Ce să bea femeile zilnic, ca să fie sănătoase la pensie? Protejează inima și creierul de boli

DE Florentina Enache | Actualizat: 26.07.2025 - 12:05
Ce să bea femeile zilnic, ca să fie sănătoase la pensie? Protejează inima și creierul de boli - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce să bea femeile zilnic, ca să fie sănătoase la pensie? Protejează inima și creierul de boli - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce să bea femeile zilnic, ca să fie sănătoase la pensie? Protejează inima și creierul de boli - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce să bea femeile zilnic, ca să fie sănătoase la pensie? Protejează inima și creierul de boli - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce să bea femeile zilnic, ca să fie sănătoase la pensie? Protejează inima și creierul de boli. Un studiu a evidențiat care băutură contribuie la o îmbătrânire sănătoasă în cazul femeilor.

SHARE

O nouă cercetare a asociat cofeina cu îmbătrânirea sănătoasă la femei.

Un studiu de 32 de ani condus de Școala de Sănătate Publică T.H. Chan a Universității Harvard a arătat că, dintre peste 47.000 de femei chestionate, cele care consumau 315 mg de cofeină pe zi (sau aproximativ trei cești mici) aveau cu 13% mai multe șanse să beneficieze de avantaje cognitive și fizice la vârsta de 70 de ani și peste, scrie The Telegraph.

Citește și: Un nutriționist dezvăluie ora la care să bei ultima cafea, ca să nu ai insomnie

Ce să bea femeile zilnic, ca să fie sănătoase la pensie? Protejează inima și creierul de boli

Fiecare ceașcă suplimentară era asociată cu o șansă cu aproximativ 2% mai mare de îmbătrânire sănătoasă, deși cercetarea a arătat că beneficiile nu se aplicau consumatorilor de ceai sau de cafea decofeinizată.

Ce să bea femeile zilnic, ca să fie sănătoase la pensie? Protejează inima și creierul de boli - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Autoarea studiului, dr. Sara Mahdavi, a reiterat că cofeina nu este un remediu miraculos.

Rezultatele studiului nu au fost încă evaluate de către colegi, dar acesta este primul studiu care evaluează impactul consumului asupra mai multor aspecte ale îmbătrânirii pe o perioadă de trei decenii.

Citește și: Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani

„Femeile care au consumat cantități moderate de cafea cu cofeină de la vârsta de 48 de ani aveau mai multe șanse să îmbătrânească sănătos în următorii 30 de ani.”

Studiul nu sugerează că toată lumea ar trebui să înceapă să bea cafea, adaugă Mahdavi.

„Dar pentru femeile care consumă deja cafea cu cofeină și o tolerează bine, concluziile sunt liniștitoare”; rezultatele, „deși preliminare, sugerează că obiceiurile mici și constante pot influența sănătatea pe termen lung”.

Citește și: Superalimentul cu care poți înlocui cafeaua. Conține cofeină și este folosit încă din antichitate

Cercetările nu au demonstrat încă dacă și de ce femeile beneficiază mai mult de consumul de cofeină în comparație cu bărbații (studiul Harvard a analizat doar femeile). 

Iată exact cum afectează cofeina sănătatea ta pe măsură ce îmbătrânești

Conține polifenoli care protejează creierul

Pe lângă claritatea mentală imediată pe care mulți o resimt după ce beau cafea, consumul de cofeină a fost asociat în mai multe studii cu îmbunătățirea funcției creierului, în special a memoriei pe termen scurt sau „memoriei de lucru”.

Citește și: De ce recomandă doctorii o cafea înainte de somnul de la prânz? Care e efectul în organism

Potrivit unei analize publicate în Neuroscience & Biobehavioural Reviews, „consensul științific privind funcțiile cognitive de bază este că cafeina în doze de 32 până la 300 mg îmbunătățește aspectele fundamentale ale performanței cognitive, precum atenția, vigilența și timpul de reacție”.

Se crede că acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce intensifică temporar memoria și vigilența.

Cafeaua este, de asemenea, bogată în polifenoli, „un grup de antioxidanți și, în special, acizi clorogenici (compuși naturali care apar în plante precum cafeaua și ceaiul) care sunt asociați cu multe beneficii pentru sănătatea creierului”, explică dr. Emily Leeming, nutriționistă.

