Ce beneficii nebănuite are păpădia pentru sănătate și nutriție? Fiecare parte a ei este comestibilă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.04.2024 - 11:07
Ce beneficii nebănuite are păpădia pentru sănătate Foto: Profimedia Images
Foto: Pixabay.com

Păpădia este cel mai la îndemână aliment și medicament în această perioadă. Florile galbene apar peste tot, pe câmpuri, în grădini, chiar și în parcuri. Specialiștii spun că această plantă este plină de nutrienți.

SHARE

Grădinarii nu le văd întotdeauna cu ochi buni. Păpădiile par că apar peste noapte să strice gazonul verde și perfect sau inundă pur și simplu spațiul florilor decorative. 

Însă, în loc să duci un război cu aceste buruieni, mai bine le-ai primi în bucătăria ta. 

Păpădia conține compuși care pot ajuta la prevenirea problemelor de sănătate.

Ce beneficii nebănuite are păpădia pentru sănătate? O găsești foarte ușor

„Păpădiile sunt plante medicinale, iar plantele au multe beneficii pentru sănătate și nutriție”, spune dieteticianul înregistrat Nancy Geib, RD, LDN. 

De ce ar trebui să le adaugi în dieta ta? Să enumărăm motivele:

Păpădia împachetează o mulțime de vitamine și minerale într-o plantă mică. Specialiștii spun că aceasta depășește în nutrienți chiar și varza kale sau spanacul.

Frunzele de păpădie, în special, sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, cum ar fi:

-Vitaminele A, C și K.

-Calciu.

-Potasiu 

Citește și:  Pneurile mașinilor, făcute din materiale sustenabile până în 2050: coji de orez, PET-uri, păpădie

Beneficiile pentru sănătate ale păpădiei

Pe lângă faptul că sunt pline de nutrienți, păpădia conține compuși care pot ajuta la prevenirea problemelor de sănătate. Din păcate, oamenii de știință nu acordă prea multă atenție ierburilor și plantelor sălbatice. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma tot ce poate face păpădia, notează Geib.

„Totuși, unele cercetări indică câteva beneficii ale păpădiei”, spune ea.

1. Oferă antioxidanți

Păpădia conține mai multe tipuri diferite de antioxidanți în rădăcini, frunze și flori. Antioxidanții vă protejează corpul împotriva radicalilor liberi - molecule necinstite care vă pot deteriora celulele corpului și vă pot îmbătrâni mai repede.

2. Reduce inflamația

Inflamația cronică din organism joacă un rol într-o listă lungă de probleme grave de sănătate, inclusiv cancerul și bolile de inimă . O modalitate de a rămâne sănătos este să mănânci alimente care luptă împotriva inflamației . Adaugă păpădie în dieta ta antiinflamatoare: studiile de laborator au descoperit că compușii din aceste plante pot reduce inflamația.

3. Gestionați tensiunea arterială

Păpădia este bogată în potasiu, ceea ce le face un diuretic natural. Cu alte cuvinte, te fac să faci pipi. Diureticele sunt adesea folosite pentru a ajuta la controlul hipertensiunii arteriale.

4. Controlați glicemia

Păpădia a fost folosită în întreaga lume ca o modalitate naturală de a controla diabetul de tip 2 . Cercetătorii încă investighează această legătură, dar studiile la animale sugerează că compușii din păpădie ar putea ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet.

5. Scade colesterolul

Scăderea colesterolului este un pas cheie pentru reducerea riscului de boli de inimă. Studiile la animale au descoperit că extractele din rădăcinile și frunzele de păpădie pot scădea în mod natural nivelul colesterolului.

Citește și: Cea mai veche plantă medicinală tratează eficient durerile de cap. Poate fi cumpărată de oriunde

Cum să mănânci păpădie

„Lucrul grozav despre păpădie este că fiecare parte a plantei este comestibilă”, spune Geib. Ea împărtășește sfaturile ei pentru prepararea acestei plante medicinale:

  • Verdețuri: frunzele de păpădie sunt pe partea amară, dar au un picant asemănător cu rucola. Încercați să aruncați niște frunze proaspete și spălate într-o salată. Pentru a elimina amărăciunea, le puteți găti și, spune Geib. Înmuiați frunzele în apă rece, cu sare timp de 10 sau 15 minute, apoi fierbeți-le în apă clocotită până se înmoaie (nu mai mult de cinci minute). Terminați prin a călji verdeața fiartă cu puțin ulei de măsline, ceapă sau usturoi. Acoperiți cu parmezan.

 

  • Flori: florile însorite ale păpădiei dau culoare unei salate. Folosiți-le proaspete sau uscate pentru a face ceai de păpădie - sau preparați vin de păpădie. Puteți încerca să le infuzați și în ulei sau oțet, sugerează Geib. (Uleiul infuzat cu păpădie poate fi, de asemenea, folosit pentru a face un unguent care este excelent pentru durerile musculare.)

 

  • Rădăcini: rădăcinile de păpădie prăjită sunt folosite într-o băutură gustoasă asemănătoare cafelei. Puteți găsi înlocuitori de cafea pe bază de păpădie la magazinele naturiste.

Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Suplimente de păpădie

Puteți obține bunătatea păpădiei din suplimente și extracte? Posibil, deși știința nu este clară, spune Geib. Și din moment ce nu există multe cercetări cu privire la suplimentele de păpădie, nu există linii directoare clare de dozare.

Majoritatea alimentelor au cel mai mare impact nutritiv dacă le consumi proaspete – iar păpădia nu face, probabil, excepție, adaugă ea. Dar dacă nu sunteți un fan al aromei lor (sau plantele sunt în afara sezonului), discutați cu medicul dumneavoastră dacă suplimentele de păpădie ar putea fi benefice.

Asigurați-vă că discutați cu furnizorul de asistență medicală dacă luați anumite medicamente. Suplimentele de păpădie pot interacționa cu unele medicamente, cum ar fi unele antibiotice, diuretice, medicamente pentru tensiunea arterială sau anticoagulante. 

Citește și: FOTO Alternativa bogată în vitamine de 15 ori mai sănătoasă decât somonul și de 10 ori mai ieftină 

Ar trebui să adaugi păpădie în dieta ta?

Păpădiile au multe de oferit, dar există câteva lucruri de știut înainte de a le servi la cină. Poți culege florile chiar din curtea ta, „dar – dacă recoltezi păpădii sălbatice – asigură-te că le culegi dintr-o zonă despre care știi că nu a fost tratată cu pesticide sau alte substanțe chimice”, avertizează Geib, conform health.clevelandclinic.org.

Nu trebuie să le mănânci în fiecare zi pentru a culege beneficiile (deși ai putea dacă asta este dulceața ta). Geib sugerează abordarea lor ca orice altă plantă și adăugarea lor în rotație ca parte a unei diete variate și colorate.

„Păpădiile sunt cu adevărat minunate pentru valoarea lor nutritivă și medicinală”, spune Geib. „Nu vă fie teamă să încercați ceva din cutie.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te