VIDEO Citroën e-C3, cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa la ora actuală. Cât costă

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 11.06.2024 - 20:32
Citroën e-C3, cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa la ora actuală. Cât costă - Foto: Citroen
Citroën e-C3, cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa la ora actuală. Cât costă - Foto: Citroen
Citroën e-C3, cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa la ora actuală. Cât costă - Foto: Citroen

Dacă Dacia Spring e cea mai ieftină mașină electrică disponibilă pe piața europeană, Citroën e-C3 este cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa. Mai mult, face parte și din clasa imediat superioară.

SHARE

În contextul amenințării mașinilor electrice mai accesibile făcute în China și a posibilei introduceri a unei taxe de către UE pentru importul acestora, mulți constructori auto europeni au intrat într-o adevărată cursă a dezvoltării unor modele cât convenabile. Iar primii care reușesc sunt cei de la Citroën. Noul Citroën e-C3 este cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa. 

Citroën e-C3, cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa la ora actuală. Cât costă

Citroën a prezentat noul e-C3 spre sfârșitul lui 2023 și l-a lansat recent pe piața europeană cu un preț de bază de 23.300 €, TVA inclusă (fără ecobonus Rabla Plus sau de la 18.200 € cu ecobonus Rabla Plus 2024), ceea ce-l face cea mai ieftină mașină electrică fabricată în Europa. 

Dacia Spring e cea mai ieftină electrică, cu un preț de bază de 16.900 €, TVA inclusă (fără ecobonus Rabla Plus), dar e produsă în China. De asemenea, face parte din clasa mini-citadinelor, cu o lungime de 3,701 metri și 4 locuri, în timp de e-C3 are 4,015 metri și 5 locuri.

Citește și: Cum a fost ieftinită mașina electrică Dacia Spring? I s-a scos aerul condiționat de „2.000 €”

Proiectat de la început în jurul platformei globale native BEV Citroën „Smart Car Platform“, noul e-C3 se laudă cu o    baterie de 44 kWh, care îi oferă o autonomie de până la 320 km (WLTP), și o reîncărcare rapidă la 100 kW DC de la 20 la 80 % din capacitate în numai 26 de minute.

C3 este cel mai popular model al mărcii și reprezintă 29% din volumul vânzărilor Citroën în Europa. De exemplu, în 2022, C3 a monopolizat 11% din totalul pieței europene de segment B.

Iar noul e-C3, complet electric proiectat și construit în Europa, marchează un nou capitol pentru Citroën. Marca îndrăzneață se reinventează ca să răspundă cu agresivitate provocărilor de a face mobilitatea complet electrică accesibilă.

„Oferirea de vehicule la prețuri accesibile a fost întotdeauna o parte importantă din ADN-ul Citroën. Dar așteptările clienților pentru autovehiculele din segmentul B s-au schimbat, în special odată cu creșterea popularității SUV-urilor și cu dorința tot mai mare de a conduce electric în orașele noastre și în jurul acestora, iar pentru producătorii europeni de autovehicule a devenit mai dificil să răspundă acestor așteptări.

Citește și: Mașinile electrice, cu 30% mai scump de reparat, în medie, decât automobilele pe benzină și diesel

În mod unic, Citroën îndrăznește să facă exact acest lucru cu noul e-C3, complet electric, destinat cumpărătorilor europeni: un B-hatch proaspăt, incisiv și confortabil, complet echipat, proiectat și fabricat special pentru Europa și extrem de accesibil, cu prețuri de pornire începând de la 23.300 euro“, a declarat directorul general Citroën, Thierry Koskas.

Mai mult, Citroën promite un e-C3 și mai accesibil, cu o autonomie de 200 km, care va fi disponibil din 2025, începând de la 19.990 euro, TVA inclusă, ceea ce ar însemna 14.890 euro prin Rabla Plus, dacă se păstrează anul viitor valoarea ecobonusului din 2024. 

Suspensia Citroën Advanced Comfort, în premieră pe e-C3 

Pentru prima dată în istoria modelului C3 hatchback, Citroën propune suspensia sa avansată și exclusivistă, Citroën Advanced Comfort Suspension, ca dotare standard pe toate versiunile noului e-C3.

Invizibile pentru șofer și pasageri, amortizoarele hidraulice progresive (Progressive Hydraulic Cushions®) asigură pasagerilor vehiculului o senzație unică de confort pe șosea, ca o „plimbare pe covorul fermecat“.

Utilizarea amortizoarelor hidraulice progressive a permis inginerilor o libertate mai mare de reglare a suspensiei noului ë-C3, pentru a da impresia că mașina alunecă atunci când rulează pe teren accidentat.

Citește și: VIDEO Un nou SUV compact 100% electric promite o autonomie de până la 600 km. Preț: de la 35.000 €

În loc de amortizoare cu tampoane mecanice se folosesc doi opritori hidraulici în combinație cu amortizoare și arcuri – unul pentru compresie și celălalt pentru decompresie (sau revenire).

Sistemul aclamat funcționează în două etape. Pentru compresie și decompresie mai ușoare, arcul și amortizorul controlează împreună mișcările verticale, fără să fie necesară asistența din partea opritorilor hidraulici.

Pentru șocuri majore, arcul și amortizorul lucrează împreună cu opritorii hidraulici, pentru reducerea treptată a mișcării și atenuarea zdruncinăturilor de la capătul intervalului. Spre deosebire de un tampon mecanic care absoarbe energia și apoi returnează o parte din ea sub formă de șoc, opritorul hidraulic absoarbe și disipează această energie sub formă de căldură.

Motor electric de 113 cai

În premieră la Stellantis, platforma eficientă din punct de vedere al costurilor, care este nativă BEV, utilizează un pachet de baterii LFP (litiu fier fosfat) de 44 kWh pentru furnizarea unei autonomii de condus WLTP de până la 320 km, iar capacitatea de încărcare rapidă la 100 kW DC permite reîncărcarea de la 20 la 80% din capacitate în 26 minute.

Reîncărcarea standard la curent alternativ, de la 20% la 80%, durează circa 4h10 dacă se utilizează o putere de 7 kW sau 2h50 dacă este disponibilă o putere de 11 kW.

Accesul la sistemele de încărcare AC de la domiciliu și publice este facil cu ajutorul cablului Mode 3 oferit standard, care este ideal pentru reîncărcarea regulată la domiciliu folosind un wall box, precum și în oraș la stațiile publice de încărcare. Cablul poate fi alimentat la un wall box monofazat de 7,4 kW sau trifazat de 11 kW.    

Cu motorul de 83 kW (113 CP) și transmisia complet automată, o accelerație de la 0-100 km/h în aproximativ 11 secunde și o viteză maximă de 135 km/h, noul ë-C3 oferă putere și performanțe suficiente în traficul zilnic, în special în mediul urban și suburban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te