În zilele noastre, multe persoane consumă suplimente care conțin diferite vitamine și minerale pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate și pentru a trata anumite afecțiuni.
Cu toate acestea, consumul excesiv al unui supliment poate face mai mult rău decât bine.
Vitamina D și calciul în exces dăunează inimii și rinichilor. Ce alte suplimente pot fi periculoase
Trăim într-o lume în care companiile promovează suplimentele mai mult ca niciodată, deoarece consumatorii au descoperit că un aport suficient sau o doză suplimentară de anumite vitamine îi ajută să trateze afecțiuni sau să atingă obiective de sănătate, cum ar fi pierderea în greutate.
Citește și: Alimentul minune, plin de vitamine pe care mulți români refuză să îl consume. Ajută la slăbit
Cu toate acestea, consumul excesiv de vitamine sau minerale poate deregla organismul și provoca probleme care pot afecta grav sănătatea.
Medicii Thomas Pontinen și Chanté Wiegand au vorbit despre suplimentele pe care ar trebui să le evitați în exces pentru a evita efectele secundare potențial periculoase.
Vitamina D și calciul în exces dăunează inimii și rinichilor. Ce alte suplimente pot fi periculoase - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Deși nu este nimic rău în a lua cantitatea recomandată dintr-un supliment, consumul excesiv al unuia dintre aceste patru suplimente poate fi riscant, scrie SheFinds.
Vitamina D
Vitamina D este adesea cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, iar cea mai cunoscută sursă naturală a acesteia este lumina soarelui.
Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri
Cu toate acestea, persoanele care locuiesc în zone mai întunecate, nu ies suficient în aer liber sau cărora li s-a spus că au deficit de vitamina D, au adesea nevoie să includă un supliment de vitamina D în rutina lor.
Totuși, orice persoană care ia un supliment de vitamina D trebuie să fie prudentă, deoarece un exces din aceasta în organism poate fi periculos.
Potrivit lui Chanté Wiegand cantitățile excesive de vitamina D pot dăuna organelor interne.
„Un exces de vitamina D poate afecta funcția rinichilor și a inimii și poate provoca slăbiciune musculară și greață”, a spus ea.
„Suplimentarea excesivă cu vitamina D poate crește, de asemenea, nivelul calciului din sânge, ceea ce poate provoca probleme digestive și modificări cognitive.”
Citește și: Suplimentul care produce colagen e plin de vitamine și îți arde natural grăsimea. Îl găsești în mare
Zinc
Medicul Thomas Pontinen notează că zincul este „un nutrient incredibil de important” care trebuie consumat.
Este cunoscut pentru rolul său în diverse funcții ale organismului, dar este deosebit de renumit pentru modul în care susține sistemul imunitar. Unele persoane iau suplimente de zinc zilnic, în timp ce altele tind să le ia când sunt bolnave sau simt că răcesc.
Cu toate acestea, dr. Pontinen spune că zincul este un supliment cu „pericole potențiale ascunse”.
„Când consumați prea mult zinc, puteți avea dureri de stomac și greață”, explică el.
Citește și: Cum afectează crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D? Ce spun dermatologii?
„În plus, zincul poate împiedica absorbția cuprului în organism, un alt nutrient esențial, deoarece ambele sunt absorbite în aceeași parte a intestinului. Poate fi dificil să obțineți nivelurile corecte, de aceea este mai bine să vă concentrați pe obținerea acestor nutrienți printr-o dietă echilibrată, bazată pe alimente integrale diverse.”
Calciu
Multe persoane au început să ia suplimente de calciu ca parte a regimului lor zilnic, în special cele în vârstă, deoarece deficitul de calciu poate duce la sănătate precară a oaselor și afecțiuni precum osteoporoza.
Cu toate acestea, dr. Pontinen a subliniat că suplimentele de calciu au fost „recomandate mai rar” persoanelor sănătoase, datorită „legăturilor potențiale ale acestui mineral cu bolile cardiovasculare și pietrele la rinichi, printre alte probleme majore de sănătate”.
„Consumul excesiv de calciu poate contribui la probleme majore de sănătate, de aceea este important să evitați suplimentarea excesivă cu calciu sau consumul excesiv din alimentație”, spune el.
Dr. Pontinen afirmă că, dacă sunteți îngrijorat de nivelul de calciu, întrebați medicul dacă crede că aveți nevoie de acesta pentru sănătatea oaselor. Dacă nu există un motiv specific pentru care aveți nevoie de acesta, el ar renunța la suplimentele de calciu.
Citește și: Cum ajută Vitamina D și usturoiul ca să ai o imunitate de fier? Vremea caldă nu pune pe fugă viruşi
Sunătoare
Sunătoarea este consumată pentru a combate efectele depresiei ușoare sau moderate.
Poate fi benefică și pentru ameliorarea simptomelor fizice și mintale ale menopauzei și sindromului premenstrual.
Cu toate acestea, consumul excesiv de sunătoare, împreună cu alte medicamente, poate provoca interacțiuni „periculoase, uneori letale”.
Conform unui articol publicat în British Journal of Pharmacology, cercetările au arătat că sunătoarea poate „modifica” eficacitatea unor medicamente importante, precum „digoxina, tacrolimusul, indinavirul, warfarina, alprazolamul, simvastatina” și altele.
„Acest lucru este deosebit de important în cazul sunătoarei, deoarece această plantă interacționează cu multe medicamente. Interacțiunile cu sunătoarea pot slăbi efectele medicamentelor care salvează viața sau pot provoca efecte secundare periculoase.”
Concluzie
Unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să-i faceți înainte de a începe un regim de suplimente alimentare este să discutați cu medicul dumneavoastră.
Medicul dumneavoastră poate efectua testele necesare pentru a evalua exact ce suplimente alimentare ar trebui sau nu ar trebui să luați pentru a vă îmbunătăți sănătatea.
După cum avertizează dr. Pontinen, „Suplimentele pot fi un instrument puternic în vindecarea organismului și menținerea sănătății, dar trebuie să existe un motiv pentru a le lua”.
„Colaborarea cu un medic care poate facilita procesul de determinare a suplimentelor potrivite pentru dumneavoastră este întotdeauna cea mai bună alegere”, adaugă el.