Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des

DE Florentina Enache | Actualizat: 16.05.2025 - 08:03
Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Există dovezi care sugerează o legătură între nivelurile de vitamina D din sânge și bolile cardiovasculare, în special cele aterosclerotice. Ce alimente să consumi mai des?

SHARE

Sub umbrela bolilor cardiovasculare există categorii specifice, cum ar fi bolile cardiovasculare aterosclerotice. Bolile cardiace aterosclerotice sunt legate de plăcile care se acumulează în artere.

Aceste plăci îngustează vasele de sânge, uneori complet, sau le îngustează atât de mult încât cheagurile de sânge nu pot trece, blocând vasul de sânge.

Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des

Acest lucru poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral. Plăcile fac, de asemenea, vasele de sânge mai puțin elastice și mai rigide, ceea ce poate crește tensiunea arterială, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral.

Citește și: Cum afectează crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D? Ce spun dermatologii?

Există dovezi care sugerează o legătură între nivelurile de vitamina D din sânge și bolile cardiovasculare, în special cele aterosclerotice.

Cercetătorii din Germania au analizat mai atent această relație și au publicat recent concluziile lor în revista Clinical Nutrition, scrie Eating Well.

Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum a fost realizat acest studiu?

Peste 500.000 de participanți au date medicale în UK Biobank, iar cercetătorii au extras date pentru aproape 410.000 dintre aceștia care îndeplineau criteriile studiului.

În medie, participanții aveau 57 de ani la începutul studiului, iar aproximativ 55% erau femei. Durata medie de urmărire a fost de 16 ani.

Citește și: Cum se iau în mod corect suplimentele de vitamina D? Altfel, nu au efect. Cum acționează în corp?

Cercetătorii au extras informații, inclusiv dosare medicale și certificate de deces, nivelurile de vitamina D din sânge la momentul inițial și dacă participanții luau sau nu suplimente de vitamina D.

Tipurile de boli cardiovasculare aterosclerotice examinate de cercetători au fost:

- boala cardiacă ischemică, care apare atunci când vasele de sânge înfundate limitează oxigenul către inimă.

- boala arterială periferică, care apare atunci când arterele înfundate din extremități, cum ar fi picioarele, limitează sângele către membre.

- boli cerebrovasculare, care apar atunci când arterele care duc la creier sunt blocate, împiedicând creierul să primească oxigenul de care are nevoie.

- boli aterosclerotice sau acumularea de placă în artere, care poate duce la boli cardiace ischemice.

Citește și: Care sunt semnele deficitului de vitamina D în corp? Din ce alimente o putem lua

Cercetătorii au ajustat factorii legați de stilul de viață, cum ar fi indicele de masă corporală, fumatul și consumul de alcool.

Echipa a considerat că deficitul de vitamina D este reprezentat de niveluri de vitamina D mai mici de 30 nmol/L, iar insuficiența de vitamina D este reprezentată de niveluri cuprinse între 30 și <50 nmol/L. Nivelurile suficiente de vitamina D au fost definite ca fiind între 50 și <100 nmol/L, iar nivelurile ridicate de vitamina D au fost peste 100 mmol/L.

Mai mult de jumătate dintre participanți aveau deficit de vitamina D (aproape 21%) sau insuficiență (peste 34%).

Citește și: Cât de eficientă e vitamina D în combaterea răcelii și tusei? Medic: S-ar putea să o luați degeaba

Foarte puțini aveau niveluri de vitamina D în sânge peste cele recomandate (1,5%). Din întreaga populație studiată, 4,3% au raportat că luau suplimente specifice cu vitamina D, iar alte 21% luau multivitamine care includeau vitamina D — aceste multivitamine oferă de obicei mult mai puțină vitamina D decât un supliment pur de vitamina D.

Ce a descoperit acest studiu?

În ansamblu, cercetătorii au descoperit că deficitul de vitamina D era asociat cu un risc crescut cu 10% de boli cardiovasculare aterosclerotice.

Și după ce au împărțit bolile cardiovasculare aterosclerotice în afecțiuni specifice, deficitul de vitamina D a fost asociat cu riscuri crescute de boli cardiace ischemice (10%), boli cerebrovasculare (7%), boli aterosclerotice (17%) și boli ale arterelor periferice (13%).

Citește și: Vitamina D și calciul în exces dăunează inimii și rinichilor. Ce alte suplimente pot fi periculoase

Pentru cei care aveau doar un nivel insuficient de vitamina D, nu deficitar, insuficiența a fost asociată cu un risc crescut cu 5% de boli cardiace aterosclerotice totale și un risc crescut cu 4% de boli cardiace ischemice.

Cei care au luat suplimente de vitamina D au prezentat un risc redus cu 6% de boli cardiace aterosclerotice și un risc redus cu 10% de boli cardiace ischemice.

Suplimentarea cu un complex multivitaminic care conține vitamina D a fost asociată cu un risc redus de boli cardiace aterosclerotice totale (7%), boli cardiace ischemice (8%) și boli arteriale periferice (8%).

Ca toate studiile, și acesta are limitele sale. Multe dintre datele pacienților au fost auto-raportate, ceea ce poate duce la erori și raportări eronate.

De asemenea, au lipsit informații privind doza, frecvența și ingredientele suplimentelor de vitamina D, astfel încât cercetătorii nu pot fi siguri de cantitatea consumată.

În plus, datele utilizate au fost preluate de la începutul studiului, ceea ce nu ține cont de persoanele care ar fi putut începe să ia suplimente la o dată ulterioară sau de cele care au încetat să le mai ia.

Ce alimente să mănânci? Statul la soare, esențial

Cercetătorii recomandă testarea nivelului de vitamina D înainte de a începe suplimentarea. Dacă nivelul de vitamina D este sub 60 nmol/L, ei sugerează că suplimentarea ar putea fi benefică pentru reducerea riscului de boli cardiace aterosclerotice. 

A ieși mai des în aer liber pentru a vă expune la soare poate fi cea mai bună modalitate de a obține vitamina D, deoarece natura oferă și alte beneficii, printre care îmbunătățirea stării de spirit și a tensiunii arteriale.

Lipsa acestei vitamine în corp crește riscul bolilor de inimă. Ce alimente să consumi mai des - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Dar, deoarece acest lucru nu este întotdeauna posibil, asigurați-vă că includeți în alimentație alimente care conțin vitamina D, cum ar fi laptele fortificat (de vacă sau vegetal), ouăle întregi (vitamina D se găsește în gălbenuș), păstrăvul, somonul, sardinele și ciupercile cultivate cu lumină UV.

În ceea ce privește prevenirea bolilor de inimă, vitamina D este doar o mică piesă din puzzle. Alte substanțe nutritive, precum omega-3, fibrele, antioxidanții, vitaminele și mineralele joacă, de asemenea, un rol important. Apoi, mai sunt activitatea fizică, gestionarea stresului și somnul de calitate.

Vestea bună este că aceste obiceiuri sănătoase sunt interconectate. De exemplu, atunci când faceți suficientă activitate fizică, puteți contribui la reducerea stresului și la un somn mai bun. Și probabil veți dori alimente nutritive pentru a vă alimenta eforturile.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te