Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani

DE Florentina Enache | Actualizat: 28.04.2025 - 07:28
Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ginseng și ginkgo biloba, utilizate pentru a trăi mai mult. Trebuie să știți de jiaogulan. Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât ceaiul verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani. Ce beneficii are pentru sănătate? Reduce colesterolul și inflamațiile

SHARE

Ați auzit de ginseng și ginkgo biloba, utilizate pe scară largă pentru îmbunătățirea funcției cognitive, creșterea energiei și reducerea stresului, dar probabil că nu sunteți la curent cu jiaogulan.

Această plantă mai puțin cunoscută, așa-numita „plantă a nemuririi”, face furori pentru potențialul său de a accelera metabolismul, de a reduce colesterolul și inflamațiile, promovând în același timp longevitatea, scrie The New York Post.

Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani

De asemenea, ceaiul este consumat de centenarii din Asia.

„Puțini oameni din SUA știu despre ea”, a declarat pentru The Post Dr. Michael Aziz, medic din New York.

Citește și: Ceaiul din plante care îți dă restart organismului. Reduce gazele intestinale și scade burta

Aziz, care consumă zilnic 900 de miligrame de jiaogulan, vorbește despre știința din spatele acestei plante.

Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce este jiaogulan? Reduce colesterolul și inflamațiile

Jiaogulan, care crește în zonele muntoase și împădurite din Asia, este cunoscut oficial ca Gynostemma pentaphyllum.

Deși a fost folosit în medicina tradițională timp de secole, jiaogulan a cunoscut o creștere veritabilă în popularitate în ultimii 10 ani.

„Ceaiul Jiaogulan are o capacitatea antioxidantă foarte mare. Este de opt ori mai mare decât cea găsită în ceaiul verde”, a declarat Aziz, autor al cărții „The Ageless Revolution”.

El descrie gustul acestui ceai ca fiind amar. Amărăciunea provine de la saponinele din jiaogulan, substanțe chimice organice despre care se crede că dețin cheia beneficiilor pentru sănătate ale plantei.

Citește și: Ceaiul de păpădie, numit și elixirul natural pentru detoxifiere și slăbire. Îl prepari în 5 minute

Ceaiul este indicat pentru detoxifierea organismului, făcându-l benefic pentru afecțiuni precum hepatita virală, gastroenterita cronică, bronșita cronică, au scris cercetătorii în ediția din ianuarie a Journal of Functional Foods.

Ceaiul protejează inima și ficatul și este eficient împotriva hiperlipidemiei, hipertensiunii, ficatului gras, insomniei și durerilor de cap.

Jiaogulan conține gypenoside, un tip de saponină.

Citește și: Cel mai bun ceai antistres, care te ajută să dormi mai bine noaptea. Îl ai sigur în bucătărie

Gypenosidele sunt similare din punct de vedere structural cu ginsenosidele găsite în ginseng.

Gypenosidele „stimulează o enzimă care joacă un rol central în menținerea echilibrului energetic celular. Ele au efecte antioxidante”, a explicat Aziz.

„Ele îmbunătățesc, de asemenea, semnalizarea insulinei și îmbunătățesc funcția mitocondriilor, care sunt bateriile celulelor noastre”, a adăugat el. „Acestea sunt unele dintre semnele distinctive ale îmbătrânirii care afectează longevitatea”.

Aziz a spus că s-a demonstrat că jiaogulan prezintă proprietăți anticancerigene și ajută și la reducerea tensiunii arteriale.

Care sunt potențialele efecte secundare?

Jiaogulan este considerat sigur pentru consum, a spus Aziz.

Cele mai frecvente efecte secundare raportate sunt greața și problemele digestive și, mai rar, vărsăturile, amețelile, vederea încețoșată sau tinitusul.

Persoanele care iau medicamente ar trebui să se consulte cu doctorul de familie înainte de a consuma acest ceai, deoarece suplimentul poate interacționa cu medicamentele.

Diabeticii, de asemenea, trebuie sa aibă grijă, deoarece acest ceai reduce glicemia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te