VIDEO Poveste de viață: Un specialist în siguranță rutieră, salvat de tehnologia promovată

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 18.04.2022 - 11:01
Adrian Lund a fost președintele IIHS, echivalentul Euro NCAP în SUA, până în 2017. / Foto: captură video
Impact frontal parțial / Foto: captură video
Impact frontal parțial / Foto: captură video
Impact frontal parțial / Foto: captură video

Adrian Lund a fost președintele IIHS, echivalentul Euro NCAP în SUA, din 2006 până în 2017, dedicându-și întreaga carieră îmbunătățirii siguranței mașinilor în caz de accident. Recent, el a scăpat cu viață dintr-un grav accident frontal grație tehnologiei pe care a promovat-o.

SHARE

IIHS - Insurance Institute for Highway Safety și Euro NCAP, organizațiile independente din SUA și Europa care testează automobilele noi în caz de accident, au contribuit, contribuie și vor vontribui din plin la creșterea siguranței în trafic, evaluările lor și stelele de siguranță atribuite mașinilor testate forțându-i pe producători să dezvolte noi și noi tehnologii care salvează vieți. IIHS din 1959 și Euro NCAP din 1996.

Citește și: VIDEO Dacia Jogger, doar o stea de siguranță la testele Euro NCAP. De ce e un scor dezastruos

Adrian Lund a fost președintele IIHS peste zece ani și, de-a lungul anilor, una dintre principalele sale preocupări a fost creșterea siguranței mașinilor în caz de impact frontal parțial. Adică, în cazul unui accident frontal între două automobile în care mașinile nu se lovesc chiar „bot în bot”, ci „colț în colț”, caz în care doar 25%-50% din structura frontală a fiecărui vehicul preia și absoarbe șocul.

Iar, ironia sorții, în 2021, Adrian Lund a scăpat cu viață tocmai dintr-un astfel de accident frontal parțial, după care mașina s-a mai și răsturnat de mai multe ori. Un alt capitol pe care Lund a pus accentul cât a lucrat la IIHS.

Accident frontal, la circa 110 km/h, cu o mașină rulând pe contrasens: „Acum 10 ani, probabil, n-am mai fi stat devorbă”.

Într-un material video realizat de IIHS, Adrian Lund povestește dinamica accidentului și cum l-a salvat structura de rezistență a mașinii.

În august anul trecut, a plecat de acasă spre Savannah, Georgia, pe Interstate 95. După circa 20 de kilometri parcurși a avut accident. S-a trezit în față cu o mașină rulând pe contrasens și nu a putut-o evita. O șoferiță întorsese pe drumul expres.

Lund spune că rula regulametar, cu o viteză 100-105 km/h, iar cealaltă mașină venea pe contrasens cu aproximativ 80 km/h. Din păcate, cei doi șoferi nu au reușit să evite impactul. Iar accidentul a fost aproape exact pe scenariul impactului frontal parțial testat ani la rând de Lund la IIHS. Vehiculele s-au lovit în „colțurile” stânga fața, iar, în urma impactului, mașina lui Lund s-a răsturnat și a rămas cu roțile în sus, pe partea dreaptă a plafonului.

Citește și: VIDEO Dezastru pentru Renault, la testele Euro NCAP: Zoe a luat zero stele, Dacia Spring, o stea

Adrian Lund se afla la volanul unui BMW 540i din anul 2020, un model care a luat notă maximă la testele IIHS și a primit și distincția „IIHS Top Safety Pick”, obținând un scor foarte bun la „capitolele” aplicabile în cazul accidentului fostului șef IIHS – impact  frontal parțial și rezistența acoperișului în caz de răsturnare.

Lund povestește că, după impact, în timp ce rămăsese suspendat în centură cu capul în jos, s-a gândit că trecuse exact printr-un scenariu pe care și-l imaginase în laboratoarele IIHS. Primul lucru pe care l-a făcut după ce și-a revenit puțin din șoc a fost să încerce să-și miște picioarele, știind că structura din această zonă este cea mai vulnerabilă în cazul unui astfel de impact. Și s-a bucurat că BMW-ul 540i rezistase: „Acum 10 ani, în urma unui astfel de accident la viteză mare, probabil, n-am mai fi stat devorbă”.

„Echipele de salvare au intervenit imediat (...) Mă tot întrebau: Sunteți Ok? (...) Cred că sunt Ok, nu simt nimic rupt, am răspuns (...) Având în vedere accidentul prin care am trecut, frontal urmat de răsturnare, da, sunt norocos. Mașina și-a făcut treaba”, spune Lund.

Din păcate, șoferița în vârstă de 29 de ani, care întorsese pe autostradă și mergea pe contrasens, a decedat în urma accidentului. Conducea un BMW 228i din 2016, tot o mașină cu rezultate bune la testele IIHS. Dar, nu purta centura de siguranță. În urma impactului, a „zburat” din mașină, pierzând astfel orice șansă de supraviețuire.

IIHS precizează că în urma accidentului nu a analizat decât mașina lui Adrian Lund și că, fără o evaluare a celuilalt vehicul, nu poate estima dacă femeia ar fi putut scăpa chiar dacă ar fi avut centura. În urma impactului, BMW-ul 228i al acesteia a lovit parapetul drumului și, în plus, mașina mai mică este dezavantajată în cazul unui impact cu una mai mare, mai grea, ca Seria 5.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te