Postul intermitent, risc de cancer de colon. Ce să nu mănânci dacă urmezi acest stil alimentar

DE Florentina Enache | Actualizat: 22.08.2024 - 11:17
Postul intermitent, risc de cancer de colon. Ce să nu mănânci dacă urmezi acest stil alimentar - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)

Postul intermitent poate crește riscul apariției cancerului de colon. Deși postului intermitent i-au fost atribuite multe beneficii pentru sănătate de-a lungul timpului, cercetătorii spun că este important să fim atenți la alimentele pe care le consumăm după ce ținem post.

SHARE

Postul intermitent vă poate crește riscul apariției cancerului de colon. În cadrul unui studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii au constatat că rozătoarele care nu mâncau timp de 24 de ore înainte de a consuma hrană prezentau un risc alarmant de formare a tumorilor precanceroase în intestin.

Citește și: Creierul uman, poluat cu microplastice. Poate declanșa o boală gravă. „E o urgență globală”

Acest lucru ar putea fi din cauza faptului că etapa de „realimentare” a făcut ca celulele din intestine să devină hiperactive, crescând riscul apariției mutațiilor cancerigene în cazul expunerii lor la anumite alimente, conform unui articol al Daily Mail.

Ce alimente trebuie evitate dacă ții post intermitent?

Dr. Omer Yilmaz, un biolog de la MIT care a condus studiul, a declarat: „Vreau să subliniez că toate acestea au fost realizate la șoareci. La om este vorba despre ceva mai complex”. 

Cu toate acestea, el a spus că rezultatele sugerează că cei care încearcă postul intermitent ar trebui să evite alimente precum fripturile arse din carne roșie, care sunt din ce în ce mai mult legate de epidemia de cancer de colon la tineri.

Citește și: De ce să nu sară copiii peste micul-dejun? Legătura dintre mâncatul dimineața și starea de spirit

Cercetătorul continuă, spunând: „Dar ne conduce la următoarea noțiune: Postul este foarte sănătos, dar dacă ești ghinionist, iar atunci când te hrănești, ești expus la un mutagen, cum ar fi o friptură carbonizată sau ceva de genul acesta, s-ar putea să îți crești șansele de a dezvolta o leziune care poate da naștere cancerului”.

Ce este postul intermitent?

De la popularizarea sa în anii 2010, postului intermitent i-au fost atribuite mai multe beneficii pentru sănătate. Mai mult de unul din zece americani urmează acest regim alimentar.

În cadrul acestei diete, o persoană își limitează aportul caloric fie la anumite ore ale zilei, fie în anumite zile ale săptămânii - pentru a pierde în greutate și pentru a-și controla obiceiurile alimentare.

Citește și: Descoperire epocală despre Giulgiul din Torino. Analiza cu raze X a confirmat vechimea pânzei

Printre variantele populare se numără planul 14:10 - în care o persoană mănâncă doar într-o fereastră de 10 ore - și 5:2 - în care cineva mănâncă cinci zile pe săptămână și postește două.

Mulți au fost atrași de această dietă datorită beneficiilor sale, studiile asociind-o cu pierderea în greutate, o mai mare concentrare și chiar o viață mai lungă.

Citește și: Milionarul care cheltuie doar 1000 lei pe săptămână. Cultivă legume, vânează și are o singură mașină

Însă experții încep acum să descopere și un val de pericole potențiale asociate cu această dietă.

Alții au sugerat, de asemenea, că dieta este dăunătoare pentru sistemul imunitar și poate crește riscul de infecții și boli de inimă.

Ce au descoperit cercetătorii?

În noua lucrare, publicată în revista Nature, oamenii de știință au analizat trei grupuri de șoareci. 

Un grup a postit timp de 24 de ore și a mâncat ce a vrut după aceea, un grup a postit timp de 24 de ore și nu a mâncat, iar un al treilea a mâncat ce a vrut pe tot parcursul.

Oamenii de știință au extras celule stem din intestinele șoarecilor în timpul experimentului.

Celulele stem intestinale sunt printre cele mai active celule din organism, divizându-se rapid în mod regulat pentru a înlocui mucoasa intestinului la fiecare cinci până la zece zile. 

Citește și: Milionarii care refuză luxul și care economisesc bani lunar. De ce vor să ducă vieți modeste?

Ele sunt, de asemenea, una dintre cele mai frecvente surse de celule precanceroase.

Oamenii de știință au constatat că șoarecii care au postit și apoi au mâncat aveau un risc mai mare de a dezvolta polipi precanceroși în intestine decât șoarecii care au mâncat în mod normal sau doar au postit. 

Dr. Shinya Imada, un biolog implicat, de asemenea, în cercetare, a adăugat: „Credem că postul și realimentarea reprezintă două etape distincte”.

„În starea de post, capacitatea celulelor de a utiliza lipidele și acizii grași ca sursă de energie le permite să supraviețuiască atunci când nutrienții sunt puțini”.

„Apoi, starea de refacere după post este cea care determină cu adevărat regenerarea. Atunci când nutrienții devin disponibili, aceste celule stem și celule progenitoare activează programe care le permit să construiască masă celulară și să repopuleze mucoasa intestinală”.

Noua cercetare vine pe fondul unei tendințe îngrijorătoare în materie de sănătate, în care se constată o creștere semnificativă a numărului de tineri care dezvoltă cancer de sân, intestin și plămâni. 

Citește și: Ai plăti 1.000.000 lei pentru o șansă la înviere? Ce firmă îți conservă trupul după moarte?

În ceea ce privește cancerul intestinal, pare să existe o teorie convingătoare cu privire la motivul pentru care boala a crescut cu 50 % în rândul celor de 20, 30 și 40 de ani în ultimii 30 de ani.

Unii experți consideră că explicația trebuie să se afle în alimentația bazată pe fast-food și în creșterea concomitentă a ratei de obezitate, care afectează sănătatea sistemului nostru digestiv. 

Cu toate acestea, acest lucru nu explică creșterea numărului de cazuri la tinerii care, în rest, sunt perfect în formă și sănătoși.

În schimb, ratele de îmbolnăvire în rândul grupurilor mai în vârstă, care sunt mai predispuse la această boală în general, au scăzut sau au rămas stabile în aceeași perioadă.

Alimentele ultraprocesate, factor de risc pentru cancerul de colon

Mai multe studii recente au asociat consumul de alimente nesănătoase sau ultraprocesate cu un risc crescut de cancer de colon.

Un studiu recent din Singapore a constatat că metilglioxalul, un compus eliberat atunci când organismul descompune alimentele zaharoase și grase, are un efect asupra unei gene care ajută la combaterea tumorilor.

Citește și: Cum să-l obișnuiești din nou pe cel mic cu trezitul pentru școală? Când să-i schimbi rutina de somn

Cu toate acestea, nu toți experții cred că mâncarea nesănătoasă și alimentele ultraprocesate sunt singurele vinovate pentru această tendință, iar tipul de pacienți afectați ar sugera că au dreptate să aibă aceste îndoieli.

Oncologii observă că, în timp ce consumul de junk food este strâns legat de obezitate, însăși un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer, tinerii atât grași, cât și slabi sunt diagnosticați cu cancer de colon în aproximativ aceeași rată.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te