Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură pentru a fi consumată?

DE Florentina Enache | Actualizat: 07.08.2024 - 17:32
Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură pentru a fi consumată? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)
Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură pentru a fi consumată? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Pexels.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Pexels.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Mierea este un aliment de bază în orice bucătărie, care poate fi consumat în siguranță pentru mult timp. Are mierea, însă, vreun termen de valabilitate? Și de ce este mierea atât de rezistentă la deteriorare?

SHARE

Proprietățile mierii se datorează substanțelor chimice transmise de producătorii săi - albinele. În mod uimitor, există cel puțin 300 de tipuri de miere cunoscute astăzi, care sunt produse de peste 20.000 de specii de albine, conform unui articol al Live Science.

Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură pentru a fi consumată?

„Compoziția mierii depinde de specia de albine care o produce", a declarat într-un e-mail pentru Live Science Kantha Shelke, cercetător în domeniul alimentar la Universitatea Johns Hopkins.

Citește și: Cum ajută mierea de albine să scapi de kilogramele în plus? De ce trebuie consumată înainte de somn?

După colectarea nectarului din flori, albinele transformă zaharoza, un amestec complex de glucoză și fructoză, în zaharuri simple foarte concentrate. Deși mierea este alcătuită în principal din zaharuri, ea conține și enzime, minerale, vitamine și acizi organici.

Mierea conține, de asemenea, compuși flavonoizi și fenolici, care sunt cunoscuți ca fiind antiinflamatori și antioxidanți. Acești compuși sunt responsabili pentru proprietățile medicinale ale mierii. 

Citește și: Temperaturile ridicate au un efect negativ asupra stupilor: fagurii se topesc

Multitudinea de substanțe chimice care se reunesc atunci când albinele produc mierea face ca acest îndulcitor natural să fie inospitalier pentru microbii care, de obicei, strică alimentele. 

Conținutul ridicat de zahăr al mierii o face higroscopică, ceea ce înseamnă că poate absorbi umezeala din mediu și chiar apa din celulele microbiene din jur. De asemenea, mierea are un nivel scăzut de apă disponibilă în care microbii se pot dezvolta. 

Prezența acidului gluconic, precum și a acidului acetic, formic și citric, face ca mierea să fie chiar mai acidă decât cafeaua. Acest interval de pH este mai mic decât cel pe care îl pot tolera majoritatea microbilor.

Foto: Pexels.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Are mierea termen de valabilitate?

Toate aceste substanțe chimice împiedică microbii să degradeze mierea. Dar, deși mierea rămâne sigură pentru a fi consumată pentru o perioadă îndelungată, ea se schimbă în timp. 

„Constituenții mierii suferă modificări din cauza cristalizării, fermentării, oxidării și efectelor termice. Unele dintre aceste modificări influențează atributele nutriționale și senzoriale, inclusiv aspectul".

Citește și: Povestea albinelor izolate în ocean care produc cea mai pură miere din lume: Cum vor salva planeta

Atunci când este încălzită sau depozitată pentru o perioadă lungă de timp, mierea poate suferi o reacție chimică. Pe măsură ce zaharurile se deshidratează, ele produc un compus potențial toxic, 5-hidroximetilfurfural (HMF). HMF se găsește și în multe alte produse alimentare, inclusiv în cereale pentru micul dejun, fructe uscate și lapte. 

Nivelurile sigure de HMF pentru consumul zilnic sunt încă puțin cunoscute. Unele cercetări au sugerat că HMF poate duce la cancer, în timp ce altele sugerează că acest compus poate preveni reacțiile alergice. Standardul Codex Alimentarius, un standard internațional privind siguranța alimentară, a stabilit o limită superioară de 40 mg/kg HMF pentru miere. Dar această limită variază în funcție de diferitele tipuri de miere. De exemplu, mierea de floarea-soarelui poate atinge această limită de HMF după ce este depozitată corespunzător timp de 18 luni, în timp ce mierea de salcâm are nevoie de aproximativ cinci ani pentru a atinge aceeași cantitate de HMF.

Citește și: Cum poți să vezi dacă mierea e sau nu contrafăcută? Apicultorii au dezvăluit misterul

Conform unui studiu, mierea se păstrează cel mai bine atunci când este depozitată la 24 de grade Celsius sau aproximativ la temperatura camerei.

Din cauza tuturor acestor variabile, „manipularea și ambalarea pot afecta foarte mult termenul de valabilitate al mierii", a spus Shelke. „Mierea crudă - cu enzime intacte și alți compuși benefici - este minim procesată și poate ține <<pentru totdeauna>> dacă este depozitată într-un recipient sigilat".

Citește și: De ce să nu introduceți niciodată o lingură de metal în miere? Ce se poate întâmpla rău?

De asemenea, mierea pasteurizată poate și ea să țină mai mulți ani. Dar, deoarece îi lipsesc unele dintre enzime și compuși antimicrobieni, poate fi susceptibilă la daune microbiene dacă nu este sigilată sau depozitată corespunzător, a adăugat Shelke. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te