Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.06.2025 - 14:17
Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă. Cancerul colorectal, al gurii, al gâtului și al ficatului sunt mai frecvente la persoanele care consumă alcool.

SHARE

Doar unul din cinci bărbați știe că orice tip de băutură alcoolică poate crește riscul de cancer, arată un nou studiu publicat astăzi de World Cancer Research Fund (WCRF).

„Știm că bărbații nu se gândesc la sănătatea lor la fel de mult ca femeile”, spune prof. Richard Cooke, profesor de psihologie a sănătății la Universitatea din Staffordshire, și, așa cum demonstrează acest studiu, „nici nu tind să acorde prea multă atenție informațiilor disponibile”.

Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă

Problema este că simt nevoia să țină pasul cu prietenii lor la consumul de bere și sunt destul de reticenți în a reduce consumul.

Citește și: Consumul de alcool, de vină pentru încă un tip de cancer. Ce au descoperit cercetătorii

„Bărbații în vârstă de 40, 50 și 60 de ani spun că simt presiunea de a ține pasul cu prietenii și de a nu crea probleme”, spune prof. Cooke, conform The Telegraph.

„La vârsta asta, consumul de alcool a devenit un obicei și poate fi foarte dificil chiar și să te gândești să-ți schimbi comportamentul”.

De ce alcoolul provoacă cancer

Când bei o halbă de bere, un cocktail sau un pahar de vin, „etanolul din băutură este descompus în acetaldehidă, o toxină cunoscută pentru că provoacă leziuni directe ADN-ului din celulele corpului și mutații cancerigene care pot duce la apariția cancerului”, spune dr. Helen Croker.

Două beri pe zi cresc riscul de cancer de colon cu 38%. Și o bere pe săptămână e periculoasă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

De aceea, „niciun consum de alcool nu este considerat sigur”.

Citește și: Un medic psihiatru avertizează: Alcoolul are efecte toxice extrem de mari. Ce boli „favorizează”

Cu toate acestea, unele tipuri de cancer sunt mult mai strâns legate de consumul de alcool decât altele.

Cancerul colorectal, al gurii, al gâtului și al ficatului sunt mai frecvente la persoanele care consumă alcool, deoarece „alcoolul intră în contact cu aceste țesuturi”, explică dr. Croker.

Două halbe sau mai mult pe zi

Bărbații care beau în medie două halbe de bere pe zi au un risc cu 38% mai mare de a dezvolta cancer colorectal decât bărbații care nu beau, spune dr. Rumgay, epidemiolog la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Citește și: Alimentele care te ajută să scapi rapid de mirosul de alcool și să îți împrospătezi respirația

Din 100 de bărbați care beau două halbe pe zi, doi în plus vor dezvolta cancer colorectal în cursul vieții, fără a lua în considerare factori precum greutatea, riscul genetic și fumatul, în comparație cu 100 de bărbați care nu beau.

Treizeci de grame de etanol pe zi reprezintă pragul de risc semnificativ pentru cancerul colorectal.

Dacă sunteți supraponderal sau obez sau aveți o dietă bogată în alimente procesate sau carne roșie, riscul de cancer colorectal va fi mai mare.

„Încă încercăm să înțelegem cauzele cancerului colorectal, dar știm că alcoolul poate crește riscul de alte tipuri de cancer, așa că, din acest motiv, ar trebui să recomandăm bărbaților să îl evite complet, dacă pot”, spune dr. Rumgay.

Citește și: Unde se află fântâna cu vin gratis din care poți bea pe săturate? Condiție: nu ai voie să te îmbeți

Dacă beți o halbă în majoritatea zilelor săptămânii și trei sau patru vineri și sâmbătă, atunci, din punct de vedere statistic, riscul dumneavoastră ar putea fi la fel de mare ca al unei persoane care bea mai puțin, dar mai des.

Odată ce începeți să consumați în medie mai mult de două halbe pe zi, riscul de cancer colorectal începe să crească semnificativ.

