Opt alimente surprinzătoare care conțin mai mult fier decât carnea de vită, potrivit nutriționiștilor
Deși carnea de vită este recunoscută ca o sursă importantă de fier, nutriționiștii atrag atenția că există cel puțin opt alimente, în special de origine vegetală, care pot furniza cantități chiar mai mari de fier și pot fi integrate cu ușurință într-o alimentație echilibrată.
Fierul ajută organismul să producă sânge sănătos, care transportă oxigen în tot corpul.
Opt alimente surprinzătoare care conțin mai mult fier decât carnea de vită, potrivit nutriționiștilor
Deși carnea de vită este o sursă excelentă de fier, conținând 2,5 miligrame (mg) per porție de 85 de grame, există și alte alimente care conțin chiar mai mult fier decât friptura, scrie Verywellhealth.
1. Stridii
O porție de doar trei stridii conține 6,9 mg de fier, ceea ce face ca acest fruct de mare să fie o alegere excelentă pentru cei care doresc să își refacă nivelul de fier.
2. Midii
O porție de 85 de grame conține 5,7 mg de fier, ceea ce depășește semnificativ doza zilnică recomandată.
3. Rață
Carnea de rață este o sursă excelentă de fier. O porție de 85 de grame de piept de rață conține 3,8 mg de fier.
4. Ouă de curcan sau de rață
Citește și: Alimentul de post care îți poate afecta sănătatea! În magazin costă 4 lei o cutie
Un aliment pentru micul dejun mai bogat în fier sunt ouăle de curcan sau de rață. Ouăle de curcan conțin 3,2 mg de fier, în timp ce ouăle de rață conțin 2,7 mg. Aceasta înseamnă semnificativ mai mult fier decât ouăle de găină, care conțin doar aproximativ 1 mg de fier.
5. Bizon
O porție de 85 de grame de carne de bizon conține 2,9 mg de fier, așa că înlocuirea fripturii de vită cu friptură de bizon poate crește aportul de fier.
6. Spanacul
Spanacul este incredibil de bogat în fier: o cană de spanac gătit conține 6,4 mg. Acesta este fier non-hem, care poate fi mai greu de absorbit, dar cu un conținut atât de ridicat de fier, o porție de spanac poate rivaliza cu fierul absorbit dintr-o porție de friptură.
7. Cereale fortificate
Multe produse din cereale sunt fortificate cu fier. Produsele din cereale fortificate conțin 8-16 mg de fier non-hem per porție. Chiar și cu rata sa de absorbție mai lentă, aceasta este o doză sănătoasă de fier în dietă.
8. Sardine
Acestea conțin 2,5 mg per porție, la fel ca o porție de friptură.
Alimente bogate în fier pentru vegetarieni
Dacă ești vegetarian, ar trebui să consumi aproximativ dublul dozei zilnice recomandate de fier (aproximativ 16 mg pe zi pentru bărbați și 36 mg pe zi pentru femei). Acest lucru se datorează faptului că vei consuma în mare parte fier non-hemic, care este mai greu absorbit.
Citeşte şi: Federal Reserve a redus rata dobânzii, dar ratele pe termen lung, inclusiv la ipotecare, au crescut
Alimente vegetariene cu cel mai mare conținut de fier:
- Anghinare: 5,1 mg per cană;
- Fasole Lima: 4,9 mg per cană;
- soia: 4,4 mg per cană;
- mangold: 4 mg per cană;
- Linte: 3,3 mg per porție (jumătate de cană);
- Fasole albă: 3,3 mg per porție (jumătate de cană).
Alte alimente bogate în fier
Cea mai bună modalitate de a obține fier este prin fructe de mare, carne de pasăre și carne.
Aceste alimente conțin mai puțin fier decât o porție de friptură, dar tot te vor ajuta să atingi doza zilnică recomandată:
- Crustacee: 2,4 mg per porție (85 g);
- Miel: 2 mg per porție (85 g);
- Curcan (pulpă): 2 mg per porție (85 g);
- Creveți: 1,8 mg per porție (85 g).