Pionii lui Putin. Oligarhul Deripaska, sub acoperirea austriacă a STRABAG

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 27.02.2022 - 20:46

Oleg Deripaska are o avere estimată la șapte miliarde de dolari. Dar imperiul său financiar a început să se clatine după ce a fost inclus pe lista neagră de sancțiuni a SUA, în prima săptămână din aprilie 2018.

SHARE

Valoarea companiilor controlate de Deripaska a scăzut la jumătate. Magnatul rus este prezent și în România, prin compania Strabag, care s-a asociat cu Ministerul Transporturilor într-o societate care învârte zeci de milioane de euro anual. În plus, firmele controlate de Deripaska repară drumurile românești, dezvoltă proiecte imobiliare și controlează Hotelul JW Marriott. 

Citește și: Legiunea Străină Franceză a decis să-i lase pe militarii ucraineni să-și apare țara

Confidentul lui Putin

Oleg Deripaska a fost inclus pe lista neagră de sancțiuni a SUA „pentru că a acționat sau a pretins să acționeze pentru sau în numele, direct sau indirect, unui înalt funcționar al Guvernului Federației Ruse”. În urma acestui anunț, afacerile sale s-au depreciat pe bursele din întreaga lumea. 

Citește și: EXCLUSIV Cum apără ucrainenii civili Kievul: Facem cocktailuri Molotov. Ne-am antrenat la Maidan

El controlează grupul EN+, sub umbrela căruia funcționează un conglomerat de companii din întreaga lume, inclusiv Rusal și Nornichel, cei mai mari jucători de pe piața de aluminiu și nichel.

Pe 6 aprilie a.c., Casa Albă a emis un comunicat de presă prin care atrăgea atenția că șapte oligarhi ruși, în frunte cu Deripaska, și companiile lor au fost incluși pe lista neagră de sancțiuni. La fel și 17 oficiali guvernamentali din Rusia.   Statele Unite au impus sancțiunile împotriva rușilor din cauza situației din Ucraina, sprijinului acordat președintelui Bashar al-Assad în războiul civil din Siria și subminarii democrațiilor occidentale. 

„Nu putem permite celor care doresc să semene confuzii, discordie și ranchiună să aibă succes”, a precizat președintele Donald Trump. Afacerile magnatului Deripaska sunt strâns legate de puterea de la Moscova, încă de pe vremea fostului președinte Boris Elțîn. Acum, afaceristul se întâlnește frecvent cu președintele Vladimir Putin.

Soția lui Deripaska, Polina, este fiica lui Valentin Yumashev, ginerele lui Elțîn și fost șef al Administrației Prezidențiale de la Moscova. Fostul președinte rus i-a predat „tronul Rusiei” lui Vladimir Putin. 

Deripaska susține că interesele sale sunt indivizibile de cele ale statului rus. Însă și-a cumpărat cetățenie cipriotă și a devenit și cetățean al Uniunii Europene. 

Asociere cu statul român

Oleg Deripaska și-a făcut simțită prezența pe piața românească în anul 1998, atunci când a cumpărat producătorul de alumină Alor Oradea. Fabrica de stat a fost cumpărată la valoarea de lichidare de Russki Aluminium, deținută de Roman Abramovich și Oleg Deripaska, prin intermediul firmei Cemtrade. A funcționat doi ani, apoi afacerea a fost închisă. 

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu, live de la o nuntă la care a fost naș în Italia. E urmărit internațional

Ulterior, a preluat 30% din compania austriacă Strabag. S-a retras din afacere, apoi și-a răscumpărat un sfert din companie. Pe lângă Deripaska, grupul Strabag mai are trei acționari principali: Haselsteiner Group, Raiffeisen-Holding NO-Wien Group, Uniqa Group şi Rasperia Trading Limited, membră a grupului Basic Element, de asemenea deţinut de Deripaska.Firma austriacă Strabag și-a deschis o subsidiară cu același nume în România, în anul 1991. 

Ulterior, a mai deschis și preluat alte 17 firme. În ultimii zece ani, Strabag SRL a beneficiat de sute de contracte publice a căror valoare depășește 800 milioane euro. Societatea mamă controlează și Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) Cluj, unde este asociată cu Ministerul Transporturilor. 

Economie în fază complicată

În ultimii trei ani fiscali, aceasta a avut venituri de peste 120 milioane euro. Principalul furnizor de lucrări a fost Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.  Într-o altă firmă, Drumco SA, Strabag este asociată cu Consiliul Județean Timiș. Cifra de afaceri a firmei din Timișoara a fost de peste opt milioane euro în ultimii trei ani fiscali. În aceeași perioadă, a avut pierderi de peste 1,6 milioane de euro. 

Fostul ministrul de Externe Cristian Diaconescu a explicat că economia rusă este într-o fază destul de complicată. 

Față de sancțiunile trecute, guvernul rus a luat o serie de măsuri, inclusiv infuzia de capital în companiile aflate în cercul puterii. „Ideea de a face comerț cu astfel de companii nu este elegantă. Decent ar fi ca Ministerul Transporturilor să se retragă din astfel de parteneriate”, a declarat Cristian Diaconescu pentru Newsweek România.

Evaziune fiscală la Marriott

Oleg Deripaska și ceilalți trei acționari ai Strabag controlează complet Socie­tatea Companiilor Hoteliere Grand (SCH Grand), care are în patrimoniu hotelul JW Marriott din București. Până în anul 2013, un pachet de 35% din acțiuni a fost deținut de ONT Carpați, care avea ca acționar majoritar Bank of Cyprus România. 

Însă ONT a intrat în faliment, iar pachetul de acțiuni deținut la SCH Grand a fost cumpărat de Unknownplan Properties Limited, din Cipru, pentru suma de 13,8 milioane euro. Firma cipriotă era administrată de Georgios Christoforou, fost director general al Bank of Cyprus România. Ulterior, Georgios Christoforou și-a vândut acțiunile către grupul Strabag, tranzacție autorizată de Consiliul Concurenței.  

Martor cheie

În vara anului 2016, polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au descins la Hotelul Marriott. Anchetatorii români susțin că, în perioada 2008-2015, reprezentanții hotelului au fraudat statul român cu 1,6 milioane euro. Dosarul penal îi viza pe directorul general Gregor Aufhauser, directorul financiar Kathrin Brettschnei­der și firma SCH Grand. Autoritățile din Spania l-au suspectat pe Oleg Deripaska că a spălat patru milioane de euro pentru mafia rusă, în perioada 2001-2004. Ziarul El Mundo anunța, în toamna anului 2009, că un martor cheie a stabilit clar o relaţie între miliardarul rus şi mafia Izmailovskaia. 

Anchetatorii cercetează în detaliu o întreprindere situată în Valencia, filia­lă a marii întreprinderi ruse UMGC, administrată de cei trei parteneri, pe care Oleg Deripaska ar fi utilizat-o pentru a spăla banii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te