FOTO Uitați de „AUTO”! Setarea pe care orice șofer ar trebui să o facă mai ales iarna în trafic

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.12.2023 - 13:09
Uitați de „AUTO”! Setarea pe care orice șofer ar trebui să o facă mai ales iarna în trafic - Foto: Profimedia Images
Uitați de „AUTO”! Setarea pe care orice șofer ar trebui să o facă mai ales iarna în trafic - Foto: Facebook/TC 4 HGV

Uitați de „AUTO”! Setarea pe care orice șofer ar trebui să o facă mai ales iarna în trafic face vehiculele mult mai vizibile în condiții de ceață, ploaie sau ninsoare. DRL-urile, luminile de zi, nu sunt suficiente.

SHARE

Pentru ca mașina sa să fie cât mai vizibilă în trafic în condiții de ceață, ploaie sau ninsoare, orice șofer ar trebui să meargă cu farurile și stopurile aprinse, atât în oraș, cât mai ales în afara localităților, pe șosele și autostrăzi. 

Majoritatea autovehiculelor moderne dispun de DRL-uri (Daytime Runing Lights), de lumini de zi automate. Dar, acestea nu sunt suficiente pe vreme prostă, cu vizibilitate redusă. Mașina are DRL-uri în față, dar stopurile nu se aprind, de exemplu. 

Prin urmare, aprindeți farurile, luminile de întâlnire, chiar dacă Codul Rutier spune că "În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă (DRL, n. red)". 

Citește și: UTIL Evită să apeși acest buton din bordul mașinii toamna sau iarna. Riști să faci accident

Uitați de „AUTO”! Setarea pe care orice șofer ar trebui să o facă mai ales iarna în trafic

Multe dintre autovehiculele moderne au sistem de lumini cu funcția „AUTO”. Adică, sistemul aprinde automat farurile (luminile de drum/faza scurtă). Dar, atenție, funcția „AUTO” se bazează pe un senzor care detectează luminozitatea din exteriorul vehiculului. Dacă afară este cât de cât lumină, sistemul nu aprinde farurile/stopurile.

Prin urmare, dacă e ceață, plouă sau ninge, uitați de modul „AUTO” și aprindeți manual farurile/stopurile, luminile de drum, de întâlnire sau cum doriți să le spuneți pentru a fi cât mai vizibili în trafic. 

Citește și: La ce folosesc punctele negre de pe parbrizul mașinilor? Nu sunt de formă, au mai multe funcții

Amendă de 2 puncte, dacă mergeți fără lumini

Potrivit articolului 44, alineatul 2, din Codul Rutier, "În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă."

Ia articolul 108, alineatul (1) litera a), punctul 7, prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă această obligație.

Astfel "nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice;” atrage după sine sancțiunea unei amenzi și două puncte de penalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te