Oamenii de știință au descoperit că patru alimente obișnuite ar putea fi secretul unei vieți mai lungi.
Deși este imposibil să împiedici complet îmbătrânirea organismului, multe persoane caută modalități de a întârzia cât mai mult acest proces.
Alimentele care încetinesc îmbătrânirea și te apără de boli. Ce să introduci în dieta ta
Exercițiile fizice regulate și renunțarea la anumite obiceiuri sunt câteva dintre măsurile luate de oameni pentru a promova longevitatea, conform Daily Mirror.
Citește și: Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani
Însă un nou studiu a demonstrat cât de importantă poate fi dieta.
Publicat în revista Ageing, studiul a relevat că un consum de alimente bogate în polifenoli ar putea inversa efectiv procesul de îmbătrânire.
Studiile de laborator au demonstrat că polifenolii pe care îi conțin aceste alimente modulează metilarea ADN-ului – marcatori chimici care ajută la reglarea modului în care genele se exprimă pe măsură ce îmbătrânim.
Citește și: Un test de 30 secunde spune cât de sănătos ești la pensie. Îl poți face acasă. NU costă nimic
Alimentele evidențiate în studiu au fost:
- Curcuma
- Rozmarin
- Usturoi
- Fructe de pădure
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ceaiul verde și ceaiul oolong s-au dovedit, de asemenea, a avea proprietăți anti-îmbătrânire.
Citește și: Ce face zilnic la pensie o bunică de 92 ani? Arată cu 20 ani mai tânără. Care e elixirul tinereții?
Cu toate acestea, este important de menționat că acest lucru nu are legătură cu aspectul mai tânăr - o vârstă biologică redusă vine cu un risc mai mic de îmbolnăvire și o șansă mai mare de a trăi mai mult.
Datele utilizate de echipă provin din studiul Methylation Diet and Lifestyle (MDL), care a raportat inițial că participanții care au urmat un program specific de opt săptămâni și-au redus vârsta epigenetică cu o medie de 3,14 ani în comparație cu cei care nu au făcut nicio schimbare în stilul de viață.
Studiul a implicat 43 de bărbați sănătoși, cu vârste cuprinse între 50 și 72 de ani.
Participanții au fost repartizați aleatoriu pentru a-și menține stilul de viață obișnuit sau pentru a urma un regim specific care includea porții zilnice de legume cu frunze verzi, legume crucifere, semințe de dovleac și floarea-soarelui, carne slabă, fructe cu indice glicemic scăzut și cel puțin un produs bogat în polifenoli.
Citește și: Ceaiul din plante care îți dă restart organismului. Reduce gazele intestinale și scade burta
Alcoolul, zahărul, grăsimile trans, cerealele, leguminoasele și lactatele au fost limitate.
După o perioadă de opt săptămâni, cercetătorii au examinat metilarea ADN-ului în probe de salivă pentru a evalua modificările vârstei epigenetice.
Deși grupul tratat a pierdut în medie 4,6 kilograme (în contrast cu o creștere de 0,9 kilograme în grupul de control), pierderea în greutate nu a explicat reducerea vârstei biologice.
În schimb, un consum mai mare de polifenoli a fost asociat în mod independent cu inversarea vârstei epigenetice, chiar și după luarea în considerare a vârstei biologice inițiale și a diferențelor de greutate.
De ce sunt aceste alimente atât de eficiente?
Cercetătorii au observat că polifenolii din ceaiul verde (EGCG), curcuma (curcumina), usturoi (alicina), fructe de pădure (antocianine) și rozmarin (acid rozmarinic) par să afecteze enzimele și căile asociate cu îmbătrânirea.
Aceste căi sunt frecvent perturbate în bolile legate de vârstă, inclusiv bolile de inimă, diabetul, neurodegenerarea și cancerul.
Cercetătorii au recomandat efectuarea unor studii mai diverse, pe termen lung, pentru a da mai multă greutate rezultatelor. În plus, factorii legați de stilul de viață, precum meditația și somnul, nu au fost evaluați în această analiză de urmărire.