Rețeta cozonacului „ca la cofetărie”. Greşeala banală care te împiedică să obții un cozonac perfect

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.12.2023 - 21:09
Rețeta cozonacului „ca la cofetărie”. Greşeala banală care te împiedică să obții un cozonac perfect - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Rețeta cozonacului „ca la cofetărie”. Greşeala banală care te împiedică să obții un cozonac perfect.

SHARE

Există o greşeală banală pe care multe gospodine o fac atunci când pregătesc cozonaci, fapt ce le şi împiedică să obţină un cozonac fără frământare ca la cofetărie.

În perioada sărbătorilor de iarnă, cea mai mare provocare pentru gospodine este prepararea cozonacului.

Rețeta cozonacului „ca la cofetărie”. Greşeala banală care te împiedică să obții un cozonac perfect

Reţeta de cozonac fără frământare este o reţetă accesibilă oricui, care nu necesită tehnici complicate, ci doar multe atenţie, mai ales că există o greşeală absolut banală pe care gospodinele o fac, iar cozonacii nu ies ca la cofetărie.

Cu ajutorul rețetei de cozonac fără frământare se obține un dulce tradițional cu mai puțin efort, într-un timp foarte scurt şi cu un gust delicios.

Citește și: VIDEO Rețetă autentică pentru șorici în saramură de usturoi. Un deliciu pentru sărbătorile de iarnă

Acest cozonac fără frământare se poate umple cu nuca sau rahat, cu mac, stafide, fructe confiate sau brânză dulce.

Ingrediente reţetă de cozonac fără frământare:

1kg făină 000;
50g drojdie proaspătă;
5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns;
500ml lapte;
100g unt topit;
5 linguri de ulei;
150g zahăr;
1 esență vanilie;
coaja rasă de la o lămâie sau portocală;
un praf de sare;
Ingrediente umplutură reţetă de cozonac fără frământare
5 albușuri de ou;
250g sâmburi de nucă;
50g stafide;
150g zahăr;
2 linguri cacao;
esență de rom.

Mod de preparare cozonac fără frământare

Făina se cerne de cel puţin trei ori, apoi se adugă sarea şi se amestecă uşor.

Untul se topeşte bain-marie, apoi se dă deoparte până ajunge la temperatura camerei.

Laptele se încălzeşte şi el şi se amestecă cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Se amestecă până când zahărul se topeşte.

Peste drojdie se toarnă aproximativ 100 ml lapte, în care se dizolvă o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Se va amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei. Aceasta se lasă la cald, ca să crească.

Se separă gălbenușurile de albușuri şi se amestecă cu cele 5 linguri de ulei. Peste făină se pune drojdia maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit.

Nu se frământă, ci doar se amestecă bine câteva minute, cât să fie un aluat omogen, ușor elastic. 

Dacă vrei ca al tău cozonac să iasă ca la cofetărie, aluatul rezultat nu se lasă la crescut, până când acesta nu este uns cu puţin ulei deasupra.

Cât timp aluatul de cozonac fără frământare este la dospit, se pregătește mplutura pentru cozonac.

Albușurile se bat spună cu puţină sare, apoi se adaugă câte puțin zahărul, până se obține o bezea fermă și lucioasă. 

Citește și: O ciorbă românească este în topul celor mai bune supe din lume. Inventată la cererea unui soț

Bezeaua obținută se amestecă cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.

După ce aluatul a crescut, se împarte în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor.

Umplutură de nucă se întinde pe întreaga suprafață a foii de aluat, şi se rulează ușor.

Cozonacii fără frământare se vor lăsa la crecut pentru 10-15 minute, apoi pun la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te