VIDEO Cozonacul, desertul-vedetă al mesei de Crăciun. Rețetele lui Chef Bontea și Chef Scărlătescu

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.12.2023 - 10:46
Cozonacul, desertul-vedetă al mesei de Crăciun. Rețele lui Chef Bontea și Chef Scărlătescu - Foto: captură video

Cozonacul este, fără doar și poate, desertul-vedetă al mesei de Crăciun. Există fel și fel de rețete de cozonac, dar cele pregătite de Chef Sorin Bontea și Chef Cătălin Scărlătescu includ ingrediente „speciale” și sunt de top chiar dacă cei doi bucătari nu mai apar la TV.

SHARE

Desertul-vedetă al mesei de Crăciun - Cozonac à la Chef Bontea

Chef Sorin Bontea se mândrește cu o rețetă de cozonaci pufoși și delicioși și dă toate detaliile necesare preparării acestora într-un filmuleț postat pe canalul său de YouTube. 

Ingredientele necesare pentru 2 cozonaci à la Chef Bontea:

- 1 kg făină

- 350 g zahăr

- 8 gălbenușuri de ou

- coaja rasă de la 1 lămâie și de la 1 portocală

- 50 ml ulei de floarea soarelui

- jumătate de linguriță sare

- 14 g de drojdie uscată

- 1 fiolă de esență de vanilie

- 1 pachet unt

- 400 ml lapte

- 150 g zahăr

- 8 albușuri de ou

- 80 g de pudră de cacao

- 250 g de miez de nucă măcinat

- 25 ml de esență de rom

Citește și: Rețeta cozonacului „ca la cofetărie”. Greşeala banală care te împiedică să obții un cozonac perfect

Mod de preparare

Începem prin a pune 400 ml lapte la încălzit. Topim 150 g de unt și după, într-un bol, amestecăm făina cu drojdia și cojile de citrice, apoi facem o gaură în mijloc, relatează spynews.ro.

Separat, batem gălbenușurile cu sarea, apoi dizolvăm zahărul în laptele cald. Revenim la bolul cu făina și adăugăm esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cu zahăr. Amestecăm până la omogenizare.

Untul topit îl amestecăm cu uleiul, apoi frământăm aluatul adăugând treptat și amestecul de ulei și unt. Aluatul obținut se va acoperi cu un prosop curat de bucătărie și se lasă la dospit timp de 90 de minute, la loc cald și fără curenți de aer. La fiecare 30 de minute, îl scoatem din bol și-l mai frământăm un pic.

Umplutura

Mixăm albușurile spumă împreună cu zahărul, apoi încorporăm și pudra de cacao, esența de rom și nuca. Împărțim compoziția în 4 părți egale.

Apoi, vom împărți aluatul în două părți egale, iar fiecare parte se mai împarte în două. Întindem prima bucată într-un dreptunghi și după punem o parte din umplutură și rulăm. Repetăm procesul cu celelalte trei părți, apoi împletim câte 2 rulouri și transferăm cozonacii în tăvile unse cu ulei. Trebuie să îi lăsăm să crească în tavă timp de 45 de minute.

Până să-i băgăm la copt, ungem cozonacii cu un amestec de ou și lapte. Opțional, presărăm și zahăr deasupra. Cozonacii se dau la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 50 de minute.

Citește și: De ce cozonacul se numește așa? Care este originea desertului de Crăciun preferat de români?

Desertul-vedetă al mesei de Crăciun - Cozonac à la Chef Scărlătescu

Ingrediente:

- 1 kg făină

- 450 ml lapte

- 200 g rahat

- 500 g nucă

- 250 g zahăr

- 1 păstaie vanilie

- 300 g unt

- 150 g ciocolată

- 30 g portocală confiată

- 30 g coajă de lămâie

- 5 ouă proaspete

- 60 g drojdie

Mod de preparare:

Indicat este ca ingredientele să fie scoase din frigider cu 3-4 ore înainte să începeți prepararea cozonacului. Într-un bol înalt, amestecați cele 60 de grame de drojdie cu 100 mililitri de lapte. Puneți inclusiv 3 linguri de făină, 1 linguriță de zahăr și amestecați până se omogenizează toate ingredientele.

După ce ați terminat, lăsați aluatul la dospit până își dublează volumul. Timpul de creștere poate fi și de o oră, în funcție de temperatura camerei unde stă vasul. De aceea este indicat ca încăperea să fie încălzită, pentru a scurta timpul de preparare.

În timp ce primul aluat stă la crescut, într-o oală pusă pe foc amestecați laptele, zahărul, păstaia de vanilie până când zahărul se topește.

Într-un alt recipient, amestecați gălbenușurile cu un praf de sare. Treptat, în timp ce amestecați continuu, adăugați făina. Apoi, adăugați laptele în care ați topit zahărul cu vanilia și maiaua.

După ce ați mestecat bine, puneți untul și amestecați până se omogenizează toate ingredientele. Tot acum este timpul să adăugați bucățele de portocală confiată și coaja rasă de la o lămâie, pentru un plus de savoare.

Acest aluat trebuie amestecat bine bine, astfel încât toate produsele să se încorporeze. Când observați că aluatul este elastic și aerat, lăsați-l la crescut timp de o oră.

În acest timp, puteți pregăti umplutura. Ea se prepară din ciocolată topită, nuci mărunțite și rahat. Ingredientele se amestecă până se obține o compoziție omogenă, care se întinde pe aluat. După ce este gata, se pune crema pe aluat și se rulează. Rezultatul, adică rulada, se taie în două, pe lungime.

Bucățile rezultate trebuiesc împletite și așezate în tava de cozonac. După ce e pus în forme, preparatul se unge cu ou și puteți presăra zahăr. Înainte de a fi băgat la cuptor, el trebuie să mai crească în tavă pentru aproximativ două ore.

De asemenea, cu ceva timp înainte de a fi gata de copt, cuptorul trebuie să fie încins la 160 de grade.

Ulterior, pe măsură ce cozonacul se coace, temperatura ar trebui să fie setată la 140 de grade. 45 de minute este timpul în care el se coace, potrivit a1.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te