Maria Branyas a fost o centenară spaniolă, născută în SUA. Până să moară în august 2024, la vârsta de 117 ani și 168 de zile, ea fusese oficial cea mai bătrână persoană în viață din lume.
Pentru a determina cum a reușit Maria să trăiască atât de mult, o echipă condusă de cercetători de la Institutul de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras din Spania a efectuat o analiză cuprinzătoare a tuturor aspectelor, de la gene la proteine, de la microbiom la metabolism.
Cercetătorii au studiat-o pe femeia care a trăit 117 ani. Au spus exact cum ajungi la această vârstă
Citește și: Ce face zilnic la pensie o bunică de 92 ani? Arată cu 20 ani mai tânără. Care e elixirul tinereții?
Cercetătorii au studiat-o pe femeia care a trăit 117 ani. Au spus exact cum ajungi la această vârstă
Raportul lor, care urmează să fie revizuit de experți, oferă o perspectivă rară asupra mașinăriei celulare, scrie Science Alert.
Maria a fost o supercentenară, o persoană care atinge vârsta de 110 ani sau o depășește.
Citește și: Hidratarea, arma secretă pentru longevitate. Câtă apă să bei pe zi? Alimente care hidratează corpul
Doar aproximativ 1 din 10 persoane care ajung la un secol de viață mai reușesc să trăiască încă un deceniu.
Folosind o serie de tehnici analitice și interviuri diferite, cercetătorii au constatat că Maria a îndeplinit mai multe cerințe ale unei îmbătrâniri sănătoase.
Socializarea
Avea un stil de viață activ din punct de vedere mintal, social și fizic, de exemplu, petrecând timp de calitate cu familia și prietenii, toți factorii cunoscuți pentru a ține demența la distanță.
Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?
Dieta
De asemenea, Maria mânca bine, urmând în principal o dietă în stil mediteranean care a fost asociată cu o durată de viață mai lungă.
Citește și: O femeie de 105 ani a împărtășit secretele longevității. 2 activități simple pentru o viață lungă
Un lucru pe care cercetătorii l-au remarcat a fost dragostea Mariei pentru iaurt.
Cercetătorii cred că alegerile alimentare ale supercentenarei au contribuit la încurajarea bacteriilor intestinale sănătoase - și, într-adevăr, microbiomul ei intestinal avea caracteristicile unei persoane mult mai tinere.
„Microorganismele sunt esențiale în determinarea nu numai a compoziției metabolitelor corpului nostru, ci și a inflamației, permeabilității intestinale, cogniției și sănătății osoase și musculare”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.
Sistemul imunitar
Variațiile ADN-ului nostru au fost mult timp considerate esențiale în determinarea mortalității noastre. Maria avea gene asociate cu un sistem imunitar mai puternic, protecție împotriva bolilor de inimă și o reducere a riscului de cancer.
Studiul a analizat, de asemenea, metilarea ADN-ului, un mecanism de marcare chimică care afectează modul în care sunt exprimate genele.
Deoarece acest mecanism este influențat de stresul din mediu, este adesea folosit pentru a evalua trecerea încercărilor vieții în ceea ce este descris ca vârsta noastră biologică.
„În mod remarcabil, toți algoritmii distincți ai vârstei bazați pe metilarea ADN-ului au dat același rezultat”, scriu cercetătorii.
„Supercentenara noastră a prezentat o vârstă biologică mult mai mică decât vârsta ei cronologică reală și acest lucru s-a întâmplat în cele trei țesuturi diferite analizate”.
Alți factori evidențiați de cercetători au fost metabolismul extrem de eficient al Mariei, care a condus la niveluri mai scăzute de colesterol „rău” și niveluri mai ridicate de colesterol „bun”, precum și niveluri scăzute de inflamație (care protejează împotriva mai multor probleme de sănătate).
Maria însăși a pus viața sa lungă pe seama unei „vieți ordonate și a unui mediu plăcut”, dar este clar că au fost mai mulți factori la mijloc.
Deși cei mai mulți dintre noi nu vor ajunge la 117 ani, cercetarea ne ajută să înțelegem cum putem oferi organismului cele mai bune șanse de a îmbătrâni fără daune sau boli și, de aici, să ne îmbunătățim sănătatea la bătrânețe.
„Imaginea care reiese din studiul nostru arată că vârsta extrem de înaintată și sănătatea precară nu sunt intrinsec legate și că ambele procese pot fi distinse și disecate la nivel molecular”, scriu cercetătorii.