Conducerea portului Constanța dă, prin atribuire directă, terenuri în port unui oligarh rus

DE Stelian Negrea | Actualizat: 01.07.2023 - 12:02
Conducerea portului Constanța dă, prin atribuire directă, terenuri în port - Foto: Profimedia Images
Conducerea portului Constanța dă, prin atribuire directă, terenuri în port - Foto: Profimedia Images

Conducerea portului Constanța vrea să acorde printr-o procedură total netransparentă o importantă suprafață de teren din port unei companii controlate de un oligarh rus, Safin Rishat. La pachet vine inclusiv prelungirea mandatului actualului director general numit de PSD.

SHARE

Ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) SA Constanța, deținută majoritar de statul român prin Ministerul transporturilor este plină de surprize.

Conducerea portului Constanța dă, prin atribuire directă, terenuri în port

Printre acestea sunt prelungirea mandatului interimar al actualului director general, acordarea prin atribuire directă a unei suprafețe de teren din port către o afacere a unui oligarh rus și închirierea altor zeci de mii de hectare de teren din port fără realizarea unor studii consistente.

Citește și: Directorul portului Constanța atacă operatorii portuari privați. Miza: profituri de milioane de euro

Toate pânzele sus pentru oligarhul rus

Punctul doi al ordinii de zi de astăzi a Consiliului de Administrație al CNAPMC SA este ocupat de o “propunere privind aprobarea închirierii prin atribuire directă a parcelei nr. 9 (2.800 mp) și a condițiilor de închiriere la solicitarea societății Callatis Gas SRL (conform art. 45 lit. a din OMTI 1286/2012 – suplimentarea suprafeței de teren închiriate în limita a maxim 10%)„.

Citește și: Neregulile grave de pe piața jocurilor de noroc dezvăluite de Newsweek, confirmate de Finanțe

Callatis Gas SRL a fost deținută de omul de afaceri Safin Rishat, 57 de ani, până luna trecută, când formal a fost vândută către două SRL-uri autohtone și un trader de produse petroliere din Turcia. 

Compania deține un terminal de GPL (Paz Petrolier Lichefiat) la Mangalia, unde are 20 de angajați și o cifră de afaceri în 2021 de doar 1,5 milioane lei. 

Rishat este fratele lui Ralif Safin, fost vicepreședinte și fondator al gigantului rus din industria petrolieră Lukoil, care deține în România sute de stații de carburanți, o rafinărie la Ploiești. 

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Rishat este acum cetățean cipriot cu permis de ședere în Elveția. 

Numele lui apare și într-o investigația a Al Jazeera, Cyprus Papers, care arată cum sute de ruși și-au cumpărat cetățenia cipriotă. 

Conform site-urilor de specialitate din Rusia, Safin Rishat Rafilovich, a fost reprezentantul din Moscova al Lukoil Europe Ltd. 

La acest moment, Callatis Gas SRL este deținută în proporție de 49% de Takida Terminal SRL, Crystal Gas SRL cu 41%, restul de 10% fiind deținute de o rafinărie turcească, Arvel Petrokimya Yatirim Ve Ticaret AS. 

Afaceriști din Moldova

Takida Terminal SRL este deținută de Leonov Constantin în vârstă de 47 de ani în timp ce Crystal Gas SRL este deținută de un om de afaceri român, Frunză Viorel, 49 de ani. 

Ambii sunt născuți la Chișinău, în Republica Moldova, acolo membrii familiei Safin s-au aflat ani de zile în grațiile lui Vladimir Voronin, fost președinte comunist al țării de peste Prut. 

Deși deținea o proprietate de 21 milioane de euro în Elveția, Rishat a fost condamnat, în 2020, de autoritățile din această țară pentru că a ținut în sclavie o serie de ruși care lucrau pe proprietatea sa și pe care-i plătea cu salarii de mizerie, supunându-i la tratamente inumane. 

Fratele său și-a vândut acțiunile la Lukoil în 2002, fiind ales parlamentar în Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus. 

