include orezul, cartofii, pâinea și pastele, sunt alimente care se transformă rapid în zahăr în sânge, oferindu-ne resursele necesare pentru a funcționa.
Carbohidrații ar trebui să constituie aproximativ o treime din dieta zilnică a unei persoane.
Citește și: Cum să slăbești până la 8 kg în 7 zile cu o supă plină de proteine. Ai nevoie de patru ingrediente
Autoritățile recomandă consumul de cereale integrale, cum ar fi pâinea neagră sau cartofii dulci, deoarece acestea au un conținut mai ridicat de fibre și nutrienți și pot încetini eliberarea zahărului în sânge, menținând senzația de sațietate.
Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau insulina produsă nu funcționează corect. Insulina este un hormon esențial pentru controlul nivelului de zahăr din sânge.
Nivelul ridicat al zahărului din sânge pe o perioadă îndelungată poate provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, precum și probleme la ochi, rinichi și picioare.
Persoanele afectate pot avea nevoie să-și schimbe dieta, să ia medicamente zilnic și să facă controale medicale regulate.
Simptomele acestei afecțiuni, care se diagnostichează prin analize de sânge, includ sete excesivă, oboseală și nevoia de a urina mai des. Însă multe persoane nu prezintă niciun simptom.