Bărbații care consumă 35 de unități de alcool pe săptămână, echivalentul a aproximativ 15 halbe de bere slabă sau 12 halbe de bere tare sau cidru, au o șansă de 9% de a dezvolta cancer colorectal în timpul vieții. 

Consumul a două halbe pe zi crește, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer la gură sau gât cu 94%. Acest obicei de consum crește, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer la ficat cu 84%.

Din 100 de bărbați care beau două halbe pe zi, unul în plus va dezvolta cancer la gură sau gât în cursul vieții, iar un bărbat în plus va dezvolta cancer la ficat în cursul vieții, în comparație cu 100 de bărbați care nu beau.

O halbă pe zi

Din 100 de bărbați care beau o halbă pe zi, unul în plus va dezvolta cancer colorectal în cursul vieții, fără a lua în considerare factori precum greutatea, riscul genetic și fumatul, comparativ cu 100 de bărbați care nu beau.

Consumul unei halbe pe zi crește, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de gură sau gât cu 39%.

Consumul de alcool doar în weekend

Bărbații care consumă în medie opt halbe în weekend au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta cancer colorectal decât bărbații care nu consumă alcool, spune dr. Rumgay.

Din 100 de bărbați care beau opt pahare într-un weekend, unul în plus va dezvolta cancer colorectal în cursul vieții, fără a lua în considerare factori precum greutatea, riscul genetic și fumatul, comparativ cu 100 de bărbați care nu beau.

Acest obicei de consum de alcool duce, de asemenea, la o creștere cu 46% a riscului de cancer la gură sau gât.

Bărbații care beau patru halbe de trei unități în weekend nu prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer colorectal decât bărbații care nu beau, spune dr. Rumgay.

Totuși, acest obicei de consum duce la o creștere cu 21% a riscului de cancer la gură sau gât.

Alcoolul poate provoca, de asemenea, o reacție inflamatorie în organism, un alt motiv pentru care a fost asociat cu incidența cancerului.

Limitarea consumului de alcool la weekend, dar la niveluri mai scăzute, sau pur și simplu respectarea unor zile de abstinență între zilele în care se consumă alcool, poate contribui la reducerea pericolului cauzat de consumul de alcool.

O halbă pe săptămână

Efectele consumului regulat, dar cu mai puțin de o unitate pe zi în medie, „sunt mai puțin cunoscute”, spune dr. Croker.

Știm însă că, deși consumul acestei cantități nu crește semnificativ riscul de cancer colorectal sau hepatic, consumul unei halbe de trei unități pe săptămână, în medie, crește riscul de cancer oral cu 5%, spune dr. Rumgay.

„Reducerea consumului de alcool prin înlocuirea halbei cu o băutură nealcoolică ar fi o măsură foarte bună pentru sănătatea dumneavoastră, dacă acest lucru vă permite să continuați să socializați și să vă distrați fără a consuma mai mult alcool”, spune dr. Rumgay.

De ce bărbații ignoră riscurile

Se pare că bărbații sunt mai puțin receptivi la avertismentele legate de sănătate, în special după vârsta de 40 de ani.

Mulți continuă să considere alcoolul o parte normală a vieții sociale sau a relaxării, fără să conștientizeze riscurile reale la care se expun. Lipsa de informare corectă contribuie la această percepție, la fel ca și marketingul agresiv din industria băuturilor alcoolice.

Ce putem face?

Experții recomandă reducerea consumului de alcool cât mai mult posibil – sau chiar renunțarea completă. Deși poate părea o schimbare radicală, această decizie poate avea efecte majore asupra sănătății pe termen lung, reducând semnificativ riscul de cancer și îmbunătățind starea generală a organismului.

De asemenea, este esențială o mai bună informare a populației masculine în privința riscurilor asociate cu alcoolul. Campaniile de conștientizare, consultările regulate cu medicii și promovarea unui stil de viață sănătos pot schimba percepțiile greșite și salva vieți.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te