Ex-șefa de cabinet a lui Voiculescu, lobby pentru medicamente la Bruxelles. Înainte, le reglementa

DE Petru Zoltan | Actualizat: 23.01.2022 - 19:06
Alexandra Tamaș

Fosta șefă de cabinet a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu face acum lobby la Bruxelles pentru marii jucători din industria farmaceutică.

SHARE

Alexandra Tamaș l-a consiliat și pe ex-ministrul PNL al Sănătății.

Fosta șefă de cabinet a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu și vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului, a preluat funcția de director „afaceri publice“ a Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), principala organizație de lobby de la Bruxelles a marilor jucători din industria farmaceutică. 

Înainte de a lucra pentru Voiculescu, Alexandra Tamaș i-a consiliat pe liberalii Victor Costache și Nicolae Dragoș Garofil, actualul consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila.

La vârful MS

Newsweek România a dezvăluit anul trecut că șefa de cabinet a ministrului Vlad Voiculescu a lucrat pentru giganții din industria farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) și Pfizer.

La GSK avea grijă ca politicienii și guvernul să asigure un mediu de afaceri durabil pentru ca firma la care lucra să își atingă obiectivele în afaceri.

Pentru Pfizer se ocupa de dezvoltarea și implementarea unor strategii care vizau conturarea politicii locale de sănătate și produsele farmaceutice.

Mai exact se ocupa de cartografierea și segmentarea părților interesate, analiza mediului politic, economic și medical, elaborarea și livrarea mesajelor companiei Pfizer. A lucrat la Pfizer până în decembrie 2018. 

Un an mai târziu, avea să ajungă la vârful Ministerului Sănătății în calitate de consilier personal al ministrului liberal Victor Costache.

După ce a fost schimbat din funcție ministrul, Alexandra Tamaș a ajuns consiliera personală a secretarului de stat Nicolae Dragoș Garofil, tot de la PNL. 

Șefa de cabinet a lui Voiculescu

De la PNL, Alexandra Tamaș a trecut în tabăra Uniunii Salvați România. Vlad Voiculescu, actualul șef al USR București, a fost numit ministru al Sănătății în data de 23 decembrie 2020.

Atunci a decis să o angajeze ca șefă de cabinet pe Alexandra Tamaș. Ulterior, ministrul a reușit să o impună la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Inițial, a fost numită pe 20 ianuarie 2021 în Consiliul de Administrație al ANMDMR. Apoi, după două luni, Vlad Voiculescu a emis un ordin prin care a decis să o numească în funcția de vicepreședinte.

Agenția Națională a Medicamentului aprobă intrarea pe piață a medicamentelor, evaluează studiile cu privire la medicamente și reglementează legislația aferentă. 

Angajată de EFPIA

La scurt timp după ce ministrul Vlad Voiculescu a fost remaniat de premierul Florin Cîțu, Alexandra Tamaș a părăsit funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului.

A fost angajată imediat pe funcția de director „afaceri publice“ de Federația Europeană a Industriilor și Asociaților Farmaceutice (EFPIA), cea mai mare organizație de lobby pentru industria farmaceutică de la Bruxelles.

Președintele organizației este Hubertus von Baumach, cel care conduce compania Boehringer Ingelheim, a doua cea mai mare companie farmaceutică din Germania. La vârful organizației se află reprezentanții a 33 de mari companii farmaceutice din întreaga lume.  

Corporate Europe Observatory a dezvăluit că la Bruxelles s-au făcut presiuni din partea EFPIA asupra Uniunii Europene pentru a respinge propunerea Indiei și Africii de Sud, state care solicitau să se renunțe la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor și medicamentelor pentru coronavirus. 

Cele două state și-au motivat solicitarea depusă la Organizația Mondială a Comerțului pentru a putea produce vaccinurile brevetate împotriva coronavirusului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te