Rata cancerului de colon este în creștere, în special în rândul tinerilor adulți, de aceea este mai important ca niciodată să acordăm prioritate alimentelor sănătoase pentru intestin.
Gastroenterologul Joseph Salhab oferă sfaturi milioanelor sale de urmăritori de pe rețelele sociale cu privire la cele mai bune alimente pentru o digestie optimă.
Citește și: Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă
Alimente care previn cancerul de colon. Sunt pline de fibre și vitamine. Recomandările unui doctor
Recent, el a postat pe Instagram câteva dintre recomandările sale în materie de alimentație pentru a reduce riscul de cancer colorectal.
„Nu uitați că reducerea riscului nu înseamnă eliminarea riscului”, scrie Salhab în postarea sa de pe Instagram.
Citește și: Afecțiunea care duce la cancer de colon la tineri. Nu are simptome, iar numărul cazurilor e mare
Majoritatea alegerilor sale erau gustări sănătoase pe care le puteți integra cu ușurință în rutina zilnică.
Iată câteva gustări aprobate de gastroenterologi care vă ajută să vă mențineți intestinul sănătos, conform Eating Well.
Iaurt
Iaurtul oferă numeroase beneficii, de la sănătatea oaselor la sănătatea inimii. O meta-analiză arată că un consum mai mare de iaurt este corelat cu o reducere cu 7% a riscului de cancer colorectal.
Iaurtul poate fi o gustare răcoritoare. Puteți adăuga fructe de pădure și ovăz pentru o masă plină de nutrienți.
Citește și: Pofte alimentare ciudate care ar putea fi semnul cancerului de colon. Cine e predispus la boală
Alimente care previn cancerul de colon. Sunt pline de fibre și vitamine. Recomandările unui doctor - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Fructe citrice
Fructele citrice sunt unele dintre cele mai bune opțiuni pentru sănătatea intestinului, datorită conținutului lor de fibre și apă.
Consumul regulat de citrice poate reduce riscul de cancer asociat cu tractul digestiv și tractul respirator superior, arată cercetările.
Savurează o portocală, un grapefruit sau o clementină ca atare, adaugă-le într-un smoothie sau include-le într-o salată de fructe.
Nuci
Fructele oleaginoase, precum migdalele, caju și nucile braziliene, sunt bogate în proteine, ceea ce le face o gustare consistentă.
Dar acesta nu este singurul beneficiu pe care îl oferă. De exemplu, gastroenterologul face referire la cercetări care arată că două porții de nuci pe zi pot reduce riscul de recidivă a bolii cu 42% la persoanele cu cancer de colon în stadiu avansat.
Merele
Merele sunt bogate în fibre. Un studiu caz-control a arătat că consumul zilnic de mere reduce riscul de cancer colorectal cu 47%.
Combinați-le cu unt de nuci sau brânză pentru o gustare sățioasă, bogată în proteine și fibre.
Pepene
92% din compoziția pepenelui este apă. Hidratarea joacă un rol esențial în menținerea unei digestii sănătoase, deoarece ajută colonul să funcționeze corespunzător.
Pentru a sprijini digestia, este important să bei suficientă apă și să consumi fructe.
Avocado și roșii
Roșiile și avocado reduc riscul de cancer de colon, datorită conținutului lor de fibre și antioxidanți.
Cel mai bun lucru la aceste fructe benefice pentru sănătatea intestinului este că sunt ingredientele principale ale unor sosuri delicioase.
Salsa și guacamole sunt alegeri nutritive pentru o gustare sau un aperitiv, iar nimic nu se compară cu cele preparate în casă.