Șeful OMV, negocieri pentru gazele din Marea Neagră. Scutiți de un miliard €, ne-au dat în judecată

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.06.2023 - 10:48
Șeful OMV, negocieri pentru gazele din Marea Neagră cu Ciucă și Ciolacu - Foto: INQUAM PHOTOS / Călin George

Guvernul se pregătește să anunțe în această săptămână în cadrul unui eveniment fastuos o înțelegere cu OMV Petrom pentru demararea exploatării gazelor din Marea Neagră. Compania austriacă a deschis recent două procese împotriva statului român care a scutit-o de 1 miliard de Euro.

SHARE

UPDATE: Într-un răspuns pentru Newsweek România, oficialii ANRM confirmă procesul deschis de OMV împotriva statului român: "ANRM a fost notificată în luna martie (n.r. 2023) de deschiderea unei acțiuni arbitrale la I.C.C. (Curtea Internațională de Arbitraj) Paris de către OMV Petrom. Obiectul dosarului se supune regulilor de confidențialitate ale I.C.C. Paris."

Noul premier, Marcel Ciolacu, și predecesorul său, Nicolae Ciucă, actualul președinte al Senatului, se întâlnesc astăzi cu șeful (CEO) OMV AG Austria, Alfred Stern, și cu șefa OMV Petrom, Christina Verchere, într-o ultimă discuție pe marginea anunțului companiei austriece legat de decizia comercială a investiției pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. 

Guvernul României se pregătește să anunțe cu mare fast, miercuri, decizia OMV Petrom de a demara investiția comercială pentru gazele din Marea Neagră.

Austriecii ne-au dat în judecată

Numai că OMV Petrom alege să nu joace corect în relația cu statul român.

Surse guvernamentale au declarat pentru Newsweek România că, recent, statul român a fost acționat în judecată în două procese separate la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. 

Citește și: 400.000.000 lei din pensiile românilor sunt blocați în „Banca spionilor ruși”, sancționată de SUA

“În ultimele două luni, OMV a deschis două litigii cu statul român la Curtea Internațională de la Paris. Primul se referă la legea off-shore pentru că vor să facă ce își doresc cu gazul extras din Marea Neagră, adică să exporte o mare cantitate în Austria care, la acest moment, este dependent de gazele rusești. Cel de-al doilea proces se referă la faptul că OMV nu dorește ca ordinele Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM) să li se aplice pentru proiectul Neptune Deep din Marea Neagră ”, susțin sursele citate. 

Citește și: Conducerea portului Constanța dă, prin atribuire directă, terenuri în port unui oligarh rus

Oficialii OMV Petrom nu au răspuns întrebărilor Newsweek România legate de momentul deschiderii celor două litigii cu statul român, care au fost motivele inițierii acestora și dacă acestea vor fi discutate în întâlnirile cu oficialii români din această săptămână.

Nici reprezentanții ANRM, instituția statului român care este acționată în judecată de OMV în numele statului român, nu a răspuns întrebărilor Newsweek România pe marginea litigiilor cu această companie. 

Citește și: Directorul portului Constanța atacă operatorii portuari privați. Miza: profituri de milioane de euro

În mod ironic, chiar Marcel Ciolacu, în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, a anunțat, alături de premierul de la acea vreme Nicolae Ciucă, în mod festiv, la momentul intrării legii off-shore în Parlament, în aprilie 2022, că aceasta îndeplinește toate cerințele jucătorilor din industria de profil, OMV Petrom fiind de departe cel mai mare și mai important. 

„Am depus azi în Parlament, ca lideri ai coaliţiei, legea offshore. Acest proiect deblochează investiţiile din Marea Neagră şi reduce dependenţa de gazul rusesc, oferind României şansa de a deveni lider regional, iar românilor, acces la gaze mai ieftine”, susținea la vremea respectivă Marcel Ciolacu.

Sursele citate susțin că în joc sunt chiar 3-4 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care compania austriacă dorește să-i exporte direct în Austria, stat care s-a opus cu vehemență aderării României la spațiul Schengen. 

Presa internațională a relatat în ultimul timp cum Austria a devenit, alături de Ungaria, calul troian al regimului de la Kremlin în Europa. 

Ciolacu vrea să ia caimacu’

La nici o săptămână de la preluarea mandatului de premier, Marcel Ciolacu se pregătește pentru un eveniment fastuos, cel mai probabil miercuri, în această săptămână, pentru a semna alături de austriecii de la OMV decizia finală pentru demararea exploatării comerciale a gazelor din perimetrul Neptune Deep din Marea Neagră. 

OMV Petrom este asociat în această afacere cu compania de stat Romgaz care a plătit 1 miliard de Euro americanilor de la Exxon pentru o cotă de 50% din perimetrul Neptune Deep. 

Rezervele estimate sunt de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar asigura consumul României pe circa 10 ani la nivelul actual al consumului anual. 

 

Statul român i-a scutit pe austrieci de plata a 1 miliard de Euro

Decizia finală pentru gazele din Marea Neagră, ce va fi parafată în această săptămână, a fost amânată de OMV Petrom de mai bine de un an de zile. 

Șeful financiar (CFO) al OMV Petrom, Rheinhard Florey, s-a aflat la București într-o vizită fulger, la începutul acestui an, chiar în momentul în care compania anunțase că nu va plăti taxa de solidaritate așa cum fusese aceasta calculată de către statul român. 

Singurul subiect de la întâlnirea respectivă a fost cel referitor la refuzul OMV Petrom de a plăti taxa de solidaritate instituită prin regulament european la nivelul întregii Uniuni Europene după anunțul de acum mai bine de o săptămână al companiei că nu va plăti această taxă al cărei cuantum a fost apreciat de specialiști fiscali la 1,3 miliarde de Euro. 

În final, Parlamentul României a modificat ordonanța de urgență care instituia taxa de solidaritate, iar OMV Petrom a anunțat că va plăti o taxă de circa 300 milioane Euro. 

OMV Petrom a raportat pe primele nouă luni ale lui 2022 o cifră de afaceri de trei ori mai mare față de perioada similară a lui 2021, 44,2 miliarde lei, și un profit net de cinci ori mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent, 9,3 miliarde lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te