Ce să alegi dintre o gustare sărată și una dulce? Care e mai sănătoasă? Dieteticienii explică

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.03.2025 - 21:39
Ce să alegi dintre o gustare sărată și una dulce? Care sunt mai sănătoase? Dieteticienii explică - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce să alegi dintre o gustare sărată și una dulce? Care sunt mai sănătoase? Dieteticienii explică - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce să alegi dintre o gustare sărată și una dulce? Care sunt mai sănătoase? Dieteticienii explică - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce să alegi dintre o gustare sărată și una dulce? Care sunt mai sănătoase? Dieteticienii explică - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce să alegi dintre o gustare sărată și una dulce? Care e mai sănătoasă? Dieteticienii dau verdictul și spun ce alimente sunt alternative bune la snackurile dulci și sărate.

SHARE

Puține lucruri pot satisface o poftă de la prânz precum un dulce sau o gustare sărată și crocantă.

Cu toate acestea, multe dintre gustările clasice tind să fie opțiuni mai puțin sănătoase, pline de aditivi și ingrediente rele pentru sănătate.

Din fericire, acesta nu trebuie să fie întotdeauna cazul. Gustarea poate fi un obicei sănătos, atât timp cât alegeți alimentele potrivite. 

Ce să alegi dintre o gustare sărată și una dulce? Care e mai sănătoasă? Dieteticienii explică

Opțiunile dulci și sărate sunt adesea puse față în față. Dar cum se compară aceste două categorii între ele? Este una în general mai sănătoasă decât cealaltă?

Ce să alegi dintre o gustare sărată și una dulce? Care sunt mai sănătoase? Dieteticienii explică - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Citește și: Cum să ”supraviețuiești” 48 de zile în Postul Paștelui? Pericolul legat de alimentele consumate acum

Gustări dulci

Când vine vorba de gustări dulci, nu există o lipsă de opțiuni nesănătoase din care să alegeți la magazinul alimentar.

Acestea includ fursecuri, prăjituri, produse de patiserie, bomboane, băuturi îndulcite, înghețată și ciocolată, pentru a numi doar câteva, conform Real Simple.

Și, deși fără îndoială delicioase, aceste opțiuni tind să fie pline de ingrediente și nutrienți nesănătoși.

Citește și: Leguma ieftină de primăvară care curăță sângele, regenerează ficatul și ajută vederea. Costă 5 lei

„Gustările care sunt bogate în zahăr adăugat pot provoca căderi de energie și vă pot face să vă simțiți leneși”, spune Stephanie Militano, dietetician.

În plus, zaharurile adăugate promovează în mod notoriu inflamația în organism, punând la încercare sistemul imunitar și crescând riscul de boli cronice.

De asemenea, zaharurile adăugate „au un impact asupra sănătății metabolice, contribuind la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la rezistența la insulină”, adaugă Bethany Ferguson, dietetician.

Citește și: Cercetătorii au studiat-o pe femeia care a trăit 117 ani. Au spus exact cum ajungi la această vârstă

Dar zahărul adăugat nu este singurul lucru de care trebuie să ne ferim în aceste gustări populare.

„Produsele de patiserie ambalate și gustările dulci conțin adesea grăsimi trans și saturate în exces, care pot contribui la inflamații și pot afecta sănătatea inimii”, adaugă Militano. 

Acest lucru este din cauza capacității ambelor grăsimi de a crește nivelul colesterolului (deși unele controverse se învârt în jurul corelației dintre grăsimile saturate și bolile de inimă), iar grăsimile trans pot chiar să scadă nivelul colesterolului bun. 

În plus, gustările dulci ultraprocesate sunt adesea pline de ingrediente misterioase, inclusiv aditivi și conservanți.

Și, deși aceste alimente sunt considerate, din punct de vedere tehnic, sigure pentru consum, ele nu fac obiectul cercetărilor pe termen lung necesare pentru a înțelege pe deplin implicațiile lor asupra sănătății.

În mod ideal, gustările dulci mai sănătoase ar trebui să fie bogate în fibre, proteine, grăsimi nesaturate și micronutrienți, cum ar fi vitaminele, mineralele și compușii vegetali, pentru a promova sațietatea după masă, promovând în același timp sănătatea intestinală, cardiacă, musculară, osoasă și imunitară.

Acești nutrienți pot fi găsiți în surse alimentare precum cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fructe și uneori chiar legume.

Ce să mănânci când ai poftă de dulce?

Atunci când îi vine poftă de o gustare dulce, lui Militano îi place să mănânce iaurt grecesc cu mango, miere și granola, banană cu unt de arahide și fulgi de ciocolată neagră sau un amestec de casă cu migdale, căpșuni, cireșe uscate, fulgi de ciocolată neagră și cereale integrale din orez.

Gustări sărate

Cele mai populare gustări sărate, precum pufuleții, chipsurile de cartofi, covrigeii, biscuiții sărați și carnea procesată, nu sunt cele mai sănătoase alegeri.

Sodiul este un nutrient primar în aceste opțiuni. „Prea multe gustări sărate vă pot afecta negativ tensiunea arterială și sănătatea inimii”, explică Militano.

Cu toate acestea, zaharurile adăugate, grăsimile saturate, grăsimile trans, aditivii și conservanții pot fi găsite cu ușurință și în gustările sărate.

O altă problemă de sănătate comună în multe opțiuni sărate este prezența carbohidraților rafinați.

Carbohidrații albi sau rafinați au fost lipsiți de conținutul de fibre și micronutrienți prezent în cerealele integrale și, la rândul lor, acționează foarte asemănător cu zaharurile adăugate în ceea ce privește modul în care sunt metabolizați.

Acest lucru înseamnă că sunt predispuse să vă crească glicemia și să vă facă să vă simțiți foame imediat după ce mâncați.

Din fericire, la fel ca în cazul gustărilor dulci, există o mulțime de soluții sărate mai bune pentru tine.

„Nucile și brânza, ouăle fierte tari, hummusul, legumele și salata de ton sunt toate opțiunile pe care le aleg pentru o gustare sărată”, împărtășește Ferguson.

Militano, pe de altă parte, alege adesea covrigei din cereale integrale și hummus, sau popcorn cu un strop modest de sare.

„Condimentează popcornul și fă-ți propriul mix de gustări cu popcorn, semințe de dovleac, stafide și edamame prăjite”, sugerează ea. 

Concluzie 

Luând în considerare toate aceste informații, o categorie de gustări poate fi considerată, din punct de vedere tehnic, o alegere mai sănătoasă, și anume gustările sărate.

Acest lucru se datorează faptului că și cele mai sănătoase gustări dulci oferă o anumită formă de zahăr, chiar dacă acesta este natural.

Aceste zaharuri pot crește nivelul zahărului din sânge mai mult decât o gustare sărată super-sănătoasă, cum ar fi legumele și un hummus cu conținut scăzut de sodiu și ingrediente minime.

Acestea fiind spuse, alegerile sănătoase din oricare dintre cele două categorii pot fi adăugiri benefice la rutina ta alimentară zilnică.

„Gustările sunt doar o altă oportunitate de hrănire. Ele pot fi o masă mică și un mijloc de autoîngrijire, oferindu-ți nutrienți benefici până la următoarea masă”, încurajează Ferguson.

„Gustările ar trebui să fie distractive!”spune  Militano.

În plus, chiar și cele mai nesănătoase gustări (dulci sau sărate) pot încăpea într-o dietă echilibrată.

„Eliminarea sau restricționarea acestor alimente nu va face decât să ne facă să le dorim mai mult”, explică Ferguson. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te