O afecțiune ascunsă de care suferă unul din patru americani poate crește riscul apariției unui cancer cu evoluție rapidă la tineri, sugerează un studiu.
Oamenii de știință au descoperit o legătură între cancerul de colon cu debut precoce și boala ficatului gras, o afecțiune în care se acumulează exces de grăsime în ficat.
Citește și: Fructul care ține departe cancerul de colon și reduce inflamația. E plin de vitamina A și de fibre
Afecțiunea care duce la cancer de colon la tineri. Nu are simptome, iar numărul cazurilor e mare
Afecțiunea, de care suferă între 80 și 100 de milioane de americani, se dezvoltă adesea în mod silențios, provocând simptome minime sau deloc, dar poate duce la inflamații în organism asociate cu cancerul, conform DailyMail.
Citește și: Fructele care țin departe cancerul de colon. Unul este „vedetă” în România pe timp de vară
Cea mai frecventă formă este cauzată de alcool, deși dietele bogate în zahăr, obezitatea și fumatul pot fi și ele factori care duc la boala ficatului gras non-alcoolic.
Afecțiunea care duce la cancer de colon la tineri. Nu are simptome, iar numărul cazurilor e mare - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Echipa a descoperit că persoanele sub 50 de ani cu antecedente ale bolii ficatului gras non-alcoolic aveau o probabilitate cu până la 24% mai mare de a dezvolta cancer de colon decât persoanele fără această afecțiune.
Iar persoanele care prezentau semne precoce ale bolii aveau un risc cu 12% mai mare decât persoanele fără antecedente de boli hepatice.
Cercetătorii au sugerat că inflamația cauzată de boala ficatului gras non-alcoolic poate ajunge la colon, deteriorând ADN-ul celular și ducând la formarea de celule canceroase.
Citește și: Cancerul de colon de care suferă Mihai Leu, cel mai răspândit în România. Care sunt semnele bolii?
Echipa din Coreea de Sud a afirmat că, deși sunt necesare mai multe cercetări, ar trebui adoptat screeningul precoce al cancerului de colon pentru persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolic.
În studiul realizat pe aproape 5 milioane de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, bărbații care trăiau cu boala ficatului gras non-alcoolic aveau, de asemenea, un risc cu 17% mai mare decât femeile de a fi afectați de cancer colorectal.
Cercetătorii au asociat acest lucru cu faptul că bărbații sunt mai predispuși la fumat și obezitate, factori de risc pentru bolile hepatice.
În studiul lor, ei au afirmat: „Descoperirile noastre au relevat o legătură puternică între boala ficatului gras non-alcoolic și apariția precoce a cancerului colorectal la adulții tineri, sugerând importanța implementării unor strategii preventive eficiente, în special în rândul populațiilor cu o incidență crescută a disfuncțiilor metabolice”.
Constatările vin în contextul creșterii incidenței cancerului colorectal în rândul tinerilor americani, rata în rândul persoanelor sub 50 de ani crescând de la 8,6 cazuri la 100.000 de persoane la 13 cazuri la 100.000 de persoane în ultimele două decenii.
Ce a descoperit studiul?
Studiul, publicat în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology, a evaluat 4,6 milioane de adulți din Coreea de Sud, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, dintr-o bază de date a asigurărilor din Coreea de Sud.
Dintre aceștia, 2.733 au dezvoltat cancer colorectal cu debut precoce după o perioadă medie de nouă ani.
Fiecare participant a fost supus unor controale medicale de rutină în 2009 și a fost urmărit până în 2019.
Toți participanții au fost grupați în patru categorii: cu boala ficatului gras non-alcoolic, aceata boală la limită sau fără această afecțiune.
Ficatul gras este diagnosticat printr-o combinație de examene fizice, analize de sânge și studii imagistice, inclusiv ecografie, tomografie computerizată sau RMN.
Aproximativ 11% au fost diagnosticați cu boala ficatului gras non-alcoolic, 19% erau la limita de a face această boală și 70% nu aveau antecedente ale acestei afecțiuni.
Participanții din grupul cu boala ficatului gras non-alcoolic erau în general mai în vârstă, de sex masculin, fumători și consumatori moderat de alcool.
De asemenea, aceștia aveau tendința de a avea un indice de masă corporală mai ridicat, circumferința taliei mai mare și tensiunea arterială mai ridicată, toți aceștia fiind factori de risc pentru bolile hepatice.
După luarea în considerare a factorilor de risc, pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolic aveau un risc cu 24% mai mare de a dezvolta cancer de colon în stadiu incipient, iar cei din grupul la limită aveau o șansă cu 12% mai mare în comparație cu persoanele fără această afecțiune.
Dintre cei cu această boală, bărbații aveau o probabilitate cu 17% mai mare decât femeile de a dezvolta cancer colorectal.
Pe lângă faptul că bărbații duc, în general, un stil de viață mai nesănătos, cercetătorii au sugerat că diferența între sexe ar putea fi datorată faptului că estrogenul, hormonul sexual feminin, favorizează creșterea bacteriilor sănătoase din intestin și protejează împotriva inflamațiilor.
Pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolic în vârstă de 20 de ani aveau, de asemenea, o probabilitate cu 24% mai mare de a dezvolta cancer de colon decât persoanele în vârstă de 30 de ani și cu 11% mai mare decât pacienții în vârstă de 40 de ani.
Probabilitatea de a dezvolta cancer de colon era, de asemenea, cu 18% mai mare pentru persoanele fără diabet în comparație cu persoanele cu diabet, ceea ce i-a determinat pe experți să sugereze că boala ficatului gras non-alcoolic ar putea fi un indicator mai bun al riscului de cancer de colon decât diabetul.
Potrivit cercetătorilor, inflamația cronică a ficatului eliberează și citokine - proteine de semnalizare care comunică cu sistemul imunitar - care favorizează creșterea celulelor canceroase.
Boala ficatului gras non-alcoolic perturbă, de asemenea, funcția acizilor biliari, ceea ce duce la dezechilibre în microbiomul intestinal, un factor de risc pentru cancerul colorectal.
În plus, această afecțiune a crescut riscul de tumori în special în partea inferioară stângă a colonului și a rectului, sugerând că afecțiunea vizează zonele inferioare ale colonului și rectului, deși mecanismul exact nu este clar.
Au existat mai multe limitări, inclusiv lipsa datelor privind istoricul familial, stadiul cancerului de colon și istoricul colonoscopiei.