„Studiile efectuate pe animale arată că acestea ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, iar la persoanele sănătoase pot contribui la scăderea tensiunii arteriale prin stimularea oxidului nitric, un compus care ajută la menținerea vaselor de sânge deschise și poate îmbunătăți fluxul sanguin, inclusiv către creier.”

Se crede că aceste polifenoli au un efect protector împotriva Alzheimerului, cea mai frecventă formă de demență. 

Îmbunătățește sănătatea intestinului

Polifenolii din cafea acționează și ca „prebiotice potențiale pentru microbii intestinali”, spune dr. Leeming, stimulând creșterea și motilitatea acestora și creând condiții favorabile pentru dezvoltarea altor bacterii bune.

Cercetările efectuate de ZOE, aplicația de nutriție, au descoperit că cafeaua are cea mai puternică asociere între alimentație și microbiom dintre 150 de produse consumabile studiate. 

În special, consumatorii de cafea aveau de șase până la opt ori mai mult L. asaccharolyticus în microbiomul lor – o bacterie care a dus, de asemenea, la creșterea nivelului de hipurat, un marker cheie al sănătății metabolice și intestinale.

În urma analizei datelor a peste 22.000 de persoane, ei au concluzionat că „L. asaccharolyticus din consumatorii de cafea poate răspunde la aceste căi polifenolice și ar putea ajuta la explicarea beneficiilor cafelei pentru sănătate”.

Dr. Leeming subliniază, de asemenea, că, deși s-a vorbit mult despre potențialele beneficii ale consumului de cafea, cofeina poate fi dăunătoare pentru sănătatea noastră dacă este consumată prea târziu în timpul zilei.

Ea recomandă consumul cafelei până la ora prânzului, „deoarece cofeina rămâne în sânge mult timp după ce efectul ei a dispărut și poate duce la o calitate mai slabă a somnului, chiar și pentru cei care nu au probleme cu adormirea după un espresso seara”.

S-a constatat în repetate rânduri că somnul deficitar crește riscul de mortalitate.

Există, de asemenea, îngrijorări că, deoarece o dietă bogată în cofeină crește cantitatea de calciu pierdută prin urină, densitatea osoasă ar putea scădea dacă nu se consumă suficient calciu pentru a o înlocui.

Royal Osteoporosis Society recomandă: „Dacă aportul de calciu este scăzut sau dacă aveți alți factori de risc pentru osteoporoză, încercați să nu consumați mai mult de patru cești de cafea pe zi”.

Duce la o inimă mai sănătoasă

Un studiu realizat de Queen Mary University of London și Universitatea Semmelweis din Budapesta în 2022 a constatat că până la trei cești de cafea pe zi au un efect protector asupra sănătății cardiace și duc la o reducere a ratei generale de mortalitate și a riscului de accident vascular cerebral.

În același timp, cercetările publicate în European Heart Journal în ianuarie au arătat că consumul de cafea dimineața este asociat cu o sănătate cardiacă îmbunătățită.

În comparație cu persoanele care nu consumă cafea, cele care consumă cafea dimineața au un risc cu 16% mai mic de a muri din orice cauză și cu 31% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Potrivit Tracy Parker, dietetician senior la British Heart Foundation, „cercetările arată că consumul moderat de cofeină – până la patru sau cinci cești de cafea pe zi – nu pare să aibă un impact negativ asupra inimii și ar trebui să fie în regulă pentru majoritatea oamenilor”.

Ea avertizează însă că consumul excesiv (peste doza zilnică recomandată de 400 mg) „poate duce la creșteri temporare ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac, precum și la efecte secundare precum palpitații, anxietate, greață și dureri de cap”.

Dr. Leeming adaugă că „nu toată lumea reacționează bine la cafea. La unele persoane, aceasta poate provoca nervozitate sau probleme digestive”.

Pentru o sănătate optimă a inimii, este la fel de important să aveți grijă la ce puneți în ceașcă, cât și la câte cești beți, spune Parker. „Dacă doriți o ceașcă de cafea sănătoasă, evitați siropurile, zahărul sau cafelele cu lapte – toate acestea adaugă zahăr, calorii și grăsimi saturate.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te