Cu câte mii de € se scumpește Dacia Spring din 4 iulie? UE impune taxe mari pe mașinile din China

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 18.06.2024 - 17:53
Taxe suplimentare pentru mașinile electrice din China, din 4 iulie. Cu cât se scumpește Dacia Spring - Foto: Dacia

Uniunea Europeană a anunțat impunerea de taxe suplimentare, de până la 38%, pentru mașinile electrice importate din China, începând din 4 iulie 2024. Măsura afectează direct și Dacia Spring, care e fabricată de Dongfeng alături de modelul local Renault City K-ZE.

SHARE

Comisia Europeană a investigat, începând din octombrie 2023, subvențiile guvernamentale acordate producătorilor de mașini electrice din China, subvenții pe care le consideră inechitabile pentru constructorii auto europeni, și, în baza dovezilor strânse, a ajuns la concluzia că trebuie să impună taxe vamale suplimentare pentru a-i proteja pe aceștia din urmă în războiul prețurilor de pe piața autovehiculelor pe baterii. 

Citește și: Cum a fost ieftinită mașina electrică Dacia Spring? I s-a scos aerul condiționat de „2.000 €”

Taxele suplimentare pentru mașinile electrice produse de BYD vor fi de 17,4%, pentru cele produse de Geely 20% iar pentru cele fabricate de SAIC de 38,1%.

Alți producători de mașini electrice din China, care au cooperat la anchetă, dar nu au fost incluși în eșantion, vor fi supuși unei taxe medii ponderate de 21%, potrivit Comisiei Europene

Citește și: VIDEO Dacia Spring, schimbată major. Mașina electrică are „V2L”. Poate face cafele sau grătar

Taxe suplimentare pentru mașinile electrice din China, din 4 iulie. Cu cât se scumpește Dacia Spring

Dacia Spring, cea mai ieftină mașină electrică comercializată pe „bătrânul conetinent”, e versiunea adusă la standardele europene a Renault-ului City K-ZE ce se comercializează în China și e fabricată de Dongfeng.

Prin urmare, conform taxelor suplimentare de import provizorii comunicate de Comisia Europeană începând din 4 iulie 2024, Dacia Spring se încadrează la „vamă” de 21%. 

Concret, după calculele Newsweek, taxele suplimentare UE scumpesc Dacia Spring cu 3.549 € - 4.179 €, dacă producătorul păstrează prețurile de bază actuale.

Cea mai scumpă versiune Dacia Spring, Dacia Spring Extreme 65, ajunge la peste 24.000 €, cu noua taxă vamală UE de 21%, și, interesant, costă mai mult decât versiunea de bază a noului Citroën e-C3, care e cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa la ora actuală, care face parte dintr-o clasă superioară. 

Citește și: VIDEO Citroën e-C3, cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa la ora actuală. Cât costă

De notat e și faptul că Renault pare că a anticipat cuantumul taxei vamale suplimentare UE pentru mașinile electrice importate din China în cazul său. Până la apariția recentă a noului Spring care din 4 iulie va costa cel puțin 20.449 €, TVA inclusă, vechiul model avea un preț de bază de 20.800 €, TVA inclusă (redus la 16.900 €, TVA inclusă, la facelift).

Prețuri de bază Dacia Spring cu taxă vamală suplimentară de 21%

Dacia Spring Essential Electric 45
Preț actual: 16.900 €, TVA inclusă
Preț cu taxă 21%: 20.449 €, TVA inclusă

Dacia Spring Expression Electric 65
Preț actual: 18.900 €, TVA inclusă
Preț cu taxă 21%: 22.869 €, TVA inclusă

Dacia Spring Extreme 65
Preț actual: 19.900 €, TVA inclusă
Preț cu taxă 21%: 24.079 €, TVA inclusă

Lansat în 2021, Spring, prima mașină electrică Dacia, a democratizat mobilitatea cu alimentare la priză pe „bătrânul continent”.

În 2022, i-au fost recunoscute eficiența energetică și amprenta de carbon scăzută, primind ratingul maxim de 5 stele la testele efectuate de Green NCAP. Iar în 2022 și în 2023, Dacia Spring a ocupat locul al treilea în Europa în clasamentul celor mai vândute mașini electrice către clienții persoane fizice. În total, de la lansare, peste 140.000 de exemplare Dacia Spring au fost înmatriculate pe plan internațional. 

Pentru a păstra și spori atractivitatea Daciei Spring pe piața din ce în ce mai concurenială a mașinilor electrice, grupul Dacia-Renault i-a operat un facelift amplu modelului, pe care l-a prezentat pe 21 februarie 2024 la Paris și care deja a ajuns în showroom-uri. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te