UTIL Evită să apeși acest buton din bordul mașinii toamna sau iarna. Riști să faci accident

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.11.2023 - 14:20
Evită să apeși acest buton din bordul mașinii toamna sau iarna. Riști să faci accident - Foto: pexels.com/Lukas Rychvalsky - Imagine cu rol ilustrativ
Evită să apeși acest buton din bordul mașinii toamna sau iarna. Riști să faci accident - Foto: kenbrownmotors.co.uk

Odată cu răcirea vremii, condițiile de drum se schimbă și fiecare șofer trebuie să-și adapteze stilul de condus și să fie atent și cum reglează sistemul de ventilație al mașinii. Evită să apeși acest buton din bordul mașinii, toamna sau iarna, pentru a reduce riscul de accident.

SHARE

Toamna cu temperaturi de vară din acest an pare pe terminate și iarna își intră, încet, încet, în drepturi. Temperaturile sunt în scădere, la fel ca și cantitatea de lumină, ca să nu mai vorbim de precipitațiile din ce în ce mai frecvente.

Pe scurt, apar noi riscuri la volan. Și, de aceea, trebuie să fiți și mai vigilenți decât atunci când afară e cald și frumos.

În afara adaptării vitezei la condițiile drum (carosabil umed, ceață, etc.) și a dotării mașinii cu anvelope de iarnă sau „All Seasons”, obligatoriu cu marcajul „M+S” pe ele, cel mai important lucru este vizibilitatea.

Citește și: La ce temperatură trebuie montate cauciucurile de iarnă? Ce amendă iei dacă nu le ai când ninge

Evită să apeși acest buton din bordul mașinii toamna sau iarna. Riști să faci accident

Pentru o vizibilitate optimă la volan în toate circumstanțele, nu e suficient să aveți ștergătoare de parbriz bune și suficient lichid pentru spălarea parbrizului. 

Evită să apeși acest buton din bordul mașinii toamna sau iarna. Parbrizul și toate celelalte geamuri ale mașinii trebuie să fie curate și uscate și pe interior. 

Este vorba despre butonul de „Reciclare” a aerului din habitaclu al instalației de ventilație. Nu contează dacă mașina are climă sau aer condiționat simplu. 

Prin activarea funcției de reciclare a aerului din habitaluc riscați să creșteți nivelul de umiditate din mașină, care se depune apoi pe parbriz.

Citește și: UTIL Ai nevoie de cauciucuri noi? Cum se citește și se interpretează corect eticheta anvelopelor

Astfel, se poate ajunge să nu mai vedeți aproape nimic atunci când conduceți, chiar dacă sistemul de ventilație e pus pe dezaburire.

Mai mult, este posibil ca prin reciclarea aerului din habitaclu să scadă concentrația de oxigen și să crească căldura în compartimentul șoferului, ceea ce vă face somnolent și vă reduce concentrarea.

Prin urmare, cel mai bine este să lăsați sistemul de ventilație să funcționeze cu aerul de afară. Iar dacă, totuși, în anumite situații, se impune activarea funcției de „Reciclare”, utilizați-o doar pentru câteva minunute. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te