Oboseala de la prânz poate afecta ritmul întregii zile, însă un truc care a luat amploare garantează că te vei trezi de două ori mai energic, după un somn scurt la amiază.
Deși pare contraproductiv, experții recomandă să beți o cafea înainte de a vă culca la prânz.
De ce recomandă doctorii o cafea înainte de somnul de la prânz? Care e efectul în organism
„Un pui de somn cu cafea poate fi mai eficient decât doar băutul de cafea sau doar somnul”, a declarat nutriționistul Nichola Ludlam-Raine pentru The New York Post.
De ce recomandă doctorii o cafea înainte de somnul de la prânz? Care e efectul în organism - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Iată de ce funcționează: cofeina are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a ajunge în organism - exact în momentul în care se termină siesta - astfel încât vă treziți cu o doză dublă de energie.
Citește și: Te culci prea târziu? Află ora ideală de somn pentru fiecare vârstă și respect-o de acum înainte
„Un pui de somn scurt reduce în mod natural nivelul de adenozină - substanța chimică care induce somnul și care te face să te simți obosit”, a explicat Ludlam-Raine. „În momentul în care vă treziți, cofeina începe să acționeze, făcându-vă să vă simțiți și mai alert.”
„Studiile sugerează că siestele cu cafea pot îmbunătăți timpii de reacție, vigilența și funcția cognitivă după-amiaza”, a spus ea.
Citește și: Un nutriționist dezvăluie ora la care să bei ultima cafea, ca să nu ai insomnie
„Este important să aveți sieste scurte - nu mai mult de 20 de minute - în caz contrar, riscați să intrați într-un somn mai profund, care vă poate face să vă simțiți amețit după trezire”, a avertizat ea.
A bea prima ceașcă de cafea imediat ce te trezești ar putea interfera cu nivelurile naturale de cortizol ale corpului tău.
Citește și: De ce un somn scurt după prânz este benefic? Cât să dormi? Ce spun doctorii despre siestă
Dacă credeți că puteți face acest lucru, ea sugerează să amânați până la mijlocul spre sfârșitul dimineții - sau la aproximativ 60 până la 90 de minute după trezire - pentru a se alinia cu declinul natural al cortizolului și pentru a permite stimularea cofeinei să fie cea mai eficientă.
Dr. Thomas Michael Kilkenny, director al Institutului de Medicină a Somnului de la Spitalul Universitar Northwell Staten Island, a declarat că siestele de 10 până la 30 de minute sunt ideale pentru a preveni senzația de oboseală resimțită după trezirea din somnul profund.
Experții spun că cel mai bun moment pentru un somn de scurtă durată este între orele 13.00 și 15.00, pentru a se alinia la ritmul circadian natural al organismului.
Asigurați-vă că nu trageți un pui de somn prea târziu în timpul zilei, altfel riscați să afectați somnul de noapte.