Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri

DE Florentina Enache | 25.01.2025 - 07:20
Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor cumplitei boli la tineri. Care este cauza?

SHARE

Un nutriționist i-a îndemnat pe oameni să crească consumul unor alimente despre care spune că sunt vitale pentru reducerea riscului de cancer de colon mortal. 

Studiile arată că incidența acestei boli a crescut cu 52% la persoanele sub 50 de ani în ultimii 30 de ani, scrie Daily Mail.

Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri

Potrivit experților, o mare parte din această creștere poate fi explicată prin lipsa de fibre din dietele moderne.

Datele Cancer Research UK sugerează că unul din trei cancere colorectale - numite și cancere intestinale - ar putea fi legat de consumul prea mic de fibre.

Citește și: Alimentul, numit și „aurul alb”, reduce colesterolul și îți curăță colonul. Costă doar 5 lei sticla

Fibrele, care reprezintă partea din alimentele pe bază de plante care nu poate fi complet descompusă de intestine, ajută la reglarea sistemului nostru digestiv și la eliminarea frecventă a substanțelor nocive din organism.

„Atunci când avem o mișcare digestivă lentă, lăsăm toxinele și produsele nedorite în organism pentru mult mai mult timp decât este necesar, ceea ce s-a dovedit a contribui la riscul de cancer intestinal”, a declarat nutriționistul Jenna Hope, conform surselor citate de Daily Mail.

Orientările guvernamentale recomandă consumul a 30 g de fibre pe zi - care se găsesc în legumele cu frunze verzi, leguminoase și cereale integrale.

Citește și: Postul intermitent, risc de cancer de colon. Ce să nu mănânci dacă urmezi acest stil alimentar

Deși toate fructele și legumele sunt o sursă de fibre, unele conțin mult mai multe decât altele.  

Hope a indicat 9 alimente care conțin o doză mare de fibre și care vă vor ajuta să vă atingeți rapid aportul recomandat pentru intestine.

Citește și: Creștere a cazurilor de cancer de colon la tineri. Ce alimente și obiceiuri sunt factori de risc?

Ovăzul 

Este alegerea pentru micul-dejun a cel puțin unuia din zece dintre noi în fiecare zi. 

Ovăzul conține 9,1 g de fibre la 100 g - adică 4,6 g de fibre, sau aproape o șesime din aportul zilnic recomandat, într-un bol de 50 g de terci de ovăz. 

Terciul de ovăz este o modalitate excelentă de a începe ziua, deoarece este o sursă bună de fibre insolubile. 

Acest tip de fibre nu poate fi absorbit de organism, astfel încât ajută la menținerea tranzitului intestinal regulat, a explicat doctorul. 

Mazăre

Mazărea este o garnitură ușoară la o cină în timpul săptămânii și, în plus, conține 5,6 g de fibre la 100 g.

Mazărea, la fel ca ovăzul, este bogată în fibre insolubile.

Hope a declarat că, atunci când este posibil, ar trebui să adăugăm leguminoase precum năutul și fasolea în farfuriile noastre, deoarece acestea reprezintă o modalitate ușoară de a crește cantitatea de fibre din orice masă.  

Prunele uscate

Nu este un secret faptul că prunele uscate sunt pline de fibre - de fapt, acestea conțin 7,9 g de fibre la 100 g sau aproximativ 5 g per mână. 

Acestea conțin atât fibre solubile, cât și insolubile.

Fibrele solubile sunt cele care se leagă de o parte din apa din tractul digestiv și ajută la mărirea volumului scaunelor, contribuind la ameliorarea constipației, a explicat Hope. 

Ea a adăugat că, deși creșterea bruscă a aportului de fibre vă poate face să vă simțiți balonat, cercetările sugerează că prunele uscate sunt ușor de tolerat de sistemul dumneavoastră după o dietă pe termen lung săracă în fibre.

Zmeura

Zmeura conține cele mai multe fibre dintre toate fructele de pădure, cu 7 g de fibre per sută de grame de zmeură.

Hope sugerează să le consumați ca gustare dacă nu aveți timp să gătiți, ca să vă atingeți aportul de fibre în timpul zilei. 

Fasole neagră

În timp ce toate leguminoasele sunt bogate în fibre, fasolea neagră este deosebit de abundentă, cu 10,3g de fibre la 100g.

Aceasta înseamnă că puteți consuma mai mult de 20 g de fibre și două treimi din aportul zilnic mâncând o jumătate de conservă de fasole. 

Acestea conțin de două ori mai multe fibre decât fasolea roșie și de aproape trei ori mai multe decât năutul.  

Hope a adăugat că pielița închisă la culoare a fasolei negre este bogată în antociani sănătoși pentru inimă, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. 

Migdale

Nucile și semințele sunt în general bogate în fibre, dar migdalele sunt printre cele mai bune. Acestea conțin 12 g de fibre per sută de grame.

Hope a explicat că organismul nu absoarbe toate caloriile conținute de migdale dacă acestea sunt consumate întregi, mai degrabă decât feliate sau măcinate. 

Explicația? Migdalele conțin o cantitate mare de fibre, ceea ce le face mai puțin digerabile.  

Semințe de chia

Doar o lingură de semințe de chia conține 4,8 g de fibre. Semințele pot fi folosite la smoothie-uri sau pot fi adăugate la un castron de terci de ovăz sau la pâine prăjită integrală cu unt de arahide pentru a crește aportul de fibre.

Aceste semințe sunt foarte bune la absorbția apei.

Cu toate acestea, ea a explicat că amestecarea lor într-un smoothie va descompune o parte din fibre și le va face mai puțin benefice pentru intestin.

Avocado

Are un conținut ridicat de fibre și grăsimi sănătoase, ceea ce îl face un aliment excelent pentru a vă menține sătul pe tot parcursul zilei, a spus Hope.

Acesta conține 3,4 g de fibre per jumătate de avocado.  

Tipurile de fibre găsite în alimentele bogate în grăsimi, proteine și carbohidrați sunt toate diferite, iar diferite tipuri de fibre hrănesc diferite tipuri de bacterii din intestin”, a adăugat Hope.  

Cartof dulce 

Cartofii dulci sunt o altă modalitate excelentă de a adăuga fibre la dieta dumneavoastră, cu aproximativ 6 g de fibre într-un cartof.

Cel mai bine este să mâncați cartofii dulci cu coajă, deoarece aici se depozitează majoritatea fibrelor. 

Legumele rădăcinoase conțin atât fibre insolubile, cât și solubile, iar cercetările arată că sunt bune pentru promovarea diversității microbiomului intestinal. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te