10 oameni au murit din cauza meningitei anul acesta. Când se va găsi vaccinul în farmacii

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 21.05.2019 - 16:25
Sorina Pintea, în vizită la Spitalul Județean Cluj. Sursa: Facebook

10 oameni au murit anul acesta, după ce s-au îmbolnăvit de meningită meningococică, a precizat, pentru Newsweek România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

SHARE

În total, în România s-au înregistrat 31 de cazuri de meningită meningococică, din ianuarie până în 15 mai. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Brașov (cinci cazuri) și București (patru cazuri), potrivit răspunsului INSP pentru Newsweek.

Câte două decese s-au înregistrat în București și Timișoara. 

Citește și: Sorina Pintea: „Cred că suntem un popor de infractori” 

Găsiți situația completă în tabelul de mai jos: 


Situația cazurilor de meningită în 2019. Răspuns INSP pentru Newsweek România

Amintim că în presă au fost prezentate recent cazurile a două adolescente care au decedat după ce s-au îmbolnăvit de meningită. 

În 2018, s-au înregistrat 73 de cazuri de meningită meningococică și 16 decese (trei în Vrancea, câte două în Iași, Mureș și Vaslui, și câte un deces în Bistrița, Brașov, Constanța, Dolj, Gorj, Satu Mare și Sibiu). 

Citește și: Ministerul Sănătății ar putea reduce pachetul de servicii medicale de care beneficiază asigurații 

Pintea: Vaccinul meningococic conjugat, din vară în farmacii 

 

În ceea ce privește existența vaccinului meningococic, ministra Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, pentru Newsweek România, că vaccinul meningococic conjugat se va găsi în farmaciile din România din această vară, iar vaccinul meningococic tetravalent este disponibil în farmacii încă din luna noiembrie a anului trecut.

Vaccinul împotriva meningitei este recomandat de Ministerul Sănătății, dar nu se află pe lista vaccinurilor obligatorii și nu este gratuit. Sorina Pintea a susținut că vaccinul nu este obligatoriu pentru că numărul cazurilor „nu este îngrijorător”, iar vaccinurile sunt incluse pe lista obligatorie „în urma propunerilor din comisiile de specialitate”.

Citește și: Grotesc: la Fundeni, în așteptarea ministrei Pintea, pacienți scoși pe holuri cu bagaje și pijamale  

„Specialiștii spun că încă numărul de cazuri nu este îngrijorător, astfel încât să facă o asemenea propunere, pentru că vaccinurile sunt incluse (în Calendarul Național de Vaccinare, n.r.) în urma propunerilor din comisiile de specialitate.  Noi trebuie să ne asigurăm că există pe piață (vaccinul meningococic conjugat, n.r.), dacă populația dorește să facă acest tip de vaccin. Reprezentanții companiei care îl vor aduce în România spun că, în iulie-august, va fi disponibil pe piață. Dar sunt două tipuri de vaccin, un tip există deja pe piață (cel tetravalent, n.r.). Eu recomand vaccinarea, știți foarte bine, sunt pro-vaccinare total”, a declarat Pintea, pentru Newsweek România. 

Citește și: Ministrul Pintea sabotează propaganda lui Dragnea: Nici un pacient român intoxicat cu pește otrăvit

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.