Legumele din curte care combat gripa fără medicamente. Topul alimentelor care întăresc imunitatea

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.10.2024 - 10:10
Ardeii iuți și usturoiul, cei mai buni aliați împotriva gripei. Ce alte alimente întăresc imunitatea - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Ardeii iuți și usturoiul, cei mai buni aliați împotriva gripei. Ce alte alimente întăresc imunitatea - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Legumele din curte care combat gripa fără medicamente. Topul alimentelor care întăresc imunitatea. Ce să consumați în sezonul gripal, pentru a vă proteja de virusuri?

SHARE

Sezonul gripal începe toamna și se termină primăvara, iar mulți români au fost deja afectați de virusuri. 

Din acest motiv, este important să avem un sistem imunitar puternic, care să ne protejeze de viroze în sezonul rece.

Un sistem imunitar sănătos depinde de multe, inclusiv de un somn de calitate, de gestionarea stresului și, nu în ultimul rând, de o dietă bine echilibrată.

Citește și: Alimentul consumat de toți românii care te scapă de stres. Costă 3 lei. E dovedit științific

Până la 80% din celulele imunitare ale organismului se găsesc în intestin, iar experții înțeleg din ce în ce mai bine că ceea ce mâncați afectează amestecul unic de bacterii prietenoase din tractul gastrointestinal cunoscut sub numele de microbiom, care influențează imunitatea generală, scrie HuffPost.

„Sistemul imunitar este o rețea complexă de organe, țesuturi și celule”, a declarat Dr. Carlos Zambrano, medic specializat în boli infecțioase. „Deficiențele clinice ale [unor] nutrienți cheie pot slăbi imunitatea și crește susceptibilitatea la infecții.”

Citește și: Alimentul denumit și „aurul lichid”, care te scapă de sforăit și îți oferă un somn liniștit

Dieteticianul Toby Amidor, avertizează că, deși nu există niciun aliment sau băutură magică care să vă stimuleze sistemul imunitar, următoarele alimentele sunt cele pe care experții în nutriție și boli infecțioase le păstrează în cămările lor. Aflați de ce și ce să adăugați pe lista dumneavoastră de cumpărături.

Ardei iute

În timp ce oamenii se orientează în mod implicit către citrice ca sursă de vitamina C, ardeii iuți verzi sau roșii au aproape la fel de mult din acest antioxidant puternic, care are proprietăți antivirale și poate stimula producția de anticorpi, ceea ce poate ajuta la combaterea infecțiilor, potrivit Dr. John La Puma.

„Ar trebui să consumați alimente care conțin vitamina C de două ori pe zi, astfel încât să o puteți absorbi pe deplin”, a spus el.

Citește și: Alimentul numit „aurul alb” reduce stresul și îmbunătățește digestia. Remediu pentru menopauză

Ca un bonus, Elliott a spus că alimentele picante conțin capsaicină, un compus care poate subția mucoasa, făcând-o mai puțin favorabilă pentru virușii și bacteriile care cauzează inflamații.

Usturoiul

Usturoiul are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și de stimulare a imunității.

„Funcționează pentru a regla anumite substanțe chimice din sistemul imunitar responsabile pentru combaterea virușilor și bacteriilor și, de asemenea, vizează celulele inflamatorii”, a declarat Dr. Tania Elliott, purtător de cuvânt al Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie.

Ghimbirul

La fel ca usturoiul, această rădăcină are proprietăți antivirale și antibacteriene și poate fi deosebit de bună la prevenirea sau calmarea durerilor în gât.

Un studiu a constatat că o soluție de ghimbir a fost eficientă împotriva a trei agenți patogeni care cauzează frecvent infecții ale gâtului, iar un altul a constatat că o soluție de ghimbir este comparabilă cu antibioticele în tratarea bacteriilor care cauzează infecții în gât.

„Ghimbirul conține gingeroli, compuși care acționează ca antiinflamatori”, a declarat Amidor. 

Semințe de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă puternică de vitamina E și mai multe minerale legate de imunitate.

Lipsa unei cantități adecvate de vitamina E este asociată cu o activitate redusă a globulelor albe, care în mod normal împiedică răspândirea virusurilor invadatoare, a observat Zambrano.

Semințele de floarea-soarelui conțin, de asemenea, magneziu, iar lipsa acestui mineral este asociată cu scăderea activității celulelor imunitare, creșterea stresului oxidativ și creșterea inflamației, conform unor cercetări recente.

Somonul

Majoritatea oamenilor se luptă să obțină suficientă vitamina D, în special în lunile mai reci. „În timpul iernii, prea puțină vitamina D este produsă în piele, deoarece unghiul soarelui este prea scăzut”, a spus La Puma.

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că persoanele cu niveluri scăzute ale acestui nutrient erau cu aproximativ 40% mai susceptibile de a fi avut o infecție respiratorie recentă, comparativ cu persoanele care aveau suficientă vitamina D.

Vitamina D declanșează producerea de compuși antimicrobieni care pot ajuta la neutralizarea activității agenților infecțioși, inclusiv a virusului gripal.

Somonul este una dintre cele mai bune surse ale acestui nutrient.

Mierea

Mierea are proprietăți antibacteriene și conține un compus natural care poate ajuta la vindecarea tusei la fel de bine sau mai bine decât medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală.

Sarea de mare

„Gargara cu apă caldă sărată atunci când sunteți bolnav, în special cu sare de mare, poate avea un efect antiinflamator”, a spus Elliot.

Un studiu a arătat că participanții care au făcut gargară cu sare de mare au redus durata răcelilor cu o medie de aproape două zile, au redus utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală pentru răceală cu mai mult de o treime și au fost mai puțin contagioși pentru cei cu care locuiau.

Ceaiul

„Hidratarea este o parte atât de importantă a susținerii sistemului imunitar”, a declarat Glassman, „iar oamenii adesea nu consumă la fel de multe lichide iarna ca în timpul verii”. 

Soluția ei este ceaiul, în special ceaiul de turmeric, care conține curcumina, un compus antiinflamator.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te