De ce își cumpără românii mașini și le repară pe „bordură”. La motoare, e bine. Ce spun serviceurile

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.04.2024 - 10:49
De ce își cumpără românii mașini și le repară pe „bordură”. La motoare, e bine. Ce spun serviceurile - Foto: ZF

Românii își cumpără mașini și le repară pe „bordură” sau nu le întrețin mai deloc. În ceea ce privește motoarele, acestea fiind mai ieftine, se pare că, motocicliștii mai găsesc ceva prin portofele și sunt mai atenți.

SHARE

Institutul Național de Statistică a publicat o serie de date îngrijorătoare, în primul rând, pentru siguranța traficului, dar și în ceea ce privește nivelul de trai. Cifrele arată că românii își cumpără mașini, dar nu au bani să le întrețină și să le repare în serviceuri. 

Citește și: Uleiurile de transmisie „Lifetime”, „Pe viață”, o minciună. Când trebuie să le schimbe șoferii

De ce își cumpără românii mașini și le repară pe „bordură”. La motoare, e bine. Ce spun serviceurile

Numărul mașinilor înmatriculate în România a depățit 10 milioane spre sfârșitul anului trecut. Iar nevoia de mobilitate a românilor e încă mare, dar nu prea mai au bani. Piața de mașini noi a scăzut cu 10,11% în primele 3 luni din 2024, la 33.228 unități, iar ce de autovehicule second hand a crescut ușor, cu 9,88%, la 84.135 unități, potrivit datelor ACAROM. 

Problema banilor se observă, însă, cel mai bine din cifrele raportate de serviceurile auto.

Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 20,3% în perioada ianuarie - februarie 2024, conform datelor INS.

Ceea ce înseamnă că multe automobile ajung să fie întreținute/reparate pe „bordură” sau deloc. 

Citește și: FOTO Conduci o mașină „nouă” și nu știi pe ce parte e rezervorul? Orice șofer poate afla de pe bord

Concret, afacerile din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au majorat cu 3,5%, ca serie brută, în primele două luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea volumului cifrei de afaceri pe acest segment a fost influenţată de activităţile din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente întreţinerea şi repararea motocicletelor (+32,9%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+13,4%) şi comerţul cu autovehicule (+3,6%).

În schimb, în activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor s-a raportat o scădere de 20,3%.

De asemenea, în aceeaşi perioadă de referinţă, faţă de primele 2 luni din anul anterior, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,6%, informează Agerpres.

Potrivit INS, în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, afacerile din comerţul cu autovehicule au înregistrat un salt de 6%, datorită rezultatelor din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+17,9%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+17%) şi comerţul cu autovehicule (+7,4%). Scăderi au fost consemnate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-26,5%).

Ca serie ajustată, în acelaşi interval, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a crescut cu 2,7%.

Statistica oficială arată, totodată, că în februarie 2024 vs ianuarie 2024, cifra de afaceri din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, s-a majorat atât ca serie brută (+12%), cât şi ca serie ajustată (+1,3%).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te