VIDEO BMW iFactory de la Debrecen, la 30 km de România, prima fabrică auto fără emisii de CO2

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 12.05.2022 - 10:26
BMW iFactory / Foto: BMW
Tehnologie VR utilizată în producția auto. / Foto: BMW

BMW Group a demarat lucrările la noua sa fabrică de un miliard de euro de la Debrecen, Ungaria, în martie 2022 și anunță că, în 2024, când va fi gata, uzina auto situată la circa 30 de kilometri de granița cu România va fi prima din lume fără emisii de CO2.

SHARE

Cu noua sa fabrică din Debrecen, unde se va lansa producţia „Neue Klasse” în 2025, BMW Group intră într-o nouă eră a producţiei durabile de automobile.

"Uzina din Debrecen va fi prima fabrică de automobile din lume care renunţă complet la sursele de energie fosilă în procesele sale de producţie", a declarat Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie BMW Group. "Debrecen va fi prima noastră fabrică de automobile fără CO2 şi ne pune în mod clar în avangarda dezvoltărilor în acest sens", a adăugat acesta.

Citește și: Japonezii de la Nidec nu mai investesc în România. Fac o fabrică de motoare de 2 mld. € în Serbia

O parte semnificativă din energia electrică a uzinei va fi generată direct la faţa locului. Restul va fi acoperit 100% de surse regenerabile, marea majoritate dintre acestea vor proveni din surse regionale. Nedeljković: "Contribuţia noastră la tranziţia energetică are sens nu numai pentru mediu, ci şi pentru afaceri, deoarece abordarea noastră asigură preţuri stabile şi aprovizionare sigură."

Un alt element al producţiei durabile este circularitatea consecventă. Ori de câte ori este posibil, materialele şi resursele de producţie vor fi reutilizate. Decupajele metalice şi pilitura de la frezare, de exemplu, vor fi reciclate şi refolosite, în timp ce căldura reziduală de la răcire va fi alimentată într-un circuit pentru a încălzi spaţiile interioare şi apa.

Utilizarea eficientă a resurselor aduce beneficii semnificative companiei din punct de vedere economic, dar soluţiile inteligente şi eficiente fac, de asemenea, producţia de la BMW Group unică în ceea ce priveşte acreditările de mediu. Exemple de tehnologii care realizează angajamentul nostru includ procesul de vopsire umed pe umed (IPP) şi utilizarea înpremieră a curentului continuu în construcţia caroseriei.

Citește și: VIDEO Poveste de viață: Un specialist în siguranță rutieră, salvat de tehnologia promovată

"Responsabilitatea de mediu, economică şi socială sunt inseparabile şi ne străduim să le atingem pe toate trei nu numai în produsul în sine, ci de-a lungul întregului lanţ de valori. Până în 2030, ne propunem să reducem emisiile de CO2 din producţie cu 80% faţă de 2019", a explicat Milan Nedeljković.

Uzinele BMW din întreaga lume utilizează energie din surse regenerabile din 2020

Energia care alimentează uzinele BMW Group din întreaga lume provine exclusiv din surse regenerabile deja din 2020. Pe măsură ce uzina din Leipzig se dezvoltă într-un centru de excelenţă pentru hidrogen, de exemplu, facilităţile companiei din întreaga lume devin din ce în ce mai independente de furnizorii terţi de energie sau de alte influenţe externe. Acest lucru este posibil printr-o combinaţie de energie autogenerată şi stocată cu profiluri flexibile de sarcină pe tot parcursul producţiei. Cele mai recente metode digitale şi sisteme complexe asigură o transparenţă maximă şi sprijină reducerea consecventă a consumului de energie, precum şi utilizarea surselor regenerabile în funcţie de nevoi, pe baza unor previziuni precise.

O altă problemă-cheie în domeniul protecţiei climei este biodiversitatea. Varietatea florei şi faunei din locaţiile BMW Group din întreaga lume este promovată prin măsuri specifice regiunii, de la stupi şi şoimi până la pajişte.

Citește și: Autobuzele din București: Cu ITP valabil de la RAR, trase pe dreapta de Protecția Consumatorului

Între timp, pentru a sprijini logistica „verde” atât în interiorul fabricilor, cât şi în afara acesteia, BMW iFactory adoptă o abordare deschisă a tehnologiilor, concentrându-se pe concepte durabile din punct de vedere ecologic. În următorii câţiva ani, de exemplu, extindearea utilizării transportului feroviar şi a camioanelor electrice va însemna zero emisii locale din logistica de transport la uzina din München.

De ce a ales BMW să facă o fabrică de un miliard de euro la Debrecen

BMW AG investește un miliard de euro într-o nouă fabrică la Debrecen, un oraș bine conectat din punct de vedere al infrastructurii și al furnizorilor, situat la circa 30 de kilometri de granița cu România, pentru că autoritățile de la Budapesta joacă pe cartea industriei auto. Construcția trebuia să pornească în 2019, dar a intervenit pandemia.

BMW AG a anunțat la jumătatea lui 2018 că a decis să investească un miliard de euro într-o nouă fabrică la Debrecen, prima investiție de acest gen realizată de constructorul bavarez pe ”bătrânul continent” în ultimii aproape 20 de ani (ultima fabrică BMW în Europa a fost făcută în 2000, la Leipzig).

În 2019, la puțin peste un an distanță de la anunțul inițial, ministrul ungar al Inovației și Tehnologiei, Laszlo Palkovics, a declarat că lucrările de construcţie la uzina BMW pot începe în condiţiile în care contractul privind achiziţionarea terenului a fost semnat, iar BMW Group a devenit proprietarul terenului.

Și, foarte important, Laszlo Palkovics a anunțat că Guvernul de la Budapesta a contribuit cu 130 miliarde forinţi (cca 390 de milioane euro) pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport din jurul zonei industriale amplasată în nord-vestul oraşului Debrecen, care va găzdui şi viitoarea uzină BMW. Alte 35 de miliarde de forinţi (cca. 100 milioane de euro) urmau să fie cheltuite pentru dezvoltarea sistemului educaţional din Debrecen, în ideea de a furniza mână de lucru calificată companiilor din oraş.

Când va fi gata, BMW Debrece va deveni cea de-a 31 facilitate de producție BMW, ceea ce îi va propulsa pe bavarezi pe locul cinci în topul celor mai importanți constructori auto care și-au început activitatea în Europa. 

Suzuki, Opel, Audi și Mercedes-Benz fabrică deja în Ungaria diferite modele, producția totală depășind 400.000 de mașini pe an. Însă, cum lucrurile și tehnologia în industria auto evoluează în ritm de galop, iar, în goana după profit, constructorii caută permanent soluții de dezvoltare la prețuri cât mai competitive, autoritățile de la Budapesta investesc și au, se pare, un plan bine structurat pentru atragerea de noi investitori.

De exemplu, Ungaria a investit 13 milioane de euro într-un nou circuit de teste la Zalaegerszeg, iar Bosch a primit sprijinul autorităților pentru a construi o facilitate de testare de 10.000 de metri pătrați, facilitate ce se va concentra pe dezvoltarea condusului autonom și a mobilității electrice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te