Care sunt cele mai murdare locuri din bucătăria ta. Vezi cum să scapi de bacterii pe termen lung
Deși bucătăria pare locul în care curățenia este la ea acasă, multe dintre suprafețele pe care le folosim zilnic ascund mai multe bacterii decât ne-am imagina. De la buretele de vase până la mânerul frigiderului, unele zone devin adevărate focare de microbi.
Bucătăria poate fi inima unei case, motiv pentru care este adesea și cel mai murdar loc dintr-o casă. Există mizeria evidentă - cum ar fi vasele folosite, o podea lipicioasă sau un cuptor murdar. Dar, de multe ori, există zone și obiecte care sunt trecute cu vederea, așa că întreabă-te, există și alte locuri pe care uiți să le cureți?
Gândește-te la zonele și obiectele pe care le poți folosi zilnic în timpul preparării hranei. Ar trebui să-ți vină în minte blaturile de bucătărie, mânerele, chiuvetele, bureții, sticlele de apă reutilizabile și multe altele. Acestea sunt adesea atinse zilnic, așa că este esențial să le dezinfectezi fie în fiecare zi, fie de câteva ori pe săptămână pentru a evita acumularea de bacterii și contaminarea încrucișată.
Care sunt cele mai murdare locuri din bucătăria ta. Vezi cum să scapi de bacterii pe termen lung
Fiecare aparat electrocasnic din bucătărie are un anumit tip de panou de control sau mâner care este atins de fiecare dată când este utilizat. Este important să vă amintiți să spălați toate acele butoane, comenzi sau touchpad-uri săptămânal, deoarece sunt adesea trecute cu vederea atunci când curățăm temeinic bucătăriile. Mai ales dacă le atingeți atunci când gătiți sau manipulați alimente crude. Asigurați-vă că curățați mânerele dulapurilor de bucătărie, mânerele aparatelor electrocasnice și panourile de control folosind un șervețel dezinfectant sau un detergent dezinfectant spray și o cârpă curată sau un prosop de hârtie.
Chiuveta
Chiar dacă prin chiuveta de bucătărie curge multă apă, este probabil să existe microbi care pândesc la suprafață, în special în crăpăturile unde chiuveta se unește cu blatul, în jurul scurgerii și în dopurile de la tocătorul de gunoi.
Citește și De ce să montezi chiuveta de la bucătărie lângă fereastră? Te ajută să ai vasele mai curate
Chiuveta de bucătărie trebuie dezinfectată după fiecare preparare a mesei, după spălarea vaselor sau cel puțin o dată pe zi, și nu uitați de mânere, robinet și de blatul de bucătărie din apropierea chiuvetei. Acestea adună toate stropii atunci când clătiți alimentele contaminate.
Bureți, perii și lavete de vase
În efortul de a reduce utilizarea prosoapelor de hârtie și impactul acestora asupra mediului, multe locuințe folosesc bureți de celuloză, perii de frecat chiuveta și prosoape de vase din material textil. Din păcate, bureții de bucătărie și periile de curățat conțin niveluri ridicate de bacterii, dacă nu sunt spălate și dezinfectate corespunzător.
Dacă folosiți aceste produse, acestea trebuie spălate cu apă fierbinte după fiecare preparare a mesei sau sesiune de curățare. Periile pentru frecat chiuveta și legumele pot fi puse în mașina de spălat vase pentru o curățare temeinică după fiecare utilizare.
Frigider
Am discutat deja ce se poate ascunde pe mânerele și touchpad-urile frigiderului, dar chiar și cu temperaturi scăzute, unele bacterii destul de dăunătoare pot crește în interiorul frigiderului.
Citește și Curățați scurgerea chiuvetei de bucătărie cu un produs pe care îl aveți deja în casă. Costă 5 lei
Majoritatea fructelor și legumelor își vor păstra prospețimea mai mult timp dacă nu sunt spălate înainte de depozitare. În acest caz, este mai bine să le depozitați nespălate pentru a evita alterarea rapidă, dar este important să spălați sertarele des pentru a evita contaminarea viitoare, deoarece pot rămâne reziduuri alimentare sau bacterii.
Tocătoare
Tocătoarele, în special cele din lemn, pot adăposti bacterii în micile colțișoare și crăpături care apar chiar și după o singură utilizare. Este important să aveți cel puțin două tocătoare separate: una pentru fructe și legume și una pentru carne. Acest lucru va reduce contaminarea încrucișată în timpul preparării meselor.
Spălați fiecare tocător după fiecare utilizare cu apă fierbinte și săpun și clătiți bine cu apă fierbinte. Apoi uscați complet cu un prosop de hârtie sau un prosop de vase curat. Nu lăsați tocătoarele să se usuce prin scurgere, deoarece bacteriile iubesc un mediu cald și umed. De asemenea, puteți alege tocătoare care pot fi spălate în mașina de spălat vase pentru o curățare temeinică.
Aparat de cafea, blender și electrocasnice mici
Chiar și apa curată care persistă într-un mediu cald și umed, cum ar fi un aparat de cafea, poate crea un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, drojdiei și mucegaiului.
Unele electrocasnice mici trebuie curățate după fiecare utilizare. Cel puțin o dată pe săptămână, dezasamblați și curățați temeinic electrocasnicele mici. Unele componente pot fi spălate în mașina de spălat vase, iar altele trebuie spălate în apă fierbinte cu săpun, apoi clătite în apă fierbinte și uscate complet.
Citește și Leguma din bucătărie care face geamurile să strălucească în 60 de secunde. E iute
Aceeași rutină de curățare ar trebui aplicată și ustensilelor precum desfăcătoarele de conserve, lingurile de măsurat și cănile.
Cutii de prânz reutilizabile, pungi de cumpărături și sticle de apă
De fiecare dată când folosiți un recipient resigilabil, o cutie de prânz reutilizabilă, o pungă de cumpărături sau o sticlă de apă, există un potențial de contaminare încrucișată cu bacterii, cu excepția cazului în care a fost curățat corect.
Recipientele trebuie complet dezasamblate și puse în mașina de spălat vase sau spălate în apă fierbinte cu săpun, clătite în apă fierbinte și uscate complet. Majoritatea cutiilor de prânz și a pungilor de cumpărături reutilizabile pot fi aruncate în mașina de spălat rufe pentru o curățare temeinică.
Blaturi
Nu neglija blaturile de bucătărie. Acestea sunt adesea zonele unde se așează zilnic poșete, sacoșe de cumpărături și alte obiecte, pe lângă faptul că servesc drept loc de preparare a mâncării.
Ia un șervețel dezinfectant sau o lavetă curată și un spray dezinfectant și curăță-le înainte de a pregăti mâncarea sau cel puțin o dată pe zi. Renunță la buretele sau laveta de vase folosită, deoarece acestea pot adăposti bacterii și germeni.
Solnițe și pipernițe
Un ultim punct murdar de luat în considerare sunt solnițele și pipernițele de bucătărie. Solnițele sunt adesea folosite și atinse frecvent în timpul preparării alimentelor. Ștergeți-le cu grijă cu un șervețel dezinfectant după fiecare preparare a mesei și curățați-le temeinic în fiecare săptămână.