Toată lumea are ocazional pofte alimentare. Dar ar trebui să vă îngrijorați dacă aveți mereu poftă de același aliment?
Poate, mai ales dacă prezentați unul dintre factorii de risc pentru cancerul de colon.
Cum știi dacă ești mai predispus decât altcineva să fii diagnosticat cu cancer de colon? Câțiva dintre cei mai importanți factori genetici, de stil de viață și medicali includ antecedente familiale de cancer de colon sau colorectal, afecțiuni gastrointestinale precum boala Crohn, un stil de viață sedentar, consumul de tutun, consumul excesiv de alcool, o dietă bogată în grăsimi și alimentele procesate și vârsta înaintată.
Citește și: Fructul care ține departe cancerul de colon și reduce inflamația. E plin de vitamina A și de fibre
Pofte alimentare ciudate care ar putea fi semnul cancerului de colon. Cine e predispus la boală
Dar puteți face cancer de colon chiar dacă nu sunteți expus unui risc deosebit.
Deși cancerul de colon nu prezintă întotdeauna simptome evidente în stadiile incipiente, poate genera unele efecte secundare pe care nu trebuie să le ignorați, cum ar fi poftele intense, conform Health Digest.
Sângerările pot apărea atunci când cancerul de colon devine mai răspândit.
Pe măsură ce pierdeți sânge (de exemplu, prin rect, pe măsură ce polipii asociați cancerului de colon sângerează în intestin), organismul pierde fier și alte substanțe nutritive.
Citește și: Băutura dintr-un fruct și o legumă care curăță colonul, elimină balonarea și detoxifică. Este 2 lei
Acest lucru te lasă într-o stare de anemie (cauzată de un nivel prea scăzut de fier, care este unul dintre diferitele tipuri de anemie) și te poate face să ai pofte neobișnuite și neașteptate pentru nutrienții de care organismul tău are nevoie.
De exemplu, poți începe să simți nevoia de a mânca produse nealimentare, o afecțiune numită pica.
Citește și: Fructul care curăță colonul, alungă inflamațiile, prelungește viața. Îl găsești în curtea bunicilor
Rezultatele unui studiu din 2023 publicat în Cureus au arătat o legătură puternică între pica și anemie. În cadrul mai multor studii, subiecții cu deficit de fier au prezentat o varietate de pofte, inclusiv pentru bucăți de gheață, carton, orez crud și hârtie.
Un articol din 2010 publicat în Journal of Medical Case Reports a remarcat manifestări similare neobișnuite la subiecții cu niveluri scăzute de fier. De exemplu, o persoană mânca în mod obișnuit cantități mari de gheață. O altă persoană simțea nevoia să mestece elasticele.
Potrivit dr. Amar Kelker, intervievat de American Medical Association (AMA) despre fapte importante legate de deficitul de fier, dorința bruscă de a mânca gheață, pământ sau alte obiecte neconvenționale comestibile (sau necomestibile) este doar reacția urgentă a organismului la o deficiență.
Citește și: Fructele care țin departe cancerul de colon. Unul este „vedetă” în România pe timp de vară
„Practic, simțiți o nevoie urgentă de a înlocui pofta de fier. Dar nu avem nicio modalitate de a manifesta acest lucru.”
În unele cazuri, s-ar putea să ai poftă și de anumite grupe de alimente, cum ar fi cele bogate în amidon (cartofi, orez, porumb).
Reamintim că anemia este un simptom extrem de frecvent la persoanele cu cancer de colon. Și deoarece anemia poate duce la pofte, indiferent de ce pofte alimentare (sau nealimentare) ai, ar fi bine să discuți cu medicul tău dacă poftele nu dispar.
Un test de sânge va arăta dacă sunteți anemic. Dacă da, probabil vi se va cere să faceți alte teste pentru a determina dacă aveți o afecțiune care indică anemia.