Pionii lui Putin. Ce jocuri fac prietenii Kremlinului în România.

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 12.05.2018 - 11:03

Rusia și-a amplasat pionii la gurile Dunării și monitorizează atent nu doar interesele Uniunii Europene, ci și pe cele ale uniunii statelor nord-americane.

SHARE

Vremurile în care România se afla de partea răsăriteană a cortinei de fier au apus. Azi, cel mai estic stat al UE este „locul de joacă“ al antenei CIA de la București. Și nici nu ar putea fi altfel într-o țară care găzduiește un scut anti-rachetă cum e cel de la Deveselu. Dar partenerul strategic transatlantic nu este singurul jucător global care are interese dincoace de Prut. Rusia și-a amplasat pionii la gurile Dunării și monitorizează atent nu doar interesele Uniunii Europene, ci și pe cele ale uniunii statelor nord-americane.

Dar, spre deosebire de acum 10-15 ani, marele vecin de la est nu mai intervine direct în economie. 

Au trecut vremurile în care fabricile și uzinele siderurgice erau cumpărate de către oligarhi telecomandați de la Kremlin. 

Azi, multe dintre fostele glorii industriale românești responsabile de producția de aluminiu și oțel au căzut sub asaltul matrioștilor. Iar păpușile moscovite au năpârlit și s-au metamorfozat în proxy-uri, în interfețe ale matrixului putinist de putere.  

Sub aparența unor dealeri de softuri inclusiv americane se ascund, de fapt, infiltrați ai Moscovei care și‑au plasat produsele chiar și în sistemul Serviciului Român de Informații sau în cel al Nuclearelectrica. 

Și alte instituții strategice, ca Ministerul de Interne, de exemplu, sunt parazitate de ruși care nici măcar nu se ascund când iau contracte de milioane de euro pentru a ține vie tehnica sovietică de zbor într-un stat membru NATO, în anul de grație 2018. Alții lucrează sub culori mai vest-europene, ca cele austriece sau ungare, când încheie parteneriate de infrastructură de sute de milioane de euro cu statul român. Ba chiar vârful de lance al diplomației de stat, Ministerul Afacerilor Externe, este controlat în străinătate de către un braț al unei companii petroliere moscovite.

Strict financiar contabil, România nici nu simte influența rusească. 

Când vine vorba de contabilitatea informațiilor, însă, țara UE și NATO din stânga Dunării are datorii mari la Kremlin. Iar asta ne poate costa scump în viitor. 


Citește seria de articole despre implicarea Rusiei în RomâniaPionii lui Putin. SRI, softuri de la mogulul IT al lui Putin


Pionii lui Putin. Nuclearelectrica, automatizată de ruși și conectată la Lukoil


Pionii lui Putin. Bogdan Chirieac se lasă pe mâna unei ucrainence


Pionii lui Putin. Bătaia lui Mamiashvili, ruptă de Lauruc din raiul lui Kirill


Pionii lui Putin. Masoneria KGB trece Prutul


Pionii lui Putin. Masonul Stelian Nistor despre agentul Golovin: „Știam că a fost ofițer KGB“


Pionii lui Putin. Maica Rusia, fiica Ungaria și nepoții MOL și OTP


Pionii lui Putin. Lukoil, greu de scos din România


Pionii lui Putin. GazprOMV, acționar majoritar al Petrom


Pionii lui Putin. Oligarhul Deripaska, sub acoperirea austriacă a STRABAG


Pionii lui Putin. Controversatul Yuri Borisov repară elicopterele Internelor


Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.