Pionii lui Putin. Bătaia lui Mamiashvili, ruptă de Lauruc din raiul lui Kirill

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 11.05.2018 - 22:20

Fost pugilist, fost pușcăriaș, actual om de afaceri bizare cu 170 milioane de euro în titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe în perioada interbelică și asociat cu Mikhail Mamiashvili, președintele Federației de Lupte a Rusiei și colonel în Armata Rusă.

SHARE

Acesta este Mihai Lauruc, unul din foarte puținii care au avut dreptul să-l întâmpine la Otopeni pe patriarhul Kirill al Rusiei.

Fost boxer la Clubul Sportiv Dinamo, Mihai Lauruc (54 de ani) a intrat în afaceri la începutul anilor ’90. 

Zece ani mai târziu, era considerat baronul petrolului din Maramureș. Atunci a înființat și finanțat filiala sigheteană a PNR, partid controlat de Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI. În aprilie 2002, a fost arestat pentru 30 de zile, dar eliberat după numai cinci zile de arest. Presa a dezvăluit atunci că un secretar de stat de la Justiție, Doru Trifoi, aranjase eliberarea lui Lauruc. 

Talpeș confirmă vizitele la Cotroceni

Afaceristul a declarat apoi că s-ar fi întâlnit la Cotroceni cu Ioan Talpeș, șeful de atunci al Administrației Prezidențiale. Contactat de Newsweek România, Talpeș a negat: „Avea un aranjament cu cineva care era în Cotroceni. Și acela avea și el o funcție, nu aceea de consilier prezidențial, îi spunea să zică că vine la domnul Talpeș. Eu, fiind șeful Administrației, oamenii nu prea întrebau. El (Lauruc – n.r.) venea și se ducea la personajul respectiv. Atunci s-au făcut cercetări. Nici nu știam cine este personajul. Cu mine nu a discutat niciodată“.       

A împușcat francul aur al BNR

Mihai Lauruc a înființat, în martie 2011, firma Loto prin SMS SA. În 2012, capitalul social a fost majorat până la valoarea de 789.475.230 lei. Adică aproape 180 de milioane de euro. Suma reprezintă titluri de stat „Renta Română“, emise în perioada interbelică. 

Din documentele obținute de Newsweek România reiese că Lauruc a introdus în capitalul social titlul de stat nr. 016375, cu cele 20 de cupoane aferente acestuia, cu o valoare totală de 1.000 de franci aur. Obligațiunea de stat a fost emisă de Ministerul Finanțelor pentru „Renta Română“ și figurează la datoria publică a României. Toate acestea se regăsesc într-un referat al Băncii Naționale Române din 2010 și au fost evaluate la suma de 789.475.114 lei, conform unui raport semnat pe 
5 iunie 2012 de către evaluatorul Şerban Mircea. 

În exclusivitate pentru Newsweek România, Ministerul de Finanțe a arătat că totul este un fâs: „Întrucât suma corespunzătoare titlului de valoare menţionat nu a fost încasată în termenul legal (adică cel mai târziu în 1948 – n.r.), dreptul de a solicita răscumpărarea acestuia s-a prescris“.

Se naște gruparea ruso-ucraineană

Apoi, Lauruc a renunțat la 79% din firmă. Beneficiarii au fost ucraineanul Ivan Chubyrko, rușii Mikhail Mamiashvili și Yury Savyak, penelistului Valer Bindea și off shore-ul Zoid LLC, din Delaware. Ulterior, Bindea și Zoid LLC s-au retras din firmă, dar au intrat ucrainenii Maksym Tolkacov și Oleksandr Luchkov și ungurul Attila Dene.

Valer Bindea a explicat înțelegerea pentru Newsweek România: „El a avut firma, noi am venit cu platforma Mobzoid, care se ocupă de publicitate. Nu noi am venit cu cei din Rusia, el (Lauruc – n.r.) a venit cu ei. Am aflat că sunt asociat cu Mamiashvili. L-am văzut la Sighet“.  

Mamiashvili, interzis în SUA

Mikhail Mamiashvili a fost campion olimpic la lupte pentru Rusia, a primit mai multe distincții și ordine din partea statului rus și chiar gradul de colonel în Armata Rusiei. Autoritățile din SUA, însă, au refuzat să-i acorde viză pentru a intra pe teritoriul american.  

Mikhail Mamiashvili apare ca asociat și în firma Triple Ltd. din Belarus. Două treimi din companie sunt deținuțe de oligarhul Yury Chyzh, cel mai bogat afacerist din Belarus. Potrivit presei din fostele state sovietice, un alt asociat ar fi Anzor Kikalishvili. În 1996, FBI l-a indicat pe Kikalishvili drept unul dintre șefii mafiei ruse responsabil cu supravegherea afacerilor ilegale din Statele Unite. 

BOR: „Adresați-vă Ambasadei Rusiei!“

Lauruc l-a întâmpinat pe Patriahul Kirill al Moscovei, la Otopeni, pe 27 octombrie 2017. Purtătorul de cuvânt al BOR, preotul Vasile Bănescu, a precizat pentru Newsweek România: „Acest domn (Mihai Lauruc – n.r.), care nouă ne este total necunoscut, nu a făcut parte din nicio delegație oficială a celor doi patriarhi. 

În fotografia respectivă apare lângă ambasadorul Rusiei, deci ar trebui să vă adresați, cred, Ambasadei Rusiei din București“. 

Reprezentanții Ambasadei ne-au transmis că Mihai Lauruc a fost pe Otopeni cu voie de la ruși: „Din câte înţelegem, domnul Mihai Lauruc şi-a exprimat dorinţa de a fi prezent la întâmpinare în calitatea sa de lider al Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, care sunt reprezentanţi ai minorităţii naţionale recunoscute şi cetăţeni ai României, dar, în acelaşi timp, se consideră ruşi după originile lor istorice şi etno-culturale şi ar dori să întreţină relaţii spirituale cu Patriarhia de la Moscova“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te