Safin Rishat a vândut în 2019 către OMV Petrom o rețea de opt benzinării din România deținute prin intermediul companiei Art Petrol Service SRL. 

Prelungirea ilegală a mandatului actualului director general

Primul punct de pe ordinea de zi de astăzi a conducerii executive a portului Constanța este chiar prelungirea mandatului interimar al actualului director general, Florin Vizan, propus și susținut de PSD: “Propunere cu privire la prelungire contract de mandat – Director General înregistrat sub nr. 5785/06.05.2023, conform prevederilor OUG 109/2011 aprobată prin Legea 111/2016, precum și mandatarea președintelui C:A. în vederea semnării actului adițional”. 

Surse din conducerea portului susțin că mandatul lui Vizan care este unul interimar de aproape un an de zile va fi prelungit pe o perioadă de maxim 4 luni: “Conform Legii 235/2017 ( care a modificat OUG 22/1999 privind administrarea porturilor și căilor navigabile), în afară de 2 membri din Consiliul de Administrație al portului Constanța toți sunt numiți ilegal. La lege scrie că trebuie ca toți cei din consiliu dar și directorii executivi să aibă minim 5 ani în conducerea unui operator portuar pe linie navală. Vizan e numit ilegal, nu are așa ceva, lui Vizan îi dau cu prelungire cu 2-3 luni. Au încercat sa schimbe legea care a fost întoarsă de Iohannis și Curtea Constituțională le-a dat cu flit. Tot ce vrea această grupare este să-l pună pe Vizan 4 ani să-și facă treaba linistiți”.

În ciuda faptului că nu are o experiență de profil, Vizan a fost impus la șefia portului Constanța de către PSD central prin intermediul lui Bogdan Mândrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, un apropiat al lui Marcel Ciolacu, șeful PSD, și cu ajutorul lui Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor.

Newsweek România a relatat recent despre o serie de abuzuri ale actualei conduceri a portului Constanța reclamate de operatorii portuari.

Vizan și apropiații săi ar urmări să pună mâna pe o dană în portul Constanța (loc de acostare la țărm) motiv pentru care au declanșat ceea ce unii operatori portuari vizați au numit chiar o naționalizare mascată. 

Printre companiile vizate s-ar număra Comvex SA Constanța, Sea Container Services SRL, Midia International SRL, Romned Port Operator SA, GSP Grup Servicii Petroliere SA. 

Conform ordinii de zi a conducerii CNAPMC, cel puțin una din companiile de mai sus a reușit să-și rezolve problemele: e vorba de Comvex SA pentru care există o “propunere privind modificarea contractului de închiriere nr. (…) perfectat cu societatea Comvex SA, conform rezultatului negocierilor (actualizare nivel trafic anual minim).”

În mod ironic, Vizan este ajutat în acest demers de Sorin Banias, directorul unei sucursale a CNAPMC SA, care este fratele lui Mircea Banias, parlamentar liberal trecut pe la mai multe partide politice care a fost anchetat și trimis în judecată de DNA alături de alte 38 de persoane chiar pentru infracțiuni legate de portul Constanța. Acesta a fost achitat de instanțele de judecată. 

Tot pe ordinea de zi de astăzi se află și propunerea pentru închirierea de-a valma, fără existența unui masterplan, a mii de metri pătrați de teren din portul Constanța.

“În privința acestor terenuri despre care am auzit de abia astăzi că vor să le închirieze sunt convins că e doar o afacere pe genunchi și asta este un lucru foarte grav. Toată treaba mi se pare foarte dubioasă. Vor să închirieze aceste terenuri cui dă prețul mai mare, cine dă 50 de centi în plus pe metru pătrat fără să pună în discuție care sunt măsurile pe care le vor derula, dacă impun condiții de trafic etc. Pentru niște proiecte mărunte amanetează dezvoltarea portului Constanța. Spre comparație, la Rotterdam studiul pentru o nouă investiție majoră a durat ani de zile”, susține, sub protecția anonimatului, unul din operatorii portuari importanți din portul Constanța. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te